Raport: Aproape un sfert dintre unitățile medicale nu au o stare igienico-sanitară bună

on .

 

 

 

Potrivit unui raport prezentat de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu și realizat în urma controalelor interjudețene și intrajudețene din lunile ianuarie și martie, în 23% din unitățile medicale nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare, informează AGERPRES.

Același raport, făcut public marți de ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, arată că nu se asigură suprafața minimă pe pat.

Ministrul Cadariu: Nu avem laboratoare acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante

on .

 

 

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante folosite în spitale, informează AGERPRES.

"Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecție și DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanțare pentru a putea face aceste verificări.

Exersarea musculaturii prelungește durata de viață (studiu)

on .

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani și publicat în revista 'Preventive Medicine', exersarea musculaturii de două ori pe săptămână poate contribui la reducerea semnificativă a incidenței multor boli și la prelungirea duratei de viață, informează AGERPRES.

Studiul s-a bazat pe datele culese între anii 1997-2001 de National Health Interview Survey (NHIS) de la 30.000 de adulți cu vârsta de cel puțin 65 de ani din fiecare stat component al SUA.

SNMF: Scăderea acoperirii vaccinale poate fi responsabilă de reapariția unor boli infecțioase

on .

 

 

 

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a atenționat cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării că scăderea acoperirii vaccinale în România poate fi responsabilă de reapariția unor boli infecțioase și de creșterea numărului de decese prin boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, informează AGERPRES.

Scăderea acoperirii vaccinale în România poate fi responsabilă de reapariția unor boli infecțioase, precum și de creșterea numărului de decese prin boli prevenibile prin vaccinare, atenționează Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării.

Ministrul Cadariu anunță că săptămâna aceasta va fi publicat Catalogul Prețurilor la Medicamente

on .

 

 

 

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că în această săptămână va fi publicat noul Catalog Național al Prețurilor la Medicamentele de Uz Uman (CANAMED), informează AGERPRES.

Ministrul Sănătății a fost invitat în Camera Deputaților la dezbaterea cu tema "accesibilitatea pacientului cu cancer la diagnostic și tratament în România", ocazie cu care a afirmat că programul de oncologie este departe de a fi perfect.

Muzica îi ajută pe bebeluși să învețe să vorbească (studiu)

on .

 

 

 

Potrivit unui studiu publicat în Statele Unite, care a avut ca obiectiv analiza comportamentului unor copii mici care participau la jocuri ce implicau ritmuri muzicale, muzica îi ajută pe bebeluși să învețe să vorbeaască, informează AGERPRES.

Cercetătorii au comparat 20 de copii de nouă luni care au ascultat ritmuri muzicale bătute într-o mică tobă cu alți 19 bebeluși de aceeași vârstă care se jucau cu alte jucării (mașinuțe sau cuburi).

Alimentele care îţi fură energia

on .

 

 

 

Te numeri printre cei care se simt fără vlagă deși au sevit un prânz sau o gustare delicioasă? Sau în partea a doua a zilei nu mai ai productivitate? 

Cu toţii am trecut prin căderea de energie şi nevoia de ceva care să te energizeze şi să te ajute să te concentrezi.

Patriciu Achimaș Cadariu: Marți vom lansa un program privind infecțiile nosocomiale

on .

 

 

 

Marți, 26 aprilie, va fi lansa un program privind infecțiile nosocomiale, a anunțat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, informează AGERPRES. 

"Infecțiile nosocomiale sunt un punct important, care a derivat din Colectiv și pe care ni l-am asumat în programul de guvernare. Marți vom lansa acest program", a declarat, duminică, într-o emisiune la Realitatea tv, ministrul Sănătății.

Un copil născut mai târziu este mai avantajat din punct de vedere al sănătății și educației (studiu)

on .

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători germani, un copil născut mai târziu ar fi mai avantajat din punct de vedere al sănătății și educației, informează AGERPRES.

Se spune adesea că este mai bine să nu faci copii după 40 de ani, existând riscuri de avort, o probabilitate mai mare de anomalii cromozomiale etc.

