Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: 45 de cazuri cu înţepături cu căpuşe la sfârşit de săptămână

on . . Accesări: 1741

capusa oameni intepati rsInstitutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a înregistrat la sfârşitul săptămânii 45 de cazuri de înţepături de căpuşe, a declarat luni, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei.


El atrage atenţia că atunci când o persoană este înţepată de căpuşă să se prezinte la medic. Perioada în care căpuşele se manifestă este mai-iunie.

Medicii recomandă ca atunci când oamenii observă înţepături pe corp să se prezinte la medic, pentru că înţepăturile de căpuşă pot da boala Lyme, dar şi febră butunoasă, care se manifestă prin apariţia unor aşa-zise butoane pe piele, cu mialgii şi febră.


De asemenea, se recomandă populaţiei distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, a populaţiei de căpuşe, protecţia individuală (haine cu mânecă lungă, pantaloni etc.) în cazul deplasării în zone cu risc, prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixate pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).


Totodată, este necesară prezentarea la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apare roşeaţă şi ''erupţie'' caracteristică borreliozei.

Numărul pacienţilor înţepaţi de căpuşe, mai mare decât anul trecut.


CGMB a aprobat anul trecut în luna martie, pentru a preîntâmpina evoluţia necontrolată a apariţiei căpuşelor în Capitală, o hotărâre potrivit căreia toţi deţinătorii, proprietarii ori administratorii spaţiilor verzi au obligaţia de a aplica tratamente împotriva căpuşelor anual, în lunile mai-iunie şi septembrie.


Conform aceleiaşi hotărâri, "tratamentele se vor efectua şi în lunile iulie şi august în cazul în care se înregistrează ploi frecvente, precum şi ori de câte ori este necesar până la înlăturarea focarului".


Nerespectarea prevederilor menţionate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!