Piaţa românească este acoperită de medicamente generice în proporţie de 70 - 80%, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Liviu Mihai, cu prilejul Romanian Health Forum, aflat la ediţia a III-a.
"În SUA, după ieşirea de sub patent, 89% dintre medicamentele consumate sunt generice. Medicamentele generice în România ar putea acoperi toate ariile terapeutice. Medicamentele care urmează să fie introduse pe lista de compensate vin să completeze anumite tratamente pentru boli rare, dar şi pentru alte patologii", a subliniat Liviu Mihai.
El s-a referit la propunerea APMGR potrivit căreia finanţatorul - CNAS - trebuie să stabilească o anumită cotă de recomandare a genericelor, aşa cum se întâmplă în alte ţări, cum ar fi Franţa, şi unde cota este de 80%.
În opinia directorului executiv al APMGR, finanţatorul trebuie să aibă în vedere şi accesul cât mai larg al populaţiei la medicamente.
În anul 2013 va expira patentul pentru foarte multe medicamente şi la nivel global se aşteaptă ca intrarea de noi medicamente generice să aducă economii serioase, a punctat reprezentantul APMGR.
"Am sperat că asta se va întâmpla şi în România, cu condiţia ca modul în care se calculează taxa de clawback să fie schimbat, pentru că altfel la noi nu se va întâmpla asta câtă vreme genericele vor trebui să susţină prin clawback tot deficitul din sănătate, adus inclusiv de lărgirea listei de medicamente compensate, aşa cum e acum", a afirmat el.
Producătorii de medicamente generice cer eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback.
Sursa: AGERPRES