Parlamentarii au primit sfaturi de igienă orală de la copii în cadrul campaniei "Zâmbeşte România", cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale care se marchează pe 20 martie.
O delegaţie a 'Ajutoarelor Zânei Măseluţă', formată din 10 copii, s-a adresat Comisiilor de Sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi altor parlamentari, subliniind nevoia şi importanţa educaţiei permanente în privinţa îngrijirii sănătăţii orale în România, în special în rândul copiilor.
Micii membri ai delegaţiei i-au informat pe parlamentari despre cei trei paşi pentru o bună sănătate orală şi i-au invitat să se alăture şi să susţină eforturile educaţionale ale campaniei 'Zâmbeşte România'.
Campania 'Zâmbeşte România' a fost dezvoltată în 2012 de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, cu ajutorul specialiştilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educaţie şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populaţiei din România a subliniat Victor Geus, General Manager GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Central Europe South.
Conform unui studiu realizat de către compania de cercetare IPSOS în mai 2012, 80% dintre români au probleme dentare şi doar 29% dintre români au mers în ultimul an la controalele stomatologice, comparativ cu o medie europeană de 57%. Mai mult decât atât, 9% dintre respondenţi declară că nu au fost niciodată la medicul stomatolog.
Cercetarea a mai evidenţiat că cea mai frecventă afecţiune este caria dentară, 71% fiind afectaţi. Patru din zece persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţie urât mirositoare şi dinţi sensibili.
Deşi majoritatea românilor susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că îşi periază dinţii de două ori pe zi (deşi nu imediat înainte de a merge la culcare), studii de piaţă arată că românii consumă de fapt puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an (media naţională) şi aproape 2 tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinţi la aproape 6 ani.
De asemenea, studiile de piaţă arată că se foloseşte în medie, la nivel urban, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 1,5 ani.
Deşi 80% dintre români au probleme dentare, aceştia au indicat o puternică reticenţă faţă de mersul la dentist - 49% nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an, în timp ce doar 29% au mers la cabinet pentru un control. 69% dintre respondenţi au declarat că merg la dentist doar atunci când au probleme, iar 64% amână uneori tratamentele medicale sau vizitele, motivând că acestea sunt prea scumpe.
Românii nu ştiu cum să îşi extindă igiena dentară dincolo de simpla periere cu pastă de dinţi obişnuită. Cei mai mulţi dintre ei (81%) nu au urmat niciun tratament atunci când s-au confruntat cu dureri intense şi peste 40% dintre cei cu dinţi sensibili nu au făcut nimic pentru a-şi trata problemele. Doar 15% dintre respondenţi folosesc pastă de dinţi specializată, iar 25% nu au putut menţiona niciun rol pentru aţa dentară.
"Pentru medicina şcolară şi medicina comunitară, care, din păcate, în ultima vreme au fost cenuşărese ale sistemului sanitar, cred ca trebuie să dezvoltăm proiecte separate. Şi mai ales proiecte cu implicarea comunităţilor locale. Din punctul meu de vedere, implicarea primăriilor este esenţială ca să se poată obţine anumite efecte pozitive. Lucrăm la o asemenea schimbare şi atunci când va fi gata va fi o dezbatere publică, mai ales că, e posibil, anumite componente ale celor două tipuri de medicină să aibă nevoie şi de specialişti. Din păcate nu prea mai avem şi atunci trebuie să gândim un program corelat pe mai mulţi ani: o dată cum faci structura şi doi cine îşi desfăşoară activitatea în acea structură şi cu ce efecte", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Rodica Nasar, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a făcut referire la necesitatea reorganizării reţelei şcolare de medicină. Nassar a subliniat că igiena orală este necesară nu numai pentru a avea un zâmbet frumos, ci şi pentru a preveni boala.
Deputatul Iulian Popescu a arătat că reorganizarea cabinetelor medicale şcolare a fost unul din punctele abordate în campania electorală. El este de părere că trebuie găsite resurse pentru aceste cabinete prin intermediul cărora se poate realiza educaţia copiilor, dar şi prevenţia.
Parlamentarul Sonia Drăghici, membru al Comisiei de Sănătate, a opinat că nu trebuie desfiinţate cabinetele şcolare care încă mai sunt în ţară. Ea a subliniat rolul medicinei şcolare care este extrem de important pentru educaţie şi s-a referit la necesitatea unui număr mai mic de pacienţi pe lista medicului.
Deputatul Tudor Ciuhodaru a constatat creşterea incidenţei diverselor patologii în rândul elevilor şi diagnosticul tardiv al acestor probleme de sănătate. Pentru rezolvarea acestor probleme, deputatul va depune un proiect de act normativ ce prevede asigurarea controlul medical gratuit pentru toţi elevii la începutul fiecărui an şcolar.
" 1,5 % din elevii din învăţământul preuniversitar au probleme de sănătate. Unul din trei are păduchi, iar 3 % au râie. În fiecare şcoală există cel puţin un copil (în medie 2,5 pe unitate de învăţământ ) ce suferă de o boală contagioasă, iar 30-40% prezintă o patologie oftalmologică sau stomatologică. Cauzele sunt multiple: desfiinţarea sistemului de medicină dentară din şcoli, lipsa unei finanţări reale de la Casa de Asigurări şi lipsa de educaţie pentru sănătate, dezinteresul comunităţilor locale, la care se adaugă problemele financiare tot mai mari ale românilor.
Când aceste controale gratuite se vor face în şcoli, de către medicii generalişti şi stomatologi, respectând necesităţile fiecărei grupe de vârstă, vom putea controla cu succes aceste afecţiuni. Fără astfel de măsuri vom rămâne doar să ne minunăm ca suntem pe primul loc în Europa la tuberculoză sau că înregistrăm o adevărată epidemie a obezităţii", apreciază parlamentarul.
Au primit sfaturi de la micuţii reprezentanţi ai campaniei pentru sănătatea orală, între alţii, Valeriu Zgonea, Eugen Nicolăescu, Petre Roman, Ecaterina Andronescu, Laszlo Borbely, George Becali, Roberta Anastase, Mădălin Voicu.
Sursa: AGERPRES