Ghidul "Sunt primul ajutor! SPA Junior", având-o ca autoare pe Mihaela Arion, redactor de radio, a fost lansat vineri la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Lucrarea este un ghid de educaţie medicală şi de prim-ajutor, reunind noţiuni de igienă, alimentaţie, anatomie, prevenire accidente, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi prim-ajutor. Autoarea a subliniat, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansare, că acordarea primului-ajutor ar trebui să fie materie de studiu în şcoală, întreaga populaţie ar trebui să aibă minime cunoştinţe în materie.
Dr. Alis Grasu, managerul Ambulanţei, a arătat că lucrarea este binevenită pentru copii, care trebuie să ştie încă din şcoală noţiuni de prim-ajutor, să-şi aprecieze propria sănătate şi să ştie cum pot salva o viaţă acordând primul-ajutor corect.
Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a susţinut că educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă de pe băncile şcolii iar copiii trebuie să conştientizeze importanţa propriei sănătăţi. Banu a făcut referire la o recentă analiză privitoare la numărul cabinetelor medicale şi dentare din şcoli, dar şi la personalul necesar pentru aceste unităţi, analiză în urma căreia vor fi luate măsuri de îmbunătăţire a situaţiei. Marian Banu a precizat că ghidul va fi distribuit în şcoli.
Colonelul Dănuţ Popescu, de la STS, a reliefat la rândul său importanţa acordării primului-ajutor şi a educaţiei în acest sens, mai ales când este vorba de a apela numărul 112.
Potrivit acestuia, în Bucureşti şi Ilfov, din 5.500-6.000 de apeluri la 112 înregistrate zilnic, 68% nu sunt urgenţe iar 28% sunt apeluri false. În judeţe, în funcţie de mărimea judeţului, sunt zilnic între 800 şi 1.600 de apeluri la 112.
Dr. Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare, a punctat rolul voluntariatului în acordarea primului-ajutor şi a subliniat că educaţia în acest sens este foarte importantă, din copilărie, pentru a-i responsabiliza pe copii.
El a arătat că aproximativ 300 de voluntari ajută Serviciul de Ambulanţă prin efectuarea de gărzi. În plus, un ajutor important pentru cei care au nevoie în situaţii de urgenţă îl reprezintă şi chatul societăţii, unde cei care au nevoie pot să ceară informaţii de la personal specializat.
Ghidul "Sunt primul ajutor! SPA Junior are informaţii" este util prin informaţia pe care o oferă nu numai copiilor, ci şi adulţilor, fiind susţinut şi de imagini revelatoare.
"Un ghid de educaţie medicală şi de prim-ajutor pentru copii este absolut necesar. Copiii trebuie să afle cum pot avea grijă de ei, dar şi cum pot avea grijă de alţii. Aflând noţiunile esenţiale despre cum pot salva o viaţă, ei pot afla foarte devreme ce înseamnă şi noţiunea de voluntariat", a reliefat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
La lansarea ghidului a fost prezent ambasadorul Statului Palestina în România, Ahmad Bader Aqel, şi reprezentanţi ai Asociaţiei Medicilor Palestinieni care au susţinut demersul.
Ambasadorul Ahmad Bader Aqel a subliniat în intervenţia sa că progresul unei naţiuni se reflectă în starea de sănătate a populaţiei iar cea mai mare investiţie a statului este în om şi sănătatea lui.
"Este important să existe cineva pregătit acolo unde este nevoie de o intervenţie. Iar dacă pregătirea începe cu copiii, la o vârstă cât mai fragedă, este foarte bine", a spus diplomatul palestinian.
Sursa: AGERPRES