Eugen Nicolăescu: Numai o relaţie de colaborare poate avea efecte pozitive în politicile publice

on . . Accesări: 2221

eugen-nicolaescu-ghimpele.ro rsMinistrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a punctat joi în intervenţia sa la Congresul Societăţii Române de Neurologie că numai o relaţie foarte strânsă de colaborare între autorităţi şi societăţile profesionale poate să aibă un efect pozitiv pentru politicile publice care se fac în orice ţară, dar mai ales în România.

"Din nefericire, în urmă cu un an am avut şi eu nevoie de sprijinul neurologilor. Mi l-au dat cu foarte multă competenţă şi profesionalism şi le mulţumesc", a spus Nicolăescu.

El a spus că medicina românească este o şcoală excepţională şi că medicii uită că sunt elita societăţii româneşti, că au "poate cea mai nobilă profesie din această ţară şi din lume".

Oficialul a amintit câteva exemple de politici publice care se vor construi "nu din birourile Ministerului Sănătăţii, ci de această dată printr-o cooperare foarte strânsă între minister, societăţi profesionale şi asociaţii ale pacienţilor". "Când vom pune cap la cap aceste trei tipuri de organizaţii, atunci probabil politicile publice vor fi bine făcute, bine elaborate şi fundamentate", a apreciat el.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la o viitoare lege care să scoată medicii, mai ales pe cei care lucrează în spitale publice, de la categoria de bugetari.

"Dumneavoastră nu trebuie să fiţi bugetari, ci cei care au liberă practică şi pentru asta noi trebuie să modificăm legislaţia, să vi se dea acest statut. Suntem decişi ca în acest an să schimbăm legislaţia şi începând cu anul viitor să vă schimbăm statutul social şi mai ales statutul de plată", a susţinut Eugen Nicolăescu.

El a adăugat că o formă finală a proiectului de lege a fost trimisă la Colegiul Medicilor din România pentru eventuale observaţii şi comentarii. "După aceasta, probabil în această vară, se va începe o dezbatere publică serioasă, astfel încât în toamnă proiectul să fie supus atenţiei Guvernului", a completat ministrul.

Nicolăescu s-a referit şi la intenţia de a schimba soarta spitalelor, mai ales a celor publice.

Majoritatea românilor sunt nemulţumiţi de sistemul sanitar şi au dat bani personalului medical.

"Ele astăzi au o serie de constrângeri de natură birocratico-administrativo-fiscală, ca atare, un spital nu poate funcţiona, din punctul meu de vedere, eficient şi mai ales flexibil şi pentru personalul medical, dar şi pentru pacient. Transformându-l dintr-o instituţie publică, aşa cum este astăzi, într-o instituţie de utilitate publică şi în care putem vorbi de bugete globale, de alocarea de resurse acolo unde este nevoie şi în măsura în care este nevoie, atunci probabil că şi modul în care dumneavoastră vă exercitaţi profesia şi modul în care gândiţi rezultate se va schimba simţitor", a spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a afirmat că este convins că nu este uşor şi că va întâmpina rezistenţă, dar că este necesar ca medicii să aibă venituri mai bune, condiţii mai bune.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a arătat că rezultatele Programului de Evaluare a Stării de Sănătate a populaţiei din România, iniţiat de ministrul Eugen Nicolăescu, au arătat că problema principală este riscul vascular global.

Rezultatele Programului de Evaluare a Sănătăţii vor avea un rol important în alocarea banilor în anii următori.

Mortalitatea generală în populaţia României este dată în principal de bolile cardiovasculare, împărţită în mod egal între boala coronariană şi accidentele vasculare cerebrale, a reliefat medicul.

"Rezultatele acestui program ne oferă nouă posibilitatea reală de a gândi în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi celelalte societăţi ştiinţifice un program coerent de prevenţie primară şi secundară legat de acest aspect, mai ales că din acest punct de vedere România ocupă locul 3-4 din punct de vedere al clasificării OMS ca mortalitate prin boli vasculare", a subliniat prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!