Cezar Irimia (FABC): Sunt medicamente esențiale în tratarea cancerelor care lipsesc

on .

 

 

 

 

A fost depus un memoriu la Ministerul Sănătății de către președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, cu scopul de a atrage atenția asupra lipsei de pe piață a zece medicamente care tratează diverse tipuri de cancer, informează AGERPRES.

"Sunt șase medicamente care tratează afecțiuni hematologice esențiale schemelor de tratament, medicament ieftine. Și în tumori solide lipsesc vreo patru medicamente.

Guvernul alocă 30,1 milioane de lei pentru bănci de sânge și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane

on .

 

 

 

Guvernul alocă 30,1 milioane de lei pentru bănci de sânge și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane, pentru anii 2016-2017, în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect de finanțare PHARE, informează AGERPRES.

Conform sursei citate, fondurile sunt destinate preponderent finalizării unor lucrări de construcții, dotări cu echipamente și servicii de auditare a achiziției pentru cele patru bănci de țesuturi și celule umane din București, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Sumele alocate sunt destinate contractării și implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului.

Magneziul, element esențial pentru buna funcționare a ceasului intern (studiu)

on .

 

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, magneziul este esențial pentru funcționarea bună a ceasului intern al oragnismului, astfel că problemele de somn ar putea fi legate de o lipsă a acestui mineral din organism, informează AGERPRES.

Aceștia consideră că magneziul are un rol foarte important în procesul adormirii, arată site-ul Terra Femina, preluat de 7sur7.be. 

Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a lansat 'Instalația din Lalele'

on .

 

 

 

Luni, 18 aprilie, a fost lansat de către Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în pasajul pietonal de la Universitate "Instalația din Lalele", un ansamblu senzorial unic în țară, eveniment ce marchează Luna de Luptă Bolii Parkinson, informează AGERPRES.

"Instalația din Lalele" este prima instalație interactivă din România dedicată informării și cunoașterii unei afecțiuni, care transpune artistic unul dinte cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil, și va fi expusă în pasaj în perioada 18 — 24 aprilie.

Alimente care fac părul să devină gras

on .

 

 

 

Dacă vă confruntați cu problema părului gras, unul dintre cauze este și regimul alimentar, nu numai șamponul folosit, informează AGERPRES.

 

Felul în care arată părul și sănătatea lui sunt determinate, practic, de regimul alimentar", afirmă Tierra Tubbs, un hair-stylist citat de portalul bustle.com, care publică un Top 5 al alimentelor care pot face ca părul să devină gras.

Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în două săptămâni în toată lumea (OMS)

on .

 

 

 

Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în două săptămâni în toată lumea, a anunțat purtătorul de cuvânt al programului de eradicare a bolii pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează AGERPRES.

Au trecut 18 luni de când OMS și 155 de țări și teritorii vizate se pregătesc pentru această mare schimbare, a spus el, citat de AFP.

Dr. Maria Moța: Nu există nicio situație de ultimă oră a pacienților cu diabet

on .

 

 

 

Prof. univ. dr. Maria Moța, medic primar specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice a declarat în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Conferinței Anuale de Aterotromboză, că nu există o situație de ultimă oră în ceea ce privește numărul de pacienți cu diabet, informează AGERPRES.

"Dorim toți registru național pentru diabet. Cam de 15 ani, făcând parte și din comisiile de la minister, pe o perioadă lungă de timp, până în urmă cu doi ani, am făcut tot ce era posibil pentru un registru la nivel național.

Ministerul Sănătății vrea să cumpere medicamente antituberculoase cu peste 21,6 milioane de lei

on .

 

 

 

 

 

 

 

Ministerul Sănătății vrea să achiziționeze medicamente antituberculoase în cadrul Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PN-TBC), a căror valoare totală este estimată între 21,6 milioane de lei și 26,1 milioane de lei, informează AGERPRES.

În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat o procedură de licitație deschisă, medicamentele urmând să fie livrate la sediile unităților sanitare care implementează PN-TBC, potrivit unui anunț publicat pe SEAP pe 13 aprilie.

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!