Bolnavii de aritmie au o nouă alternativă de tratament în România: ablaţia epicardică

on . . Accesări: 5153

 

 

 

O nouă intervenţie a fost realizată în premieră pentru România la spitalul Monza din Capitală, centru specializat în chirurgie cardiovasculară prin efectuarea unei proceduri de ablaţie epicardică în cazul bolnavilor de aritmie ventriculară de către dr. Radu Vătăşescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.

"În contextul în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, iar România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de acestea (60% dintre toate decesele), prevenţia şi metodele noi de tratament sunt o necesitate.

De-a lungul timpului ne-am implicat activ în ambele direcţii: am derulat campanii de informare şi evaluare pentru prevenţie şi am realizat anumite intervenţii pentru prima oară în România", a spus Carmen Drăgan, preşedinte al spitalului Monza.

Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea în ventriculi) sunt întâlnite frecvent la pacienţii cu afectare structurală cardiacă, în special când performanţa de pompă a inimii este semnificativ afectată - între 30 şi 50% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă decedează subit prin mecanism aritmic. În mod frecvent, în tahicardiile ventriculare, zonele care cauzează aritmia sunt situate în grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafaţa externă a inimii (epicardice).

Până în prezent, în România, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metodă de prevenţie şi tratament dedicată. Defibrilatorul implantabil salvează vieţi, oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurenţa acestora. În plus, adesea, intervenţia defibrilatorului afectează calitatea vieţii pacienţilor şi cel puţin pentru şocurile electrice se asociază cu exces de mortalitate. medicamentele antiaritmice au o eficienţă limitată atât în terminarea aritmiilor, cât mai ales în prevenirea acestora, fiind totodată grevate de frecvente şi severe efecte secundare.

"Ablaţia clasică (endocavitară sau endocardică) la pacienţii cu tahicardie ventriculară cu circuit pe exterior nu este la fel de eficientă precum în cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, în speranţa că vei atinge zona aritmogenă aflată pe exterior. Abordarea epicardică - sau ablaţia celulelor de pe exteriorul muşchiului cardiac - asistată 3D este soluţia de prevenţie şi tratament în cazul bolilor structurale de inimă. Aceasta metodă poate fi curativă, adesea nemaifiind necesară o medicaţie antiaritmică ulterioară", a declarat dr. Radu Vătăşescu.

Spre deosebire de procedura clasică, în care cateterul este introdus printr-o venă sau arteră a piciorului, în cazul ablaţiei epicardice se introduce un ac special în regiunea situată imediat sub stern. Procedura se efectuează sub anestezie locală. Dacă nu există complicaţii, aceasta durează 1-2 ore, iar pacientul poate pleca acasă a doua zi.

Pentru pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală pe cord (cum ar fi o intervenţie de bypass coronarian sau plastie de valvă) procedură de ablaţie epicardică trebuie uneori modificată, fiind necesar un abord chirurgical, combinat cu cel epicardic. Pentru aceste situaţii, dar şi pentru a preveni orice risc, intervenţiile epicardice se vor efectua în prezenţa unui chirurg cardiovascular din echipa condusă de dr. Theodor Cebotaru, director Departament chirurgie cardiovasculară la spitalul Monza.

Cunoscut în special ca fiind centrul de excelenţă în chirurgia cardio-vasculară, spitalul Monza este specializat în efectuarea intervenţiilor chirurgicale complexe şi în asigurarea unor servicii medicale de înaltă performanţă.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!