Homeopatie

Parazitozele intestinale la copii - tratament homeopatic

on .

image0023 rsCele mai frecvente infestări parazitare intestinale la copii sunt giardioza (responsabil de infestare fiind parazitul Giardia), oxiuroza (Oxiuri) şi ascaridioza (Ascaris lumbricoides). Copiii care fac parte din colectivităţi sunt mai susceptibili de a contacta boala. Diagnosticul parazitozelor intestinale se face pe baza examenului coproparazitologic (este importantă prelevarea a 3 probe la distanţă de 7 zile!). În cazul oxiurozei se pot viualiza paraziţii în materiile fecale sau se poate efectua amprenta anala.

Thea chinensis - remediul homeopatic din ceai

on .

THEA CHINENSIS rsThea chinensis este obţinut din planta Camelia chinensis, principala specie folosită pentru obţinerea celebrului ceai verde (cu diferite subspecii, arome şi variante). Ca toate remediile din substanţe mult folosite în civilizaţia vestică, are o acţiune preponderentă asupra sistemului nervos central. Ceaiul este consumat mult în Orient şi mai puţin în Occident, deşi sunt naţiuni, precum britanicii care l-au inclus în ritualul lor zilnic. Ceaiul conţine un alcaloid numit teină, considerat oarecum asemănător cu cofeina din cafea.

Ptelea trifoliata - remediul tonic al stomacului

on .

PteleaTrifoliata rsPtelea trifoliata este un remediu homeopatic obţinut dintr-un mic arbore din familia Ulmului, care creşte în America de Nord, Canada şi în Asia. Proving-ul remediului a fost extrem de minuţios realizat şi în urma acestuia s-a identificat o acţiune marcată asupra ficatului şi stomacului. Principala indicaţie a remediului este – starea atonică a stomacului. Senzaţie de greutate şi plenitudine. Stare de uscăciune şi căldură la nivelul esofagului. 

Alarma gripei porcine

on .

gripa-porcina rsPotrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii gripa AH1N1 a provocat peste 5700 decese. La noi în ţară există mai multe focare confirmate în diverse regiuni iar Ministerul Sănătăţii avertizează ca numărul îmbolnăvirilor va creşte în următoarea perioadă. Potrivit Dr. Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, rata de transmitere a virusului AH1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adică bolnavii care "duc boala pe picioare", fără a consulta un medic. Rata mortalităţii în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%.

Prevenţia gripei cu formule homeopatice

on .

Woman with flu 400 rsFormulele complexe homeopate conţin de obicei remedii în diluţie mică sau medie şi au o acţiune terapeutică şi tropism bine definit. Pot fi administrate singure sau în asociere cu tratamentul alopat sau ca drenoare, precedând administrarea remediului homeopatic de fond. Dr. Gheorghe Jurj, medic homeopat din Timisoara este autorul acestor formule complexe şi sunt preparate de Laboratoarele Plantextrakt.

Tratamentul homeopatic în tuse - partea a 4-a

on .

using a natural remedy for coughs 1340 x copy rsUltimul articol din seria „despre tuse” îşi propune, ca şi cele anterioare, să studieze rubrici din Repertoriul homeopatic, în care se arată cum remedii mai puţin cunoscute pot fi folosite cu succes în tratamentul afecţiunilor respiratorii însoţite de tuse. Studierea Repertoriului homeopat este o etapă obligatorie în evoluţia unui practician homeopat. Chiar dacă este o muncă migăloasă şi uneori plictisitoare, chiar dacă necesită dedicaţie şi răbdare, acest studiu va fi răsplătit de rezultatele obţinute în clinică.

 

Tratamentul homeopatic în tuse - partea a treia

on .

coughing-baby-pertussis rsContinuăm analiza repertorială a simptomului: tuse. Dacă ne veţi întreba de ce am acordat o extindere atât de mare a analizei acestui simptom repertorial, înseamnă că nu aţi lucrat niciodată într-un cabinet de medicină generală, într-o epidemie de viroză. În care tusea şi secreţiile nazale reprezintă principalele simptome şi în care tratamentul se dovedeşte, uneori, mai dificil de găsit decât în multe alte afecţiuni cronice. Tusea este o situaţie relativ urgentă, presantă, care sâcâie şi solicită atât copilul, dar mai ales părinţii.

Tratament homeopatic în tuse - partea a doua

on .

