Preşedintele APMGR, Dragoş Damian a declarat joi că 1.332 medicamente, din care peste jumătate (888) costau mai puţin de 50 de lei iar 45% erau fabricate în România, au dispărut de pe piaţă în perioada 2011-2014 din cauza taxei clawback, care "blochează" accesul la tratament pentru sute de mii de pacienţi şi creşte cheltuielile în sistemul sanitar.
"Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită Guvernului să corecteze neîntârziat mecanismul de aplicare a taxei clawback prin introducerea unui calcul diferenţiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaţionale.
Din cauza taxei clawback, România riscă să rateze numai în acest an investiţii de peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea facilităţilor de producţie locale. Se pune problema disponibilizărilor", a spus Damian.
Potrivit APMGR, prin dispariţia medicamentelor ieftine şi utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienţii trebuie să plătească mai mult pentru acelaşi tratament.
"Datele confirmă avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piaţă iar creşterea taxei clawback la peste 20% în ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atât pentru pacienţi, cât şi pentru producătorii locali', a afirmat Damian.
APMGR susţine că taxa clawback va continua să crească în condiţiile actualizării listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementată deja de Ministerul Sănătăţii, va determina o creştere cu încă 10% a taxei clawback, după ce în trimestrul patru din 2013 aceasta a înregistrat o creştere de 20% faţă de trimestrul anterior, ca urmare a renunţării la listele de aşteptare pentru programele naţionale.
Damian a reamintit că soluţia unui clawback diferenţiat, bazată pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formulă, a fost deja agreată de Ministerul Sănătăţii, CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe şi de organismele financiare internaţionale ca fiind neutră din punctul de vedere bugetar, însă aplicarea ei întârzie în mod nejustificat.
În opinia reprezentantului APMGR, un calcul diferenţiat pentru medicamentele cu preţ accesibil, care sunt în majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale în tratarea unor afecţiuni precum cancer, diabet, afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi antibioticele la preţuri accesibile.
Potrivit lui Damian au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani 30 de branduri de simvastatină, 24 de tramadol, 13 de metroprolol, 12 de acid acetilsalicilic, 12 de enalapril, 12 de ketoprofen.
Reprezentantul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Cristian Roşu, a subliniat că dispariţia de medicamente generice afectează accesul la tratamentele de bază.
"În România, tot mai mulţi oameni mor din cauza faptului că nu îşi mai pot permite să cumpere medicamente, mulţi renunţă la tratamente şi la viaţă", a spus Roşu.
Sursa: AGERPRES