Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) se desfăşoară în perioada 20-27 aprilie şi are ca temă eliminarea pe continentul european a rujeolei şi rubeolei, boli infecţioase, prima foarte contagioasă afectând cu precădere copiii până la nouă ani, a doua cu o evoluţie insidioasă la adolescenţi/adulţi tineri şi cu potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă, anunţă într-un comunicat transmis de Direcţia de Sănătate Publică Braşov.
"Scopul generic al SEV 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei, cât şi a rujeolei", se arată în comunicatul de presă.
În 2011, 141 de ţări, 73% din 194 introduseseră în programele naţionale de imunizare a doua doză la 7 ani de vaccin rujeolic. Până la sfârşitul anului 2011, vaccinul rubeolic fusese introdus în 130 de ţări faţă de 83 în 1996.
Învăţămintele epidemiei de rujeolă din Europa din anii 2010/2011 au evidenţiat că majoritatea focarelor de rujeolă de pe continent au fost importate din alte zone, acoperirea vaccinală deficitară a contribuit la menţinerea şi dezvoltarea focarelor şi copiii neimunizaţi din rândul grupurilor defavorizate şi al părinţilor sceptici în privinţa vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă.
În ţara noastră, după o creştere de aproape 25 de ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011-octombrie 2012 indică o situaţie staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie foarte critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări UE/EEA (27 de ţări UE plus Norvegia şi Islanda).
Incidenţa crescută a rubeolei/rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele - ceva mai mult de 90% în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95% stabilită de OMS, se mai precizează în comunicatul de presă.
Specific, acoperirea vaccinală evaluată recent pe baza unei metodologii unitare indică o acoperire cu vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR), administrat la vârsta de un an conform schemei naţionale de imunizare de numai 70% la copiii de 12 luni faţă de ţinta OMS de 95%, în timp ce nivelul mediu de 95,1% este atins abia la copiii de 24 de luni. În grupurile la care acoperirea vaccinală se menţine sub nivelul optim, se acumulează subiecţii susceptibili de a face boala, acest lucru putând duce la apariţia epidemiilor.
Săptămâna Europeană a Vaccinării.
În urma analizei rezultatelor anchetei privind acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni a copiilor născuţi la 1 iulie 2011, efectuată în luna februarie 2013 de Centrul naţional de supraveghere şi control boli transmisibile Bucureşti, în judeţul Braşov se constată că 15% dintre copii nu s-au prezentat la vaccinare, 5,4% din cazuri au refuzat vaccinarea şi 0,9% din copii au avut contraindicaţii la vaccinare. De asemenea, conform statisticilor, dacă în judeţul Braşov, în anul 2011 erau înregistrate 14 cazuri de rujeolă, anul trecut numărul acestora a ajuns la 654. La rubeolă creşterea este şi mai mare. Dacă în 2011 se înregistrau 86 de cazuri, în 2012, numărul acestora a ajuns la 876.
Profesioniştii din sistemul de sănătate începând cu medicii de familie, publicul larg, cu precădere părinţii copiilor sub vârsta de 9 ani, dar şi tinerii de 15-24 de ani, precum şi mass-media sunt chemaţi să acorde "Săptămânii Europene de Vaccinare" întreaga atenţie pe care o merită această problematică decisivă pentru sănătatea copiilor noştri, se arată în încheierea comunicatului de presă.
Sursa: AGERPRES