Coughing copy rsAşa cum începusem în prima parte, vă prezint câteva rubrici din Repertoriul Synthesis, referitoare la tuse. Prin intermediul acestora putem trece în revistă câteva remedii homeopatice importante în tratamentul tusei, care reprezintă principalul simptom de prezentare, în cazul infecţiilor respiratorii de sezon. Repertoriul Synthesis prezintă o sub-rubrică intitulată Cough (tuse), care se află după sub-rubrica Respiration (Respiraţie). În prima parte a rubricii sunt prezentate agravările orare...

Tratament homeopatic în tuse - prima parte

on .

tuse rsAnotimpul rece aduce mereu mici epidemii de infecţii respiratorii, mai ales la copiii din grădiniţe şi şcoli. Unul dintre simptomele cele mai neplăcute, mai dificil de tratat şi mai frecvent întâlnite este tusea. Mulţi copii tuşesc luni perioade de timp în anotimpul rece, spre disperarea părinţilor şi a terapeuţilor. Siropurile de tuse, naturale sau convenţionale, reuşesc să facă faţă cu greu acestui simptom încăpăţânat, deşi nu foarte periculos, numit tuse...

Parazitozele intestinale, probleme de actualitate

on .

40faa66d7c1298caaa5036d8e306361c rsA început şcoala şi copiii au intrat în colectivitate, de la cei foarte mici, la cei mari. Una dintre probleme cu care se confruntă frecvent în prezent este infestarea parazitară, atât de frecvent răspândită printre preşcolari, dar întâlnită destul de des şi la cei mai mari.  Că este vorba despre paraziţi microscopici, precum Giardia sau Blastocistys, sau de paraziţi vizibili cu ochiul liber, precum Oxiuri, Ascarizi sau Tenii, infestările parazitare sunt toate însoţite de simptome supărătoare – tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare sau poftă de dulce şi consum exagerat de dulciuri, dureri abdominale, mai ales peri-ombilicale, mâncărimi ale nasului sau fundului, ori a pielii, fără nici o erupţie vizibilă.

Laringita - tratament homeopatic

on .

267977-15scapa rsAu apărut virozele respiratorii caracterizate prin cunoscutele tablouri de cataruri nazale şi tuse care nu se mai termină. O problemă de asemenea mai des apărută este răguşeala, fie sub formă de faringită acută intensă, cu prindere a laringelui, fie direct o laringită acută, cu dispariţia completă a vocii şi dureri intense la înghiţire. Câteva remedii homeopatice sunt utile în aceste cazuri. Pentru laringitele brusc apărute, după expunere la curenţi reci de aer, însoţite sau nu de catar nazal şi de strănuturi, am început obligatoriu cu Aconit CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, zilnic, 5-7 zile.

Remedii homeopatice utile toamna

on .

astenia-de-toamna-big rsToamna este caracterizată prin variaţii climatice mari (rece dimineaţa şi seara şi cald la prânz), variaţii presionale şi de regim de viaţă (activitate mai intensă toamna, mai relaxată vară). Aceste variaţii solicită în mod deosebit rezervele energetice, fizice, emoţionale şi mentale ale unei persoane. Nu rareori ne vin la cabinet adolescenţi atât de obosiţi încât cearcănele le sunt mai mari decât ale unor adulţi care fac ture de noapte. Sau adulţi tineri care consumă cantităţi impresionante de cafea şi băuturi energizante, pentru a face faţă activităţilor zilnice.

Herpesul labial - tratament homeopatic

on .

herpes labial modif rsHerpesul labial este o afecţiune dată de virusul herpetic 1 şi afectează în principal tegumentul şi mucoasa de la nivelul cavităţii bucale. Este o infecţie virală care de cele mai multe ori are loc în copilărie iar în urma infecţiei primare virusul rămâne cantonat în corpul celulelor nervoase din ganglionii regionali. În cursul vieţii individul poate prezenta acutizări repetate provocate de expunerea la razele ultraviolete, febră, infecţii, intervenţii chirurgicale. Imunitatea influenţează receptivitatea virusului şi severitatea infecţiei precum şi frecvenţa recăderilor...

Prescripţie etiologică în homeopatie

on .

cele-patru-anotimpuri 93868708910523 rsExistă multiple modalităţi prin care putem prescrie un remediu homeopatic. Etiologia (cauza) producerii unui complex de simptome sau a unui sindrom reprezintă una dintre posibilităţile folosite în practică. Câteva exemple mai frecvent întâlnite ne pot arăta complexitatea demersului homeopat, dar şi simplitatea acestuia în situaţiile cu etiologie clară. Dintre etiologiile cu care ne confruntăm mai des, cele legate de variaţiile climatice sau atmosferice sunt cele mai întânite în practica cotidiană în cabinetul de homeopatie. O revizuire a acestora, cu sistematizarea lor va fi utilă tuturor practicienilor.

