Institutul "Prof. dr. Al. Trestioreanu" a inaugurat sâmbătă o nouă secţie de oncologie pediatrică, dotată la standarde înalte de calitate în domeniul medical.
Iniţial, secţia a avut 30 de paturi, iar acum are 50. Fiecare salon dispune de două paturi şi grup sanitar propriu, sistem pentru aspiraţie şi oxigenoterapie şi cablu tv.
Departamentul are şi de spaţii amenajate pentru activităţi cu copiii şi însoţitorii lor pe perioadele internărilor prelungite, care au fost amenajate cu suportul financiar al organizaţiilor nonguvernamentale P.A.V.E.L şi Little People, al Rotary Club şi Institutului Goethe.
Suportul psiho-social este oferit pacienţilor şi familiilor lor în colaborare cu psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi voluntari specializaţi ai unor asociaţii de profil şi organizaţii nonguvernamentale.
"De ziua copilului nu ştiu dacă este un lucru plăcut să vii să vorbeşti despre cancer, dar, din păcate, nici copiii nu sunt scutiţi de suferinţe. Dacă ei suferă, măcar să facem ca suferinţa să treacă cât mai repede. Modernizările care s-au făcut vor contribui la uşurarea suferinţei, la vindecarea lor, pentru că rata de vindecare la copii este mai mare", a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, prezent la eveniment.
El a punctat că la investiţiile făcute la institut au participat mai multe organizaţii.
Ministerul Sănătăţii a contribuit cu 54 de milioane de lei pentru mai multe investiţii, inclusiv aparatură de radioterapie.
IOB are două aparate noi de radioterapie, alături de cel vechi. Din cele două unul este deja funcţional şi se aşteaptă aprobarea de la CNCAN pentru a intra în funcţiune şi cel de-al doilea. Mai este un spaţiu pentru un al treilea aparat de radioterapie, pentru care se speră să se găsească finanţarea, a spus Raed Arafat.
Blocul operator pentru chirurgie toracică, inaugurat şi el sâmbătă are aparatură modernă de bronhoscopie, care creşte şansele pacienţilor şi asigură un tratament mai uman şi mai corect, a punctat secretarul de stat.
"Importantă este secţia de zi care dispune de aproximativ 60 de paturi, unde pacienţii vin, primesc tratamentul şi pleacă acasă, lucru care este încurajat de Ministerul Sănătăţii pentru mai multe afecţiuni", a relevat dr. Arafat.
El a apreciat eforturile ONG -urilor, ale Asociaţiei P.A.V.E.L. şi Little People, care au ajutat copiii internaţi aici.
"Copiii uneori stau perioade mai lungi, sunt scoşi din mediul lor şi am văzut că e prevăzută o şcoală de spital, unde copilul internat să-şi poată continua pregătirea pentru şcoală, este un lucru foarte modern. Cred că parteneriatul cu ONG- urile este extrem de important în sistemul sanitar şi trebuie încurajat. Avem şi alte proiecte pe care le discutăm în prezent, inclusiv cu Banca Mondială, pentru dotări în următorii 2-3 ani şi care includ inclusiv oncologia şi dacă totul merge bine în foarte scurt timp o să începem cu dotări în oncologie, mai ales pe partea de radioterapie, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pe plan naţional", a detaliat secretarul de stat.
El a amintit că funcţionează mai multe centre pentru oncologie precum cele de la Iaşi, Cluj, Bihor şi sunt alocate fonduri pentru a începe şi la Timişoara construcţia unui institut. Astfel de institute nu trebuie să fie concurenţiale, ci complementare, a subliniat Arafat.
"Noi vorbim de un sistem de oncologie în care bolnavii trebuie să găsească totdeauna un loc, în oricare dintre centre, dacă nu e la Bucureşti, la Iaşi sau în altă parte. Este o patologie care nu trebuie să funcţioneze splitat. Dacă vrem să facem un sistem sanitar corect trebuie să lăsăm la o parte toate aspectele care se leagă de persoane şi să ne uităm la aspectele care se leagă de sistem", a arătat dr. Raed Arafat.
Prof. dr. Rodica Anghel a spus, la rândul său, că micii pacienţi se vor muta de 1 iunie în noua secţie, ceea ce va fi o surpriză pentru ei.
