Stiri generale

Informare de la Ministerul Sanatatii privind situația imunoglobulinei

on .

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa ( http://www.ms.ro/2018/05/02/informare-privind-situatia-imunoglobulinei/) situatia la zi a aprovizionarii cu imunoglobuline. Sursa foto: www.realitatea.net 

Ne amintim faptul ca in luna martie România a cerut oficial ajutorul tarilor din UE şi NATO pentru a rezolva criza de imunoglobulina, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anuntand ca activeaza aceasta procedura. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  au fost realizate de catre Compania Naţionala „UNIFARM” SA, de la inceputul anului și pana prezent fiind aduse în Romania un numar de 14 563 fiole de imunoglobulina.

Turmericul si piperul negru aliati impotriva durerilor articulare

on .

Va spunem un mare secret: Turmericul fara Piper are efecte foarte limitate

Este deja cunoscut faptul ca turmericul este un extraordinar remediu impotriva durerilor articulare prin efectul sau puternic antiinflamator si calmant. Aceasta se datoreaza faptului ca inhiba anumite enzime si substante proinflamatoare din corp.

 

Beneficiile oricărui aliment sau planta medicinala se bazează pe pricipiile active pe care le contin. Turmericul are ca ingredient activ curcumina, dar aceasta nu este eficienta fara ajutorul piperinei care este ingredientul activ din piperul negru. 

 

Studiile arata ca piperul negru îmbunătățește enorm biodisponibilitatea turmericului.

 

 Cea mai mare parte a curcuminei din turmeric ingerate devine metabolizată înainte ca aceasta să se poată absorbi. Piperina din piperul negru se spune că ajută curcumina să devină mai biodisponibilă.

Un studiu a constatat că atunci când au fost ingerate și 2 g de curcumină, nivelurile serice ale acesteia au fost foarte scăzute. Cu toate acestea, când au fost adăugate 20 mg piperină la curcumină, biodisponibilitatea a crescut cu 2000%. Biodisponibilitatea, nivelurile serice și nivelurile de absorbție a curcuminei s-au îmbunătățit dramatic.

Astfel, daca luati turmeric, majoritatea nu este folosita decat daca este completata de potentiatori cum ar fi piperul negru. Studiile arata ca raportul de turmeric:piper negru ar trebui sa fie de 16:1, adica la o parte de piper se pun 16 parti de turmeric.

Retete impotriva durerilor articulare

  1. Puteti realiza un ceai din acest amestec. Se fierbe o lingura de amestec in 250 ml apa timp de 10-15 minute. Se bea cald.
  2. Alifie din 1 lingura amestec cu ulei de cocos sau ulei de masline pana se face o pasta. Aplicati pasta pe incheietura si bandajati. Lasati peste noapte sau minim 5 ore.
  3. Lapte de turmeric: 1 lingura de amestec intr-o cana de lapte fierbinte. Beti seara inainte de culcare. In plus aplicati si alifia de mai sus.

 

 

Zattara - un nou produs in tratamentul efectelor adverse asociate cu radioterapia in boala canceroasa

on .

Erupția acneiformă este cel mai frecvent efect secundar al inhibitorilor receptorului factorului de creștere epidermică (EGFR) și apare la 50-100% dintre pacienții aflati sub radioterapie in boala canceroasa.

Această afecțiune poate afecta calitatea vieții acestor pacienți și uneori poate duce la întreruperea terapiei antineoplazice. Câteva studii prospective recente au abordat și evaluat diferite intervenții pentru atenuarea sau reducerea severității erupției cutanate asociate.

Ce faci in caz de infarct de miocard

on .

 

Durerea toracica este cel mai frecvent simptom al infarctului de miocard

In general simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia, timp suficient pentru ca pacientul sa isi piarda viata. De aceea trebuie intervenit in regim de urgenta.

 

Durerea toracica este simptomul mai multor afectiuni medicale, dar astazi vom lua in calcul doar durerea toracica ce evidentiaza o afectiune cardiaca:

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute

on .

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri particulare ( femei insarcinate sau care si-au propus sa aiba un copil, persoane cu afectiuni cronice, etc)  sa ne verificam periodic starea de sanatate.