Tulburările de creştere - tratament homeopatic

on .

Boy-Measuring-Himself rsPrincipalul remediu homeopatic cu tropism asupra oaselor, structurilor peri-osoase, a sistemului limfatic şi a mucoaselor este Calcarea phosphorica, sau fosfatului de calciu. Acesta este primul remediu al fracturilor şi tulburărilor de creştere la copiii de constituţie fosforică, adică subţiri, longilini, delicaţi, predispuşi infecţiilor respiratorii superioare frecvente. Dar această sare de calciu, Calcarea phosphorica poate interveni curativ oriunde există ţesut osos, articulaţii şi suturi osoase (este remediu unic pentru dureri care survin pe suturi osoase, de exemplu dureri ale simfizei pubiene la femei sau dureri ale articulaţiilor sacro-iliace, atât la copii, cât şi la adulţi).

Insomnia copilului - tratament homeopatic

on .

woman stress worry sleep problems insomnia rsMulte mămici se plâng de tulburările de somn ale copiiilor lor. Unii adorm greu, alţii se trezesc noaptea din somn şi de multe ori aceste probleme apar în anumite contexte din viaţa copilului. Apariţia unui frăţior, intrarea în colectivitate, diverse stări patologice acute pot determina apariţia tulburărilor de somn la copii. Există câteva remedii homeopatice frecvent indicate în insomnia copiiilor. Stramonium este principalul remediu indicat în tulburările de somn ale copilului...

Aurum muriaticum natronatum - un remediu pentru tratamentul fibromului uterin

on .

aurummurnat rsFibromatoza uterină este o suferinţă des întâlnită la femei, după 30 ani. De cele mai multe ori, fibroamele uterine, indiferent de dimensiuni şi fibromatoza uterină se remit spontan odată cu intrarea femeii în menopauză. Dacă femeia este tânără, este indicat tratamentul natural al fibromului, de câte ori este cu putinţă. Funcţie de localizarea acestora, fibroamele pot evolua neobservate, fără simptome deosebite, dureri sau sângerări, sau pot produce hemoragii violente, uneori cu cheaguri şi pierderi importante de sânge, cu stare generală de anemie şi slăbire generală a organismului.

Hemoroizii din timpul sarcinii, tratament homeopatic

on .

Copy of iasi 104375989 RSÎn perioada sarcinii, pot apare o serie de neplăceri, cauzate de factorul mecanic al sarcinii, precum constipaţia, urinarea frecventă, gazele abdominale. Una dintre neplăcerile sarcinii este reprezentată de apariţia sau accentuarea hemoroizilor, care sunt varice ale venelor hemoroidale ce pot ieşi pe la nivelul anusului, ca un ciorchine de strugure, cu fiecare scaun. Dacă există şi constipaţie, atunci aceşti hemoroizi se pot şi irita, sau traumatiza şi sângerează sau sunt foarte dureroşi.

Diareea infecţioasă - tratament homeopatic

on .

tip1041 1041Plysimo 0 rsVara cresc numărul de îmbolnăviri datorită consumul de fructe şi legume nespălate precum şi a alimentelor alterate. Diareea infecţioasă constă în accelerarea tranzitului intestinal în urma consumului de alimente şi apă contaminate cu microorganisme şi/sau toxine ale acestora. În funcţie de patogenitatea microorganismelor diareile prezintă diferite particularităţi, de la diareea apoasă la cea cu produse patologice. Gradul de agresiune al enterotoxinelor este responsabil de forma şi gravitatea diareei.

Tratament homeopatic în cefalee

on .

cefalee rebound rsDurerile de cap reprezintă unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care se prezintă pacienţii la cabinetele medicale. Cefaleele sau durerile de cap au cauze multiple, manifestări diferite şi în homeopatie există zeci de remedii homeopatice care pot fi folosite pentru tratamentul acestora. Vom prezenta unele dintre cele mai frecvent utilizate remedii homeopatice pentru aceste probleme, precizând că cel mai bun tratament pentru un pacient este cel care i se potriveşte totalităţii simptomelor acestuia (şi care va fi selectat de medicul homeopat după o consultaţie individuală).

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!