Thea chinensis - remediul homeopatic din ceai

on . . Accesări: 7790

THEA CHINENSIS rsThea chinensis este obţinut din planta Camelia chinensis, principala specie folosită pentru obţinerea celebrului ceai verde (cu diferite subspecii, arome şi variante). Ca toate remediile din substanţe mult folosite în civilizaţia vestică, are o acţiune preponderentă asupra sistemului nervos central. Ceaiul este consumat mult în Orient şi mai puţin în Occident, deşi sunt naţiuni, precum britanicii care l-au inclus în ritualul lor zilnic. Ceaiul conţine un alcaloid numit teină, considerat oarecum asemănător cu cofeina din cafea.

 

Ambii alcaloizi au o acţiune de stimulare asupra sistemului nervos central şi mai ales asupra creierului. Persoanele care consumă cafea şi ceai pot îndura mai multă oboseală şi să facă mai multe activităţi, fără să trebuiască să mănânce mai mult sau să se odihnească. Ambele substanţe „biciuiesc” organismul să folosească energia de rezervă, iar consumul îndelungat de ceai sau cafea duce la o epuizare a organismului.

Consumul excesiv de ceai poate duce la nevralgii şi insomnie. Mai pot apare o senzaţie de slăbiciune în epigastru, palpitaţii şi dispepsie, precum şi dureri de cap. La persoanele cu rinichi sensibili, imediat ce consumă ceai trebuie să meargă de mai multe ori la toaletă, să elimine urină.

Clinic Thea chinensis este indicat în stări de tulburări nervoase însoţite de insomnie, de frici nocturne, de o exaltare mentală temporară şi tranzitorie. Persoana poate să prezinte episoade de râs prelungit, necontrolat, să vorbească în rime, sau să se certe cu ceilalţi la cea mai mică provocare. Există o mare excitabilitate nervoasă, cu exaltarea tuturor facultăţilor intelectuale. Stările sunt aproape maniacale.


Este indicat în dureri de cap, care iradiază dintr-un punct în restul capului, însoţite de greţuri, de agitaţie şi insomnie. Pielea scalpului devine foarte sensibilă şi se poate pieptăna cu dificultate. Nevralgii, parestezii şi pareze ale membrelor. Mâinile pot tremura violent. Agitaţie a picioarelor. Dureri nevralgice şi la nivelul tendoanelor. Senzaţie ca şi cum greutatea cearceafului le striveşte degetele.


Starea de excitaţie nervoasă se poate regăsi şi la alte nivele, simţurile sunt accentuate. Ochii sunt anormal de luminoşi, cu pupile dilatate (ca la Belladona), dar faţa este palidă. Apar zgomote în urechi. Apare uscăciunea mucoasei nazale, uneori cu epistaxis. La nivel genital, apare o excitaţie neobişnuită.

Thea chinensis poate să fie remediul pentru persoane deosebit de sensibile şi delicate, care să prezintă nevralgii şi simptome de excitaţie locală şi generală ca urmare a unor circumstanţe stresante ale vieţii lor.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!