Noutati farmaceutice

Sănătatea românilor și a sistemului sanitar depind de continuarea reformelor începute

on .

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a atras atenția asupra faptului că sănătatea românilor și a sistemului sanitar depinde de continuarea reformelor începute pe parcursul anului 2015.

În opinia ARPIM, "doar așa este posibilă implementarea unor soluții constructive" care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate și ale pacienților români, în condițiile schimbărilor de la nivelul conducerii Ministerului Sănătății.  

Una din trei persoane cu diabet zaharat se confruntă și cu neuropatia diabetică

on .

Conf. univ. dr. Ioan Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, a declarat că în România una din trei persoane bolnave de diabet se confruntă cu neuropatie diabetică 

"În România în jur de una din trei persoane cu diabet zaharat se confruntă cu neuropatie diabetică, potrivit președintelui Societății de Neuropatie Diabetică. Aproximativ două milioane de români din categoria de vârstă 20-79 de ani are diabet, conform rezultatelor studiului epidemiologic Predatorr, prezentate în anul 2014", precizează comunicatul.  

Ovidiu Băjenariu (SNR):Registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat din a doua parte a anului

on .

 

 

 

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, directorul Departamentului de Neuropsihologie, Psihiatrie şi Neurochirurgie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", şef al Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi preşedinte de onoare al Societăţii de Neurologie din România (SNR) a declarat că registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat începând din a doua parte a acestui an, în doi ani, urmând să existe cu adevărat o cifră de acurateţe privind incidenţa acestei maladii.

Ministerul Sănătăţii va realiza un registru electronic al asociaţiilor de pacienţi

on .

 

 

 

Un registru electronic al asociaţiilor de pacienţi va fi realizat şi administrat de compartimentul de Integritate al Ministerului Sănătăţii, în care acestea se vor putea înscrie pentru a face parte din consiliile de etică.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul MS, registrul va fi actualizat permanent pentru a-i asigura oricărei organizaţii ce corespunde criteriilor solicitate posibilitatea de a-şi prezenta candidatura pentru poziţia de membru al consiliilor de etică ale spitalelor publice.  

Doctorii atrag atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare trebuie să aibă un aviz medical

on .

 

 

 

Specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui să aibă aviz din partea unui medic.

"Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate.

Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România: ablaţia epicardică

on .

 

 

 

O nouă intervenţie a fost realizată în premieră pentru România la spitalul Monza din Capitală, centru specializat în chirurgie cardiovasculară prin efectuarea unei proceduri de ablaţie epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară de către dr. Radu Vătăşescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.

"În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de acestea (60% dintre toate decesele), prevenţia şi metodele noi de tratament sunt o necesitate.

Bihor: Propunere legislativă liberală pentru facilitarea adopţiilor

on .

 

 

 

Iniţiativa legislativă privind modificările la Legea Adopţiei, depusă la începutul săptămânii la Camera Deputaţilor, va constribui la creşterea numărului de copii adoptaţi dacă va fi adoptată, a declarat deputatul PNL Florica Cherecheş. 

Florica Cherecheş propune prelungirea valabilităţii, de la unul la doi ani, a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte şi reducerea perioadei de timp în care copilul se află în stadiul măsurii de protecţie la şase luni, de la un an în cazul adopţiilor autohtone şi de la doi ani pentru cele internaţionale.

SCJU Târgu Mureş, unicul din regiune care utilizează sisteme de sigilare şi disecţie vasculară

on .

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş este singura din Regiunea Centru, care utilizează kit-uri disectoare ultrasonice pentru proceduri laparoscopice, adică sisteme de sigilare şi disecţie vasculară, ce mobilizează organele fără a fi nevoie de fire de sutură sau clipuri, a anunţat managerul unităţii spitaliceşti, Ovidiu Butuc.

Potrivit conducerii SCJU Târgu Mureş, cele patru kit-uri, în valoare totală peste 19.000 de euro, au fost donate de o firmă, luna aceasta, iar până în prezent s-au făcut trei intervenţii cu ele, la Clinicile Chirurgie I şi Chirurgie II.

MB: Personalul medical românesc, cel mai căutat pentru a ocupa locurile vacante din NHS

on .

Huffington Post relatează că sistemul naţional de sănătate din Marea britanie (NHS) recrutează medici, asistente medicale şi neonatologi din România, pe fondul unei penurii severe de studenţi la specializarea asistenţă medicală.

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesioniştii din domeniul medical din România sunt cei mai căutaţi, aceştia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anunţate.

Sistem de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate pentru cancer, lansat în România

on .

A fost lansat şi in România sistemul uni informaţional de diagnostic molecular şi identificare a celei mai eficiente terapii personalizate ţintit (OnCompass). 

"OnCompass este un instrument cu ajutorul căruia medicii specialişti oncologi pot ghida tratamentul pacienţilor cu cancer, alegând cea mai potrivită terapie atât din cadrul medicamentelor existente pe piaţă, cât şi din cadrul celor aflate în curs de înregistrare, în diverse studii clinice în Europa şi în alte regiuni ale globului, facilitând ulterior includerea acestor pacienţi în aceste studii.

Compania Roche lansează un nou test de depistare a cancerului de col uterin

on .

 Vineri, 21 februarie, grupul farmaceutic elveţian Roche, a lansat un nou test de depistare a cancerului de col uterin, numit CINtec PLUS, care permite identificarea femeilor cu leziuni precanceroase de grad ridicat şi care trebuie să facă de urgenţă o colposcopie.

