Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) a cerut luni să nu fie dată uitării lupta împotriva tuberculozei multirezistente la medicamente (MDR-TB, după iniţialele în limba engleză) şi a solicitat sprijin politic şi financiar adecvat care să permită sporirea eforturilor de diagnosticare şi tratament, relatează agenţia EFE.
'Dacă nu se iau măsuri de contracarare a MDR-TB, numărul celor afectaţi de această boală va continua să crească şi se va pierde o şansă istorică de a mări numărul persoanelor vindecate', afirmă MSF într-un comunicat emis cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei, ce va fi marcată pe data de 24 martie.
MSF avertizează că în prezent sunt diagnosticate tot mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente, motiv pentru care trebuie investit în îmbunătăţirea tratamentelor. În ciuda faptului că, după cinci decenii de cercetări, au fost realizate două noi medicamente antituberculoză - bedachilină şi delamanid - 'este necesar să se continue investigaţiile pentru a determina cea mai eficientă modalitate de a le folosi', adaugă organizaţia. Aceasta reaminteşte că la nivel global din cinci persoane afectate de această boală, numai una are acces la tratament, astfel că se impune suplimentarea fondurilor dedicate tratării acestei afecţiuni.
În aceeaşi zi, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, şi directorul executiv al Fondului mondial al luptei împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, Mark Dybul, au deplâns la rândul lor fondurile insuficiente alocate combaterii MDR-TB.
Comunitatea internaţională trebuie să sporească fondurile pentru lupta împotriva tuberculozei pentru a contracara creşterea riscului de răspândire a bolii cu tulpini rezistente la mai multe medicamente.
În fiecare an vor lipsi 1,6 miliarde de dolari (1,24 miliarde euro) fonduri internaţionale pentru lupta împotriva tuberculozei în 118 ţări cu venituri mici, ale cărora nevoi sunt acoperite până la suma de 3,2 miliarde de dolari datorită donaţiilor internaţionale, au estimat la Geneva, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, şi directorul executiv al Fondului mondial al luptei împotriva SIDA, tuberculozei şi malaria, Mark Dybul.
Conform estimărilor, este nevoie de 1,3 miliarde de dolari în total în fiecare an pentru a se asigura un tratament rapid şi eficient al formei multirezistente de tuberculoză.
Tuberculoza a fost cauza a 1,4 milioane de decese în 2011 în lume, Africa fiind zona cea mai afectată de această boală, însă Europa de Est rămâne un subiect de îngrijorare pentru experţi.
Forma de tuberculoză multirezistentă (MDR-TB) reprezintă o ameninţare gravă, cu circa 630.000 de persoane contaminate la nivel mondial, subliniază experţii. Este nevoie, astfel, de o mai mare finanţare pentru a identifica noile cazuri şi pentru a le trata.
'Dacă nu acţionăm imediat, costurile ar putea creşte. Alternativa este să investim acum sau să plătim pentru totdeauna', a afirmat dr. Dybul.
Sursa: AGERPRES