Sanatate publica

Românii care merg în Arabia Saudită, atenţionaţi asupra apariţiei sindromului respirator viral

on .

watermark.php rsCetăţenii români care se deplasează în Arabia Saudită, în special în provinciile Umra şi Hajj, sunt atenţionaţi de MAE asupra apariţiei virusului MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus).

"Persoanele care se deplasează pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuite să menţină un nivel de igienă personală ridicat, să evite consumul de alimente gătite necorespunzător, să spele fructele şi legumele înainte de a le consuma precum şi să evite contactul cu animalele", se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Ministrul Sănătăţii l-a revocat din funcţie pe managerul Institutului Cantacuzino

on .

06iordachel agerpres d1dbdc6c59 rsMinistrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu l-a revocat pe Radu Iordăchel din funcţia de manager al Institutului 'Cantacuzino'. Nicolăescu a explicat miercuri în conferinţă de presă că în urma constatării de deficienţe în conducerea Institutului, a cerut o întrevedere cu Consiliul de Administraţie şi Comitetul director pentru o analiză profundă a situaţiei de la 'Cantacuzino'.

După discuţia avută săptămâna trecută cu membrii organismelor de conducere, ministrul Sănătăţii a solicitat administratorilor să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia neclară şi nesatisfăcătoare de la Institut. Cu această ocazie, au fost operate schimbări şi în componenţa Consiliului de Administraţie, a spus ministrul.

A crescut mult numărul de cazuri de arterită

on .

ateroscleroza rsNumărul persoanelor care suferă de arterită, boală vasculară datorată restrângerii şi chiar blocării circulaţiei sângelui în picioare, a crescut cu un sfert în ultimii zece ani, arată un studiu apărut joi în revista medicală The Lancet şi realizat pornind de la alte 34 de studii.

De la 164 de milioane de persoane în 2000, cifra bolnavilor a ajuns în 2010 la 202 milioane. Majoritatea persoanelor afectate de arterită, numită şi arterită obliterantă a membrelor inferioare, trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, potrivit analizei globale preluate de AFP din The Lancet.

Legume şi fructe, pe reţetă, pentru persoanele supraponderale din familii defavorizate

on .

legume-fructe rsMedicii de la două clinici din New York - Harlem Hospital şi Lincoln Medical Center - au început de la 24 iulie să prescrie pacienţilor lor supraponderali sau obezi, din familii cu venituri reduse, reţete pentru fructe şi legume, a relatat Fox News, citând Health News din Florida.

Astfel, statul New York s-a alăturat unui program naţional lansat de o organizaţie neguvernamentală Wholesome Wave în anul 2011 în patru state americane - Massachusetts, Maine, California şi Rhode Island.

Fetiţă salvată de medici, deşi a căzuse de la etajul 4 suferind traumatisme grave

on .

TaylaSandersHortonPH290413-19 rsO fetiţă în vârstă de 5 ani care la sfârşitul lunii trecute a căzut accidental de la etajul 4 al unui bloc de locuinţe din municipiul Bacău a fost externată din spital, deşi iniţial pronosticul iniţial privind supravieţuirea sa era foarte pesimist.

"Meritul reîntoarcerii la viaţă a micuţei este al întregii echipe medicale care s-a ocupat de caz, medicii ATI Irena Galinescu şi Daniela Ceuca, mediul ortoped Daniel Ceuca, dar şi al medicilor de chirurgie pediatrică şi neurochirurgie ai Spitalului Judeţean de Urgenţă care au contribuit la o salvare de viaţă ce părea la un moment dat imposibilă", a declarat Geanina Pricopi, purtător de cuvânt al SJU Bacău.

România este pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent de mame mai tinere de 20 de ani

on .

mamaica-bebelus-shutterstock rsRomânia este pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani, în comparaţie cu Elveţia care ocupă ultimul loc cu 1,1%, conform Raportului european de sănătate perinatală din 2010, aceste date fiind amintite în contextul în care în anul 2013 Ziua Mondială a Populaţiei se concentrează asupra sarcinii la adolescente, a informat printr-un comunicat de presă Fondul ONU pentru Populaţie.