Grupul farmaceutic elveţian Roche, primul pe piaţa produselor oncologice, a anunţat vineri lansarea unui nou test de depistare a cancerului de col uterin.

EMA consideră că codeina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani

on .

kid-taking-medicine rsAgenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri să nu li se mai administreze medicamente conţinând codeină copiilor sub 12 ani, din cauza unui risc de apariţie a unor efecte secundare grave şi chiar mortale, informează AFP.

Codeina este folosită de adulţi, dar şi la copii pentru tratarea diferitelor dureri. În ficat este transformată în morfină, ceea ce permite atenuarea durerii, însă metabolismul unora face ca această conversie să fie prea rapidă, generând un risc de toxicitate, potrivit EMA.

EMA recomandă precauţie la folosirea antiinflamatorului diclofenac

on .

Diclofenac sodium 100mg rsAgenţia Europeană pentru Medicamente /EMA/ a avertizat vineri că utilizarea antiinflamatorului diclofenac, mai ales în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord care trebuie luat în considerare de medici atunci când prescriu medicamentul, relatează Reuters.

Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienţi.

AstraZeneca dorește achiziţionarea grupului american Pearl Therapeutics

on .

photo 1370847307654-1-0 rsGrupul farmaceutic AstraZeneca va achiziţiona compania americană Pearl Therapeutics pentru aproximativ 1,15 miliarde de dolari deoarece al doilea mare producător de medicamente din Marea Britanie vrea să lanseze noi produse, pentru revitalizarea afacerilor, transmite Reuters.

Preluarea Pearl Therapeutics, care dezvoltă produse pentru tratamentul şi prevenirea infecţiilor respiratorii, va sigura AstraZeneca o poziţie importantă pe pieţele emergente, pentru o nouă clasă de tratamente pentru bolile de plămâni, care nu folosesc steroizii.

ANM retrage 800.000 de cutii de Fervex

on .

FervexAgenţia Naţională a Medicamentului retrage de pe piaţă 800.000 de cutii de Fervex pentru adulţi şi copii, în toată ţara, a precizat miercuri dr. Marius Savu, preşedintele ANM. El recomandă populaţiei să aducă la farmacii cutiile cu Fervex pentru a fi distruse.

Decizia de retragere de pe piaţă a produselor Fervex adulţi granule pentru soluţie orală şi Fervex pentru copii granule pentru soluţie orală a fost luată ca urmare a informaţiei primite de ANM atât prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franţa, cât şi de la producător (Bristol-Myers Squibb).

Taxa clawback va fi diferențiată pentru medicamente generice

on .

eugen nicolaescu rsMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi că se are în vedere aplicarea taxei clawback separat pentru medicamentele generice, separat pentru cele noi.

El a explicat, într-o declaraţie la Palatul Parlamentului, că aceste posibilităţi se vor analiza de către comisiile de specialitate.
În legătură cu actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, ministrul a precizat că în cursul zilei de marţi sau miercuri vor publicate criteriile în Monitorul Oficial.

Medicament ce creşte durata de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin

on .

analize cancer  testUn proiect prezentat la cea de-a 49-a reuniune anuală a Asociaţiei Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care se desfăşoară între 2 şi 4 iunie la Chicago, demonstrează că pacientele cu cancer de col uterin în stare avansată şi recurentă tratate cu Bevacizumab (Avastin), combinat cu chimioterapie, trăiesc în medie 17 luni după diagnosticare, cu patru luni mai mult decât 13,3 luni cât trăiesc cele care fac doar chimioterapie, informează luni agenţia EFE.

Acest medicament (care inhibă angiogeneza - dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc ţesuturile tumorale) a redus cu 29 la sută riscul de deces al pacientelor, faţă de bolnavele care au făcut doar chimioterapie.

Primul tratament eficient din ultimii 40 de ani împotriva unor tipuri de cancer ale tiroidei

on .

webmd rm photo of thyroid diagram rsAdministrarea de Nexavar, medicament care blochează procesul de divizare a celulelor canceroase şi de hrănire a tumorilor maligne, a dublat perioada de supravieţuire a unor bolnavi afectaţi de un cancer de tiroidă rezistent la radioterapie, potrivit rezultatelor unui studiu clinic dat publicităţii duminică, relatează duminică AFP.

Este vorba despre primul produs anticanceros din ultimii 40 de ani care se dovedeşte eficient în cancere agresive ale tiroidei, rezistente la tratamentul cu iod radioactiv, au subliniat cercetătorii, prezentând studiul clinic la Conferinţa ASCO (American Society of Clinical Oncoly), în acest weekend, la Chicago.

Producătorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente

on .

244490-medicamente rsDeschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Noile medicamente pe care Ministerul Sănătăţii s-a angajat să le introducă la compensare în acest an vor fi de fapt plătite de producătorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede că aceştia trebuie să achite orice sumă care depăşeşte bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru.

Piaţa farmaceutică, la aceeaşi valoare ca în urmă cu 12 luni

on .

pills 2148797b rsValoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 3,05 miliarde lei la preţ de distribuţie în primul trimestru al anului 2013, în creştere cu 4,3% comparativ cu trimestrul 1 al anului 2012, estimează Cegedim România conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report.

Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, este realizat în România începând din 1996.

Mai multe articole...

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!