"Ne-am axat pe modernizarea institutului, dar, în acelaşi timp, am luat în considerare şi resursele umane. În acest sens am depus un proiect la Agenţia Nucleară de la Viena, în special pentru formarea personalului pentru radioterapie, din 2012-2013 derulăm acest parteneriat cu Agenţia Nucleară de la Viena, organizând cursuri, aici cu lectori din străinătate, nu numai pentru partea teoretică, ci şi practică. Tinerii au fost trimişi câte două-trei luni în străinătate, în centre mari de radioterapie, pentru a învăţa să lucreze cu noile tehnici, moderne, medicii cu experienţă au fost trimişi câte două-trei săptămâni în vizite ştiinţifice şi am organizat cursuri şi vom organiza în continuare şi anul acesta şi la începutul anului viitor, la care am invitat medici, fizicieni, asistenţi medicali din centrele de radioterapie din ţară pentru a fi la zi cu ultimele noutăţi", a evidenţiat prof. dr. Rodica Anghel.
Ea a punctat că în acest moment în institut se folosesc tehnici moderne de radioterapie, inclusiv pentru copii.
"Dacă pentru adulţi mai avem o listă de aşteptare, pentru copii nu există listă de aşteptare. Folosim şi vom putea folosi tehnici 3D conformaţional care permit administrarea unor doze mari de iradiere, cu protejarea ţesutului sănătos, astfel încât doza să fie suficient de mare şi să asigure vindecarea la copil, iar pe viitor când el creşte să nu aibă sechele majore din cauza radioterapiei. Am încercat să îmbunătăţim activitatea noastră, nu numai în secţia de radioterapie, dar şi în celelalte secţii", a menţionat medicul, adăugând că în institut tratamentul este multidisciplinar.
Conf. dr. Monica Dragomir, şeful Secţiei de Oncopediatrie, a subliniat că în cazul unui copil care are o astfel de boală toate aspectele contează.
"Secţia care se deschide astăzi este la standarde internaţionale, a permis să asigurăm pe lângă partea hotelieră şi zone în care ei pot să completeze tot ceea ce le lipseşte legat de jocuri, de şcolarizare şi susţinere din toate punctele de vedere. Practic şederea este îndulcită de aceste lucruri", a spus medicul.
Privitor la incidenţa bolii, conf. dr. Monica Dragomir a spus că cifre corecte vor fi anul viitor când se vor împlini cinci ani de când a început să funcţioneze Registru Naţional de Cancer pentru Copii. Datele de acum arată că sunt circa 5.000 - 6.000 de copii cu cancere în evoluţie, în tratament, în remisie. Ea a adăugat că într-un viitor apropiat, ca urmare a colaborării cu asociaţiile europene de urmărire a supravieţuitorilor de cancer la copii, se va cunoaşte şi numărul acestora.
Prof. dr. Teodor Horvat, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică, a subliniat importanţa unei astfel de secţii, având în vedere că majoritatea patologiei în specializarea sa este malignă.
El a arătat că, din păcate, bolnavii vin în stadii foarte avansate, 3 şi 4, aproape când nu se mai poate face nimic din punct de vedre chirurgical.
"Cu toate acestea, rolul chirurgiei toracice este foarte important prin punerea diagnosticului prin bronhoscopie, în colaborare chirurgul toracic cu radioterapeutul şi chimioterapeutul stabilesc tratamentul multimodal. Am avut pacienţi care păreau fără ieşire, dar care în urma tratamentului multimodal au fost aduşi în situaţia de a putea fi operaţi, iar la alţii în urma tratamentului nu s-a mai vizualizat tumora", a explicat medicul.
Prof. dr. Horvat a relevat că, dacă există dotările necesare, sunt specialişti în ţară care pot trata pacienţii la fel de bine ca în străinătate.
La Institutul de Oncologie au fost inaugurate sâmbătă mai multe departamente, pe lângă Secţia de Oncopediatrie, Secţia de zi, Secţia de Chirurgie Toracică, Radioterapie, noile aparate performante din cadrul laboratorului de energii înalte, cu ajutorul cărora se pot trata la ora actuală pacienţii care vor beneficia de radioterapie - 3 D, IMRT.
În anul 2012, aici au fost înregistrate 1.104 internări continue şi 1.276 internări de zi.
În Institutul Oncologic Bucureşti sunt trataţi aproximativ 9.000 de noi pacienţi cu cancer în fiecare an.
În secţiile de oncologie medicală sunt trataţi lunar 2.800 de pacienţi, cu o medie a duratei de aşteptare de 3 zile şi o durată de spitalizare de 2,5 zile.
Cele mai frecvente cinci tipuri de cancer în România în 2008 erau la bărbaţi plămân, colorectal, prostată, stomac, vezică biliară, la femei sân, colorectal, col uterin, plămân, ovar.
Sursa: AGERPRES