Prim-vicepreşedintele PDL, dr. Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, a declarat că evaluarea stării de sănătate a populaţiei făcută în mandatul precedent de ministru al Sănătăţii al lui Eugen Nicolăescu a fost 'un eşec de proporţii' şi că, în baza acestor rezultate, în străinătate, românii ar fi fost băgaţi în carantină 'pentru vreo sută de ani'.
'N-aş vrea să fiu răutăcios. Dar să spui că prezinţi starea de sănătate a naţiunii, acum, după (trei) ani, când noi ştim de fapt ce s-a întâmplat, mi se pare deplasat.
Şi-l rog s-o facă de acum încolo măcar corect şi bine (...) Aprecierea stării de sănătate a populaţiei a fost un eşec de proporţii. Unul din patru bolnavi era diabetic, doi din trei erau arterosclerotici... deci era prăpăd. Dacă ieşeam în străinătate cu chestia asta, cred că ne izolau şi ne băgau în carantină pentru vreo sută de ani fiind un popor bolnav, din toate punctele de vedere', a susţinut Florea.
Acesta i-a sugerat ministrului Eugen Nicolăescu 'să lase senzaţionalul deoparte', să treacă de urgenţă la reformarea sistemului şi că îl invită la o discuţie pe ceea ce înseamnă priorităţile sistemului de sănătate, cum ar fi introducerea cardului de sănătate, informatizarea sistemului, normarea şi ierarhizarea spitalelor.
Florea a arătat că Eugen Nicolăescu trebuie 's-o lase mai domol cu analizele', ca să nu mai apară 'această ticăloşie pe bani mari', la care inclusiv premierul ar trebui să fie atent.
Primarul din Târgu Mureş crede că pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei ministrul ar trebui să folosească medicii de familie, nu laboratoarele de analize înfiinţate peste noapte, iar programul să se întindă pe câţiva ani.
'Să întindă programul pe patru-cinci ani - medicii de familie să-şi viziteze toţi bolnavii şi în acelaşi timp să-şi reactualizeze listele pentru care-şi iau salariile, iar ţintit, cunoscând bolnavul, antecedentele, cunoscând toate lucrurile care trebuie cunoscute de medic, să-l îndrume să-şi facă analizele, într-o perioadă de cinci ani. Dar educat, în cunoştinţă de cauză şi alese laboratoarele într-adevăr, ca să nu mai dea astfel de bazaconii (...) În Târgu Mureş, de la şase laboratoare au ajuns 28, s-au şi închis ca ciupercile după ploaie şi au rămas alături de populaţia cea mai bolnavă şi cu nervii la pământ - adică şi psihic afectaţi. Că acum nu ştiu: sunt bolnavi sau nu sunt bolnavi? Dacă le mai face încă o dată analizele şi acum îi scoate sănătoşi, o să-l bage într-o confuzie totală şi vom bâjbâi medical probabil încă vreo 20 de ani', a susţinut Dorin Florea.
Acesta a mai afirmat că îşi permite să-i spună ministrului Eugen Nicolăescu aceste aspecte întrucât 'nu-i doctor, e contabil şi probabil vrea ca să înregistreze doar la statistică câţi au fost şi câţi n-au fost la analize'.
Nicolăescu: 2014 - anul prevenţiei; cele mai multe fonduri vor fi alocate acestui domeniu.
Sursa: AGERPRES