Pe langa beneficiile evidente, si anume faptul ca un copil este cel mai pretios dar, sarcina are numeroase beneficii si pentru organismul unei mamici.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale sarcinii pentru viitoarele mamici.
Simptome sarcina
Ai putea fi insarcinata? Dovada cea mai clara este un test de sarcina, dar pot aparea o serie de simptome de sarcina.
Semne si simptome de sarcina:
• absenta menstruatiei;
• sani umflati, sensibili si durerosi;
• greata si varsaturi;
• urinari mai frecvente;
• oboseala;
• schimbari de dispozitie;
• balonare;
• spotting;
• crampe abdominale usoare;
• constipatie etc.
Din pacate, multe dintre aceste semne si simptome nu sunt unice pentru sarcina. Unele pot indica sindromul premenstrual sau alte probleme de sanatate.
Calculator sarcina
Nu exista nicio modalitate de a sti cu siguranta exact cand ai ovulat si cand a avut loc conceptia cu exactitate. Ca rezultat, majoritatea medicilor vor estima data nasterii pe baza ultimei menstruatii.
Daca ai cicluri menstruale regulate de 28 de zile, exista anumite moduri de a calcula data estimata a nasterii. O metoda simpla este adaugarea a 7 zile la prima zi a menstruatiei si apoi scaderea a 3 luni. De exemplu, daca ultima menstruatie a fost pe 10 decembrie 2018, se adauga 7 zile (17 decembrie 2018) si se scad 3 luni (17 septembrie). Se modifica la final anul, adaugand anul urmator, astfel ca daca scadenta a nasterii ar putea fi 17 septembrie 2019.
Poti folosi acest calculator sarcina pentru a vedea care este data posibila a nasterii, simplu si rapid.
Atentie! Data scadentei este doar o estimare a momentului in care vei naste copilul.
Ce beneficii are sarcina?
Bucuria maternitatii este un sentiment de neegalat si o etapa pe care o mama o pretuieste pe tot parcursul vietii. Iata 10 beneficii ale sarcinii:
1. Monitorizarea mai atenta a sanatatii
Daca pana acum ai tot amanat vizitele la medic si controalele, din lipsa de timp sau alte motive, acum e momentul sa ai mai multa grija de tine. Examenele prenatale presupun controale si teste care dezvaluie starea ta de sanatate generala, inclusiv anumite deficiente nutritive.
2. Un stil de viata mai sanatos!
Odata ce devii constienta de noua viata care se dezvolta in interiorul tau, devii mai constienta si de alegerile tale in ceea ce priveste stilul de viata. Odata ce faci schimbari benefice in stilul de viata, vei avea tendinta sa le mentii in continuare si dupa nastere.
3. Menstruatii ulterioare mai usoare
Daca inainte te confruntai cu dureri menstruale severe si perioade intense, dupa nasterea unui copil de obicei acestea se reduc. Mai ales in cazul nasterilor naturale se pare ca se resimt mai bine aceste beneficii.
4. Mai multa protectie impotriva cancerului mamar
Beneficiile pentru sanatate ale sarcinii se extind si la alaptare, deoarece unele cercetari arata ca sarcina si alaptarea pot reduce riscul unei femei de a dezvolta cancer de san. Motivele ar include limitarea expunerii la estrogen si progesteron, hormoni ce stimuleaza cresterea celulara. Un alt motiv ar fi faptul ca celulele mamare sufera o serie de modificari in timpul sarcinii si alaptarii care le confera rezistenta.
5. Risc mai mic pentru alte forme de cancer
Schimbarile hormonale care apar in timpul sarcinii si alaptarii confera protectie si impotriva altor forme de cancer, cum ar fi cancer ovarian si cancer endometrial, si cu cat o femeie are mai multe sarcini, pe termen lung se pare ca beneficiile cresc direct proportional.
6. Mai multa buna-dispozitie!
Sarcina inseamna fluctuatii hormonale si schimbari permanente de dispozitie, dar dupa nastere acestea se stabilizeaza si vei avea in general o stare generala mai buna.
7. O inima mai sanatoasa!
Una dintre principalele cauze ale bolilor de inima la femei este lipsa de estrogen. Sarcina creste nivelul de estrogen din corp, reducand astfel riscurile bolilor cardiace.
8. Reducerea riscului de scleroza multipla
Dupa nastere, unele dintre celulele bebelusului raman in organismul mamei, ceea ce favorizeaza sanatatea sistemului imunitar. Acest lucru reduce riscul pentru unele afectiuni, cum ar fi scleroza multipla.
9. Par mai frumos si mai sanatos!
Hormonii eliberati in timpul sarcinii, cum ar fi progesteronul, estrogenul si testosteronul, pot face minuni pentru parul unei viitoare mamici. Parul devine mai stralucitor si mai puternic si va avea adesea tendinta de a cadea mai putin.
10. Viata sexuala mai buna
Principalii hormoni produsi in timpul sarcinii, si anume testosteronul, progesteronul si estrogenul, joaca un rol semnificativ in imbunatatirea vietii sexuale.