Directorul ANA, Sorin Oprea: Cel mai consumat drog în România este canabisul

on . . Accesări: 2904

canabis rsCel mai consumat drog în România este canabisul, a afirmat marţi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea, cu prilejul lansării de către instituţia pe care o conduce a unei sinteze privind situaţia drogurilor din România în 2012.

"În România cel mai consumat drog este canabisul, urmat de substanţele noi cu proprietăţi psihoactive, aşa-numitele etnobotanice şi apoi de heroină. Sunt componenţa unui clasament ad-hoc, ele se pot modifica, iar datele concrete pentru această situaţie le vom avea în cursul anului 2013, când ANA va finaliza studiul", a precizat Sorin Oprea.

El a menţionat că, faţă de 2011, anul trecut s-a înregistrat o stabilizare în ceea ce priveşte consumul de droguri şi substanţele consumate.

"Sunt câteva mutaţii care pot fi identificate şi anume faptul că scade consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi creşte consumul pe heroină. Pe canabis are o componentă constantă, cu o creştere foarte uşoară în 2012. Aceste informaţii pe anul trecut provin din evaluarea datelor care au fost culese de la nivelul urgenţelor şi al admiterilor la tratament (ale persoanelor consumatoare de droguri n.r.)", a anunţat şeful ANA.

Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012.

Potrivit sintezei ANA, similar majorităţii ţărilor europene, canabisul continuă să fie şi în România cel mai consumat drog tradiţional, în schimb interesul consumatorilor de droguri din ţara noastră pentru cocaină rămâne în continuare foarte scăzut.

Acelaşi document relevă că apariţia şi consumul substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive continuă să genereze principala problematică în domeniul drogurilor cu care se confruntă România.

"Cele mai îngrijorătoare aspecte sunt cele legate de consumul injectabil şi de riscurile asociate acestuia. În acest sens, pe de o parte, nivelurile ridicate ale prevalenţei HIV şi ale virusurilor hepatice B şi C în rândul consumatorilor de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, pe de altă parte numărul crescut al urgenţelor medicale determinate de consumul unor astfel de substanţe (în peste două treimi - 67,7% - dintre cazurile de urgenţă înregistrate în 2012 şi cauzate de consumul de droguri ilicite, a fost raportat un asemenea tip de consum), precum şi prezenţa unor cazuri de deces în care s-a menţionat un astfel de consum (...) conduc la concluzia unui consum problematic al acestor tipuri de substanţe", se arată în sinteză.

Consumul de alcool şi droguri poate duce la naşterea de copii cu greutate scăzută.

Anul trecut heroina deţinea ponderea cea mai mare din totalul cazurilor de admitere la tratament.

În 2012, s-au înregistrat 26 de cazuri declarate ca decese direct asociate consumului de droguri la nivel naţional, toate din Bucureşti şi 16 de situaţii de morţi indirect asociate consumului de droguri.

În altă ordine de idei, conform datelor furnizate de DIICOT, pe parcursul anului 2012 numărul total al cauzelor soluţionate de către parchete pentru comiterea de infracţiuni la regimul drogurilor şi precursorilor s-a ridicat la 3.775, cifră în scădere cu circa 8% faţă de cea din 2011.

Anul trecut, instanţele de judecată au stabilit vinovăţia pentru comiterea de infracţiuni la regimul juridic al drogurilor pentru 1.096 de persoane, o valoare cu aproximativ 28% mai mare faţă de cea din 2011.

Comparativ cu 2011, anul trecut s-a constatat o creştere semnificativă de aproximativ 60% a cantităţii totale de droguri confiscate.

Cehia legalizează canabisul în scop terapeutic.

Sinteza lansată de ANA constituie o lucrare preliminară a Raportului anual privind situaţia drogurilor în România 2013, care urmează a fi lansat în a doua parte a acestui an.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!