Producătorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente

on . . Accesări: 2000

244490-medicamente rsDeschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Noile medicamente pe care Ministerul Sănătăţii s-a angajat să le introducă la compensare în acest an vor fi de fapt plătite de producătorii de medicamente, întrucât taxa clawback prevede că aceştia trebuie să achite orice sumă care depăşeşte bugetul estimat de autorităţi la începutul fiecărui trimestru.

"Taxa clawback presupune ca noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferenţa dintre consumul total de medicamente compensate şi bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridică la 94,3 milioane lei, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback', a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, citat în comunicat.

El a punctat că este important, în acest context, să se pună în balanţă impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului şi asupra pacienţilor.

IPP solicită afișarea încasărilor taxei de clawback.

"Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit. Fiecare dintre moleculele care aşteaptă să intre pe listă aduc ceva în plus faţă de medicamentele deja existente, fie că ne referim le eficienţa lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună şi, cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienţilor europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de 6 ani", subliniază Zaharescu.

Conform calculelor ARPIM, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1,5 miliarde lei iar consumul de medicamente se ridică la 1,7 miliarde lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului producătorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane lei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!