Potrivit aceluiaşi raport, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia şi Ungaria ocupă locurile intermediare cu procente în jurul valorii de 5%.

SJU Tulcea, un "vârf de lance" al chirurgiei vasculare din sistemul spitalicesc de stat din România

on .

516937 rsSpitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea doreşte să devină un ''vârf de lance'' al chirurgiei vasculare din sistemul spitalicesc de stat din România.

Conducerea SJU aşteaptă în momentul de faţă o sponsorizare pentru amenajarea unei săli moderne de operaţii şi achiziţionarea unor monitoare performante pentru secţia de chirurgie vasculară, valoarea totală a sponsorizării fiind de 500.000 de lei.

Pentru proiectul de lege privind statutul spitalelor colaborăm şi cu alte ţări

on .

raed arafat 75628700 rsSecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat joi, că cele două proiecte de lege - al malpraxisului şi statutul spitalelor - sunt în lucru.

''Proiectul de lege privind malpraxisul a fost discutat marţi cu reprezentanţii asigurărilor şi cei ai Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor şi vor mai fi discuţii în aceste zile pentru finalizarea proiectului aflat în dezbatere publică. În baza tuturor propunerilor care vor veni, inclusiv de la Colegiul Medicilor, de la pacienţi şi de la asiguratori se doreşte să se ajungă la o lege echilibrată'', a spus Arafat.

Două persoane, muşcate de vipere în ultimele două luni

on .

Vipera aspis aspis rsUn bărbat în vârsta de 67 de ani a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, după ce a fost muşcat de o viperă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului, Annamaria Pataki a declarat că medicii i-au administrat ser antiviperin şi l-au ţinut sub supraveghere la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în cursul zilei de marţi l-au externat într-o stare bună. Un caz similar s-a înregistrat la sfârşitul lunii mai, când un bărbat din Târgu Secuiesc a fost muşcat de o viperă în timp ce se afla la iarbă verde.

După ce aţi fumat în apartament, ar fi bine să schimbaţi mobila

on .

38030 web new090109smoking rsExperţi din centre de cercetare de top din SUA au stabilit că fumatul în apartament contribuie la apariţia unui strat de substanţe nocive, care rămâne absolut pe toate suprafeţele chiar şi după aerisirea camerei. Acest strat are un efect genotoxic şi favorizează dezvoltarea cancerului, deteriorând ADN-ul celular.

Toxicitatea acestor substanţe se amplifică în timp. Principala particularitate a nicotinei - componenta esenţială a acestui strat - este capacitatea de a intra în reacţii chimice pe o perioadă lungă de timp cu substanţe din aerul din interior.

27 de persoane intoxicate cu ciuperci din flora spontană

on .

beech mushrooms1 rsDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a anunţat vineri că şase persoane din localitatea Cordău s-au intoxicat cu ciuperci în cursul acestei săptămâni, patru dintre ei fiind internaţi de urgenţă, astfel numărul cazurilor de îmbolnăviri din cauza consumului de ciuperci fiind, în luna mai, de 27.

Potrivit dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor, în noaptea de 4 spre 5 iunie, la Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost înregistrate solicitări pentru intervenţie de urgenţă în şase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci.

Galaţi: 175 de persoane muşcate de căpuşe

on .

234726-capusa rsNumărul persoanelor din judeţul Galaţi înţepate de căpuşe de la începutul anului a ajuns la 175, după ce în ultima săptămână de raportare s-au adăugat încă 26, a anunţat, miercuri, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, dacă de la 1 ianuarie şi până la sfârşitul lunii aprilie s-au înregistrat la camerele de gardă ale spitalelor gălăţene doar 28 de persoane muşcate de căpuşe, situaţia s-a schimbat din luna mai şi începutul lunii iunie, când s-au mai adăugat încă 147.

Plan Naţional de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei

on .

