Tratamente alternative in bolile reumatismale

on . . Accesări: 4619

Sub titulatura de boli reumatismale sunt peste 100 de afectiuni  care implica oasele, articulațiile și mușchii. Unele, ca osteoartrita, sunt rezultatul uzurii. Altele, cum ar fi artrita si poliartrita  reumatoidă, se spune ca sunt probleme ale sistemului imunitar, dar cauza reala nu este cunoscuta nici dupa zeci de ani de cercetari.

Principalele localizări ale reumatismelor degenerative (artroze) sunt: articulaţiile intervertebrale, şoldurile, genunchii, articulaţiile interfalangiene distale ale degetelor, articulaţia trapezometacarpiană a policelui şi metatarsofalangiană a halucelui, umărul, cotul, pumnul şi mai rar gleznele. Destul de frecvent, artrozele membrelor ating  în mod simetric articulaţiile.

 

Gonartroza, pe de alta parte, numită și artroza genunchiului, este un reumatism cronic degenerativ, caracterizat prin degradarea cartilajului articular și hipertrofia extremităților  osoase, care are loc la nivelul articulației genunchiului. 

Fitoterapia naturista recomanda cateva tratamente

Băi generale cu făină de muștar negru, 250 g făină pusă într-un săculeț, ce se agită în apa de baie la temperatura de 35-37 grade. Durata unei băi este de 20 minute.

Cataplasme cu muștar. 200 g de făină de muștar se amestecă cu apă călduță până ce se obține o pastă  ca aluatul. Aceasta se introduce apoi într-un săculeț de pânză și se aplică pe genunchi, acoperindu-se apoi cu un cearceaf sau cu o pătură. Se ține astfel până la apariția unei senzații de arsură. În acel moment se îndepărtează și se repetă după șase ore sau a doua zi, până ce durerile dispar.

Cataplasme cu hrean. Se rade cca un pumn de hrean, se amestecă cu apă și cu acceași cantitate de făină integral, făcându-se astfel o pastă. Se introduce într-un săculeț de pânză, ce se leagă la gură și se aplică pe genunchi timp de 15-20 minute. Se repetă zilnic, până la dispariția durerilor.

Cataplasme cu flori de fân. Se iau flori de fân și se pun în apă fierbinte să se umfle. Apoi se scot, se storc și se întind pe o pânză care se pune pe genunchi. După două ore se înmoaie din nou aceleași flori în apă fierbinte, se pun în pânza respectivă și din nou se pun pe genunchi. Se procedează astfel până ce durerile dispar.

Cataplasmă de usturoi - se curăţă un căţel de usturoi, se răzuieşte, se împachetează într-o cârpă umedă şi se aplică pe genunchiul dureros. Se ţine timp de 20 de minute. Are efect garantat în calmarea durerilor.

Gimnastică medicală. În artroza genunchiului se recomandă gimnastică medicală, prin mișcări de îndoire și întindere a genunchilor, culcat, șezând și în picioare, timp de 15 minute, la sfârșitul zilei  și dimineața la sculare.

 

Sursa: www.sfaturimedicale.ro

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!