Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea doreşte să devină un ''vârf de lance'' al chirurgiei vasculare din sistemul spitalicesc de stat din România.
Conducerea SJU aşteaptă în momentul de faţă o sponsorizare pentru amenajarea unei săli moderne de operaţii şi achiziţionarea unor monitoare performante pentru secţia de chirurgie vasculară, valoarea totală a sponsorizării fiind de 500.000 de lei.
''Am putea deveni astfel un vârf de lance în chirurgia vasculară din România cel puţin în sistemul de stat prin achiziţionarea unui arteriograf portabil pentru proceduri hibride. Practic, se va realiza un by-pass şi în timpul acestei intervenţii se va putea face şi o dilatare de vase, implanturi de stenturi care să faciliteze durabilitatea by-pass-urilor'', a declarat medicul specialist de chirurgie vasculară din SJU Tulcea, Coriolan Pantelimon Petcu.
Acesta a mai spus că asemenea operaţii nu se mai efectuează în România şi că la Tulcea mulţi pacienţi ar necesita intervenţii de acest gen.
''În ultimele trei luni, am efectuat 25 de by-pass-uri, iar rata de reuşită a fost de peste 90%. Cea mai dificilă intervenţie a fost un by-pass aorto-bifemural la un pacient cu vârstă aproximativă de aproape 60 de ani care avea deja un pontaj pe picior pe cale să se astupe. Pacientul era ameninţat să-şi piardă ambele picioare'', a menţionat medicul specialist Coriolan Pantelimon Petcu.
În momentul de faţă, în domeniul chirurgiei vasculare, în SJU Tulcea, se pot efectua toate operaţiile posibile în orice centru universitar din România, tomograful modern, aparat cu ajutorul căruia se evaluează orice leziune vasculară de la orice nivel al corpului, putând fi considerat unul din atuurile unităţii.
''Angio CT-ul făcut în condiţiile unei unităţi de stat este o raritate în România, din cauza costurilor presupuse. E gigantic ca şi cheltuială dacă vă gândiţi că la privat o investigaţie costă cel puţin 1.000 de lei. În SJU, până în prezent, s-au făcut aproape 25 de investigaţii'', a afirmat medicul specialist Coriolan Pantelimon Petcu.
În vârstă de 36 de ani, Coriolan Pantelimon Petcu s-a specializat la Spitalul Fundeni din Bucureşti, după care a lucrat în străinătate, iar din luna februarie a anului în curs s-a angajat la SJU Tulcea.
La fel ca şi colegi din spital care s-au angajat recent, medicul specialist se confruntă cu lipsa unei locuinţe, Consiliul Judeţean Tulcea susţinând că până la finele acestui an va rezolva problema locativă a angajaţilor unităţii spitaliceşti.
Sursa: AGERPRES