51 rsPlanul Naţional de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii, a fost aprobat miercuri prin hotărâre de Guvern, instituindu-se cadrul general pentru încredinţarea prestării acestui serviciu către Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru microbiologie 'Cantacuzino', pentru o perioadă de zece ani.

Hotărârea prevede şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2013 la capitolul "Sănătate", titlul 20 "Bunuri si servicii" cu suma de 10.000 mii lei din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziţia Guvernului, informează Biroul de presă al Executivului.

OMS ar vrea să interzică orice formă de publicitate pentru tutun

on .

tigari   philip morris international 58560900 86119400 57145600 99652500 rsÎn perspectiva Zilei Mondiale a Tutunului, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a lansat miercuri un nou apel la o interdicţie totală a oricărei forme de publicitate pentru tutun, transmite France Presse.

Tabagismul se află la originea morţii premature a şase milioane de persoane pe an, conform agenţiei specializate a Naţiunilor Unite.

Diversificarea alimentaţiei la sugari

on .

accesorii-diversificare rsCu toţi suntem preocupaţi de sănătatea micuţilor: ce le dăm să mănânce?

Când putem începe să introducem în limentaţia lor mâncarea „normală”? De la ce vârstă sunt ei pregătiţi să mănânce alături de noi, ceea ce mâncăm noi?

Ghid de prim-ajutor pentru copii, lansat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov

on .

spa rsGhidul "Sunt primul ajutor! SPA Junior", având-o ca autoare pe Mihaela Arion, redactor de radio, a fost lansat vineri la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Lucrarea este un ghid de educaţie medicală şi de prim-ajutor, reunind noţiuni de igienă, alimentaţie, anatomie, prevenire accidente, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi prim-ajutor. Autoarea a subliniat, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansare, că acordarea primului-ajutor ar trebui să fie materie de studiu în şcoală, întreaga populaţie ar trebui să aibă minime cunoştinţe în materie.

Vizitarea bolnavilor limitată din cauza infecţiilor intraspitaliceşti

on .

hallway hospital rsCreşterea numărului cazurilor de infecţii intraspitaliceşti a determinat limitarea vizitelor pe care le pot primi bolnavii internaţi, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava, medicul Tiberius Brădăţan.

El a spus că programul de vizitare a bolnavilor internaţi în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a fost redus la două ore, respectiv de la 14,00 la 16,00. Purtătorul de cuvânt al Spitalului, medicul Tiberiu Brădăţan, a afirmat că măsura a fost stabilită din cauza creşterii numărului cazurilor de infecţii intraspitaliceşti. În celelalte secţii ale spitalului sucevean pacienţii pot fi vizitaţi de luni până vineri în intervalul orar 15,00 - 20,00, iar sâmbăta şi duminica între orele 10,00 - 18,00.

Deficitul de vitamina D

on .

Vitamin-D-Foods rsVitamina D reprezinta o vitamina liposolubila cu un rol important in metabolismul calciului si in sanatatea oaselor. Deficitul ei la copii determina rahitism, iar la adulti osteomalacie.

Ea prezinta mai multe fractiuni:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol) - in drojdia de bere;
  • Vitamina D3 (colecalciferol) - este produsa in piele sau in alimente (grasimea din peste);

Eticheta alimentelor

on .

eticheta rsPentru a putea evalua calitatea unui aliment si raportul calitate/pret inainte de a-l cumpara este absolut necesar sa citim eticheta aplicata in mod obligatoriu pe ambalaj.

Trebuie sa stim ca atributele calitative senzoriale si nutritionale depind de: calitatea metabolica a ingredientelor, aditivilor, aromelor utilizate in fabricarea alimentului, precum si de tehnologia de fabricatie a acestuia (de exemplu: alimentele prajite, sarate, cu prea multe grasimi, in special grasimi animale sau artificiale – margarina, bogatia acestora in zaharuri, indulcitori artificiali, conservanti etc.).

Mai multe articole...

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!