A mânca sănătos nu este atât de simplu pe cât pare la o primă vedere, însă important este primul pas, și anume alegerea alimentelor sănătoase precum legumele, fructele sau ciocolata neagră.
Următorul, este să consumi într-un mod corect aceste alimente pentru a beneficia în întregime de vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Tăiatul căpşunelor, evitarea fructelor coapte, sau supra-gătirea broccoli-ului sunt câteva dintre exemple.
Iată modul corect de a consuma şase alimente sănătoase care nu ar trebui să lipsească din dieta ta :
1. Ciocolata neagră
Ciocolată şi dulciurile sunt de cele mai multe ori catalogate că fiind nesănătoase, dar, acest lucru nu se aplică în cazul ciocolatei negre. Este un aliment plin de antioxidanţi numiţi flavanoide şi epicatechine care reduc tensiunea arterială, scad riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral şi menţin circulaţia sângelui în organism.
În plus, această gustare delicioasă poate reduce nivelul de cortizol sau hormonul stresului, iar antioxidanţii ajută de asemenea la protejarea pielii de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Totuşi, dacă mănânci prea multă ciocolată neagră, sau dacă produsul achiziţionat nu are un procent ridicat de cacao, s-ar putea să nu ai parte de toate aceste beneficii.
Doctorii Michael Roizen şi Mehmet Oz susţin într-un articol publicat în "The Sun Sentinel" că nu ar trebui să consumi o tabletă întreagă, ci ar trebui să te limitezi la o porţie de 6-8 grame pe zi. În acest mod poţi să obţii toate beneficiile nutriţionale ale ciocolatei negre fără să consumi prea multe calorii. În plus, asigura-te că sortimentul pe care îl alegi are cel puţin 70% cacao şi evită-le pe cele cu crema, care conţin de obicei uleiuri nesănătoase.
2. Morcovii
Morcovii conţin o serie de nutrienţi şi vitamine precum vitamina A şi betacarotenul, iar consumul acestui aliment ajută la îmbunătăţirea vederi, prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare, a infecţiilor precum şi la încetinirea procesului de îmbătrânire şi îmbunătăţirea aspectului pielii. Din nefericire, dacă obişnuieşti să mănânci morcovii cruzi, s-ar putea să nu beneficiezi de toate aceste aspecte.
Potrivit unui studiu eloborat de către Universitatea Columbia şi publicat în jurnalul "Cancer Epidemiology, Biomarkers &Prevention", consumul morcovilor gătitiţi faţă de cei cruzi, ajută organismul să absorbă mai bine carotenoidele, fapt care stimulează sistemul imunitar şi sănătatea inimii reducând riscul de boli. Nu este atât de greu să incluzi morcovii gătiţi în dietă ta zilnică. Ai la dispoziţie o serie de alegeri gustoase de la supe, garnituri, piureuri sau, îî poţi include în alte feluri de mâncare.
3.Broccoli
Broccoli-ul este un superaliment, bogat în potasiu, folaţi, fibre şi vitaminele A, C, şi B6. De asemenea, potrivit Huffington Post, consumul de broccoli ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul la sân sau cel de piele. Cu toate acestea, beneficiile broccoliu-ului sunt reduse dacă nu este consumat în mod corect. Potrivit unui studiu publicat în "The Journal of Agricultural and Food Chemistry", gătitul la aburi este singura metodă care menţine, şi chiar creşte, capacitatea broccoli-ului de a lupta împotriva cancerului.
În plus, dacă foloseşti alte metode de gătit, cum ar fi fiertul sau prăjitul, vei distruge enzimele care transformă "glucozinolati" în agenţi (izotiocianati antiinflamatorii) care lupta împotriva cancerului.
<br>Continuarea articolului pe csid.
Sursa: csid </br>