Excesul de antibiotice duce la rezistenţă bacteriană

on . . Accesări: 2805

4d4c9145a0a5352d6f6f6ba50a0c3f4f rsOrganizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul "Matei Balş".


El a precizat că riscul apare în contextul în care se utilizează preventiv antibiotice în perioada de creştere a animalelor.Conf. dr. Gabriel Popescu a adăugat că legislaţia europeană în domeniu prevede că nu trebuie utilizate în creşterea animalelor aceleaşi clase de antibiotice folosite la om.


Reziduurile de antibiotice care se transmit prin carnea consumată acumulate pot determina selectarea de germeni rezistenţi, a explicat medicul.


Antibioticele sunt medicamente care pot să ajute la vindecarea infecţiilor, introducerea lor în practica medicală fiind principalul progres al secolului al XX-lea, datorită lor speranţa medie de viaţă crescând cu mai mult de 30 de ani.


Există mai bine de 15 clase de antibiotice care diferă în ceea ce priveşte structura chimică şi acţiunea antibacteriană. Din cauza unei utilizări excesive şi uneori eronate, în ultimii ani s-a constatat răspândirea accelerată a bacteriilor rezistente la antibiotice, potrivit specialiştilor.


Tratamentul cu un antibiotic inactiv nu facilitează vindecarea infecţiei, în schimb poate genera efecte adverse, selectează bacterii rezistente din flora microbiană a organismului uman şi facilitează apariţia de infecţii cu astfel de germeni.


Infecţiile cauzate de bacteriile rezistente necesită o durată mai mare a îngrijirilor medicale - în special a spitalizării -, utilizarea de antibiotice de rezervă, mai toxice şi mai costisitoare, şi pot determina o rată sporită a letalităţii prin respectiva infecţie, punctează specialiştii.


Ca urmare, ei subliniază importanţa prescrierii raţionale şi eficiente a antibioticelor şi a administrării lor conform prescripţiei.
Utilizarea eficientă şi prudentă a acestor medicamente va fi tema unei conferinţe organizate de compania Sandoz pe 15 martie pentru specialiştii în ORL şi pediatrie din Bucureşti.


Conferinţa va fi structurată pe trei segmente: prezentări în plen pe tema modalităţilor corecte de prescriere şi administrare a antibioticelor, workshop-uri şi o prezentare pe tema procesului de producere a antibioticelor, informează printr-un comunicat de presă organizatorii.


Conf. dr. Gabriel Popescu va deschide evenimentul cu o prezentare intitulată "Antibioticele, un bun comun prea important pentru a-l risipi", iar şeful de lucrări dr. Cristina Popescu va vorbi despre riscurile cauzate de prescrierea inutilă a aminoglicozidelor, în vreme ce conf. dr. Mihai Craiu va vorbi despre modul eficient de folosire a cefalosporinelor orale şi impactul utilizării lor excesive. Dr. Mădălina Georgescu va avea o prezentare pe tema: "Limitele fluorochinolonelor 'clasice' în infecţii respiratorii şi ORL".


Potrivit comunicatului citat, un studiu publicat în mai 2011 de Gfk Healthcare releva că românii se aflau pe locul patru în Europa la consumul de antibiotice, peste 50% urmând un astfel de tratament în anul respectiv, iar aproape jumătate dintre aceştia recurgând la cel puţin două cure în intervalul respectiv.


Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală "The Lancet", plasa România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă, situaţie neschimbată încă din 2010, se arată în comunicatul de presă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!