Protocol Ministerul Sănătăţii - ARPIM: De la 1 iulie, pacienţii ar putea avea acces la medicamente de ultimă generaţie

on . . Accesări: 2109

ARPIM-logo rsMinisterul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe lista celor compensate, astfel încât de la 1 iulie pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de şase ani, potrivit unui comunicat al ARPIM.


De asemenea, începând cu data de 1 iulie actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite ar urma să se facă periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.

Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013, informează ARPIM.


Pe baza acestui protocol, Ministerul Sănătăţii va propune Guvernului încheierea unui memorandum în cursul lunii aprilie, care să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung.


Cele două părţi au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare cu privire la directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback.


În ceea ce priveşte directiva plăţilor întârziate, ARPIM susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a implementa un calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014, astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară care să nu poată fi suportată de sistemul sanitar.


Prin urmare, două treimi din facturile emise înainte de implementarea directivei vor fi plătite până la sfârşitul acestui an, urmând ca restul să fie achitate până la sfârşitul anului 2014.


Facturile emise după data de implementare a directivei vor avea termene de plată care vor descreşte treptat până la 180 de zile la sfârşitul anului 2013 şi până la 60 de zile la finele anului 2014.


Referitor la metodologia de stabilire a preţurilor, ambele părţi au recunoscut că este momentul să se identifice soluţii optime care să le asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.


ARPIM înţelege taxa clawback ca un mecanism menit să acopere anumite nevoi ale sistemului de sănătate în această perioadă de criză. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, s-a agreat continuarea discuţiilor în anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel încât în 2014 să fie sustenabilă economic pentru ambele părţi, se precizează în comunicat.


"ARPIM consideră că acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ către un mediu de afaceri predictibil şi sustenabil economic, în care pacienţilor români să li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente, care să le permită o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă. Acest protocol reprezintă un angajament pe termen scurt al ambelor părţi de a asigura sistemului de sănătate un mediu economic şi financiar stabil. Memorandumul urmează să acopere aceleaşi aspecte pe termen mediu şi lung", a declarat Makis Papataxiarchis, preşedintele ARPIM, citat în comunicat.


Potrivit directorului executiv ARPIM, Dan Zaharescu, protocolul prevede întâlniri trimestriale între parteneri şi discutarea anticipată a proiectelor care vor avea impact asupra industriei farmaceutice. "Avem în vedere de asemenea elaborarea în comun a unor programe pentru creşterea gradului de educaţie sanitară a populaţiei, precum şi promovarea unui mediu etic de afaceri", a mai spus Zaharescu, potrivit sursei.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!