Unele afectiuni se manifesta prin semne si simptome evidente, dar altele se desfasoara in mod ascuns.  Pentru a preintampina orice evenimente neplacute atat pentru viata noastra cat si a celor dragi este necesar sa facem o serie de analize si investigatii medicale periodic. Stim foarte bine ca este mai ieftin sa prefenim decat sa tratam boala.

Tratamente alternative in bolile reumatismale

on .

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, articulațiile și mușchii. Unele, ca osteoartrita, sunt rezultatul uzurii. Altele, cum ar fi artrita si poliartrita  reumatoidă, se spune ca sunt probleme ale sistemului imunitar, dar cauza reala nu este cunoscuta nici dupa zeci de ani de cercetari.

Principalele localizări ale reumatismelor degenerative (artroze) sunt: articulaţiile intervertebrale, şoldurile, genunchii, articulaţiile interfalangiene distale ale degetelor, articulaţia trapezometacarpiană a policelui şi metatarsofalangiană a halucelui, umărul, cotul, pumnul şi mai rar gleznele. Destul de frecvent, artrozele membrelor ating  în mod simetric articulaţiile.

Investiție de 13 milioane de euro în Centrul de Radioterapie Oncologică de la Suceava

on .

 

 

 

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că se ridica un Centru de Radioterapie Oncologică la standarde europene, în urma încheierii contractului de concesionare a 1.000 de m pătrați destinați acestui Centru, între Spitalul Județean de Urgență (SJU) și reprezentantul firmei clujene care va realiza investiția.

 

Managerul SJU Suceava a spus că investiția ce vizează realizarea și implementarea acestui proiect, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, urmează să se finalizeze până la sfârșitul anului viitor.

Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament

on .

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, dar a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii de medicamente. 

"Încheierea contractelor cost-volum ţine nu doar de CNAS, ţine de parteneri, de cei cu care încheiem contractul cost-volum. Reprezentanţii trebuie să vină cu oferte, eu spun ce pacienţi sunt în acest moment, vor exista protocoale care fi făcute de comisiile de specialitate", a precizat Ciurchea.

Dr. Eugenia Naghi: În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză, acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic

on .

 

 

 

În urmă cu 10 ani, predominau bolile respiratorii, însă acum predomină bolile aparatului musculo-scheletic, discopatiile lombare, herniile de disc, iar bolile aparatului respirator, deşi sunt în scădere, sunt destul de numeroase în continuare, a declarat pofesor universitar doctor Eugenia Naghi, preşedintele Societăţii Române de medicina Muncii (SNMM). 

"În urmă cu 10 ani predominau cazurile de silicoză pentru cei care au lucrat sau continuau să lucreze în acel moment în minerit, adică bolile respiratorii, fibrozele pulmonare.

Legea de aprobare a OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, promulgată

on .

 

 

 

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi la alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a fost promulgată marţi, 18 martie, de preşedintele Traian Băsescu.

OUG 103/2013 are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor salariale ale personalului bugetar pentru anul 2014, precum şi promovarea unor măsuri legislative prin care să se prevadă menţinerea unor măsuri fiscal-bugetare care şi-au încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2013.

O mamă din Germania a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern

on .

 

 

 

Tanja Muller, mamă a doi copii, din Germania, a creat un site pentru vânzarea şi cumpărarea laptelui matern, ceea ce a dus la crearea a două tabere, susţinătorii beneficiilor acestei iniţiative şi persoane din sectorul sănătăţii care avertizează în legătură cu posibilele riscuri.

'Uneori, unele mame au mult lapte iar altele au foarte puţin', explica recent Tanja, în vârstă de 37 de ani, pentru ziarul german 'Süddeutsche Zeitung'.

Brăila: CJ alocă 60 milioane lei pentru finanţarea spitalelor

on .

 

 

 

Consiliul Judeţean Brăila alocă pentru anul 2014 suma de 60 de milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare aflate în derulare la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Pneumoftiziologie şi pentru dotarea unităţilor spitaliceşti cu echipamente medicale noi.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, suma exactă care va fi investită în spitale este de 59,3 milioane lei, din care 10 milioane lei vor merge spre dotarea cu aparatură medicală a sălilor de operaţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

UNOPA şi Institutul 'Matei Balş' au lansat campania "HIV Street Art"

on .

 

 

 

Vineri, 10 ianuarie, a fost lansată o campanie naţională de informare, educare şi conştientizare a importanţei testării HIV, care se va derula pe o perioadă de un an, de către UNOPA, Institutul Naţional de Boli Infecţioase şi Fundaţia 'Prof. Dr. Matei Balş'.

