Deputatul PSD Florin Buicu, secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul audierii publice cu tema 'Prevenţia în sănătate - cine câştigă şi cine pierde în sistemul de sănătate?' că intenţia este de încurajare a plăţii medicului de familie pe oamenii sănătoşi şi nu pe cei bolnavi aşa cum se întâmplă în prezent.
'La nivelul medicinii preventive avem nevoie de stabilirea unui set de indicatori, pe fiecare categorie de prevenţie primară, secundară şi terţiară.
Dacă la nivelul medicinii primare discutăm de plata medicilor de familie per capita şi per serviciu adică pe consultaţia pe care o face pacientului sau bolnavului, înseamnă că de fapt încurajăm ca medicul de familie să aibă foarte mulţi bolnavi. Intenţia este tocmai de încurajare a plăţii medicului de familie pe oamenii sănătoşi pe care are. Şi prin modificarea aceasta de concept, probabil că va trebui să plătim medicul de familie pe nişte indicatori noi astfel încât să încurajăm ca medicul de familie să aibă în listă cât mai mulţi oameni sănătoşi şi nu cât mai mulţi bolnavi', a spus deputatul în cadrul audierii publice organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Coaliţia 52 şi Academia de Advocacy.
Medicii, plătiți după criterii de competență și performanță!
Deputatul a spus că dacă se vorbeşte de prevenţie s-ar putea stabili la nivelul Guvernului un memorandum prin care, de exemplu, toate deciziile economice luate să ţină cont de acest aspect şi de impactul măsurilor respective asupra populaţiei.
'Prevenţia poate duce la însănătoşirea populaţiei României. Dacă ne limităm doar la componenta de medicină preventivă, într-adevăr putem discuta la nivelul prevenţiei primare, secundare sau terţiare', a susţinut parlamentarul.
Florin Buicu a mai arătat că raportul audierii publice de vineri, care va cuprinde părerea specialiştilor din toate domeniile, întocmit de experţi independenţi, va cuprinde cele mai bune soluţii legate de partea de prevenţie şi că acesta va putea determina ca la nivel politic să fie luată decizia modificării sistemului de prevenţie a sistemului de sănătate public din România.
Sursa: AGERPRES