Sănătatea românilor și a sistemului sanitar depind de continuarea reformelor începute

on . . Accesări: 3480

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a atras atenția asupra faptului că sănătatea românilor și a sistemului sanitar depinde de continuarea reformelor începute pe parcursul anului 2015.

În opinia ARPIM, "doar așa este posibilă implementarea unor soluții constructive" care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate și ale pacienților români, în condițiile schimbărilor de la nivelul conducerii Ministerului Sănătății.  

 

"Îl felicităm pe domnul conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu pentru numirea sa în funcția de ministru al Sănătății și îi dorim succes în îndeplinirea noilor sale responsabilități. Îl asigurăm de toată susținerea companiilor membre ARPIM, dat fiind faptul că avem un obiectiv comun: viața pacienților români. Este unul dintre cele mai importante portofolii ale Guvernului, în primul rând prin prisma faptului că deciziile luate pot influența direct și imediat sănătatea românilor. Ne exprimăm disponibilitatea continuării dialogului cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a găsi soluții acceptabile și echitabile pentru toate părțile implicate astfel încât accesul pacienților români la cele mai noi și eficiente tratamente să fie posibil", a declarat Călin Gălășeanu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, citat într-un comunicat de presă transmis de ARPIM. 

Totodată, membrii ARPIM atrag atenția asupra necesității schimbării actualei metodologii a prețurilor cu un nou mecanism de calcul.

"Propunerea ARPIM în acest sens vizează media țărilor cu cele mai mici cinci prețuri din coșul de referință precum și calcularea prețului în lei prin utilizarea unui curs de schimb mediu realizat. Un alt aspect asupra căruia membrii ARPIM atrag atenția se referă la art. 81 din Ordinul MS nr. 703/ 2015 prin care ar urma ca prețul medicamentelor inovatoare să fie stabilit în funcție de prețul de referință al medicamentelor generice echivalente", se arată în comunicatul de presă. 

Potrivit președintelui ARPIM, în contextul în care în România se aplică deja regula prețului minim european al medicamentelor de uz uman, stabilirea unui nou nivel minim care devine preț de referință pentru alte state membre "expune pacienții români la riscuri foarte mari".

"Disponibilitatea terapiilor inovatoare pe piața locală poate fi afectată și poate duce chiar la dispariția anumitor medicamente prin încurajarea comerțului paralel", a susținut Gălășeanu. 

Nu în ultimul rând, ARPIM consideră necesară instituirea unui cadru legislativ previzibil și echitabil, care să garanteze continuitatea actualizării listei de medicamente compensate, respectiv accesul la inovație al pacienților români. 

"Medicamentele noi salvează vieți: pot prelungi viața unor pacienți, pot îmbunătăți calitatea vieții acestora și pot contribui la creșterea speranței de viață. Anul trecut au fost introduse aproximativ 40 de terapii de ultimă generație pe lista de medicamente compensate, dar de unele dintre acestea pacienții nu beneficiază nici în prezent, întrucât nu au fost definitivate protocoalele terapeutice. Peste 100 de medicamente se află încă în așteptare de la cea mai recentă actualizare din luna octombrie a acestui an când au fost introduse 13 noi terapii", a afirmat președintele ARPIM. 

Membrii ARPIM au reiterat principiul sustenabilității privind taxa clawback, precum și importanța transparentizării mecanismului de calcul a acesteia. 

CNAS: Taxa clawback a crescut, în principal, din cauza medicamentelor de sezon

"Prin plata acestei taxe, companiile membre ARPIM au preluat de la stat o parte din responsabilitatea asigurării tratamentelor pentru pacienți. Companiile farmaceutice ajungând să trateze chiar și 3 din 10 pacienți români", a adăugat Călin Gălășeanu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!