Producătorii de medicamente generice cer eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback

on . . Accesări: 1949

healthcare-money-thumb1015396 rsAsociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, cere autorităţilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul IV 2012, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.


APMGR cere recalcularea pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferentă valorii totale a vânzărilor de medicamente, respectând astfel decizia Curţii Constituţionale a României din data de 5 februarie 2013.


"Este absolut necesar ca autorităţile să pună în practică decizia recentă a Curţii Constituţionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback", a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.


APMGR a solicitat în mod repetat CNAS clarificarea sumelor comunicate pentru trimestrul IV, dar nu a primit niciun răspuns edificator.


"Sumele comunicate pentru trimestrul IV/2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior şi corelate cu datele interne ale companiilor confirmă faptul că notificările transmise de CNAS continuă să includă valoarea TVA. Aceasta în condiţiile în care, în data de 5 februarie, Curtea Constituţională a decis că aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională," a spus Damian.


Interpretarea eronată a OUG 17/2012 obligă în continuare producătorii de medicamente generice să plătească un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoarea adăugată aferentă preţului medicamentelor, ceea ce echivalează cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja îl plătesc statului român.


APMGR a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave - restricţionarea accesului pacienţilor la tratament farmaceutic cu preţuri accesibile.


Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanţă această contribuţie, invocând caracterul neconstituţional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la preţul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor şi valoarea TVA relevă sursa citată.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!