"Lecţia învăţată trebuie să fie aceea de a ne proteja pentru a evita riscul de infectare. 'HIV Street Art' va porni în caravană în alte oraşe mari din ţară.

Vânzări versus siguranţă: producătorii de dispozitive medicale se opun unei legislaţii europene mai dure în domeniu

on .

 

 

 

Legi mai stricte privind acordarea licenţelor pentru dispozitive medicale urmează să fie votate săptămâna viitoare de Parlamentul European.

Temându-se de o scădere a vânzărilor, producătorii au lansat o campanie puternică de lobby şi PR, care exagerează riscurile potenţiale ale noilor reglementări asupra pacienţilor, relatează Der Spiegel.

Cristian Buşoi (CNAS): Nu există probleme în finanţarea spitalelor

on .

salarii spitalePreşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că în ceea ce priveşte asigurarea salariilor nu există probleme.  


"Cei care fac presiuni spunând că au zero în contract nu spun tot adevărul, şi anume, faptul că la contractul pe care îl au până în luna octombrie vor veni acte adiţionale din fondul de rezervă al caselor judeţene şi din fondul de rezervă al Casei Naţionale pentru a acoperi creditele de angajament pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie şi plăţile aferente în aceste luni.

Mandela a fost de cel puţin două ori în pragul morţii în ultima săptămână

on .

Nelson-Mandela1 rsNelson Mandela s-a aflat de două ori într-un 'serios pericol' în ultima săptămână, a anunţat canalul de televiziune american CBS, relatează luni cotidianul spaniol El Mundo. Potrivit acestei televiziuni, în una din situaţii Mandela nu răspundea la tratament, iar în cealaltă, s-a declanşat alarma aparatului care îl menţinea în viaţă.

Guvernul sud-african nu a dorit să comenteze această ştire şi s-a limitat să repete mesajul potrivit căruia Mandela se află în stare 'critică, dar stabilă'. Fostul preşedinte este internat de mai bine de o lună şi jumătate într-un spital din Pretoria, potrivit aceleiaşi surse.

Luna plină poate perturba somnul

on .

full-moon-telescope-and-registax rsEste mai greu să dormim atunci când pe cer este Lună plină, susţine o echipă de oameni de ştiinţă elveţieni în cadrul unui studiu care oferă, conform lor, o primă dovadă ştiinţifică asupra influenţei ciclului lunar asupra somnului oamenilor, informează AFP.

Echipa de cercetători, coordonată de profesorul Christina Cajochen de la Spitalul Universitar de psihiatrie din Basel, a studiat 30 de voluntari care au fost trimişi la culcare într-un spaţiu amenajat într-un laborator.

Victor Ponta: Vom avea două avioane şi opt elicoptere pentru situaţii de urgenţă

on .

ponta-basescu-e-cel-care-a-promulgat-legile-prin-care-s-a-privatizat-rompetrol-97627-1Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, într-o conferinţă, la Sibiu (centru), că România "are un sistem pe care-l invidiază foarte multe ţări din zonă", format din două avioane şi opt elicoptere pentru situaţii de urgenţă.

"Vom avea un avion de transport de mare capacitate, unul de mică capacitate şi opt elicoptere. E meritul în special al domnului Arafat (secretar de stat la Ministerul Sanatatii - n.n.), noi ceilalţi l-am sprijinit, dar avem un sistem pe care-l invidiază foarte multe ţări din zonă", a spus Victor Ponta.

Medicii de familie refuză distribuirea cardului de sănătate

on .

109820 rsSecretarul general al colegiului Medicilor Suceava, Irina Badrajan, a declarat presei că medicii de familie refuză distribuirea cardurilor de sănătate către asiguraţi, motivând că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS

Pe lângă asta, cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat.

Neregulile privind cardul de sănătate: Vinovaţii trebuie să răspundă în faţa justiţiei

on .

300915-s rsMinisterul Sănătăţii susţine, în legătură cu neregulile constatate de Corpul de control al primului-ministru privind implementarea cardului naţional de sănătate, că, în cazul în care vor fi dovediţi vinovaţii, aceştia trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

"Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră că introducerea cardului naţional de sănătate este necesară pentru sistemul sanitar românesc.

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!