După ce aţi fumat în apartament, ar fi bine să schimbaţi mobila

on . . Accesări: 1722

38030 web new090109smoking rsExperţi din centre de cercetare de top din SUA au stabilit că fumatul în apartament contribuie la apariţia unui strat de substanţe nocive, care rămâne absolut pe toate suprafeţele chiar şi după aerisirea camerei. Acest strat are un efect genotoxic şi favorizează dezvoltarea cancerului, deteriorând ADN-ul celular.

Toxicitatea acestor substanţe se amplifică în timp. Principala particularitate a nicotinei - componenta esenţială a acestui strat - este capacitatea de a intra în reacţii chimice pe o perioadă lungă de timp cu substanţe din aerul din interior.

Este vorba, în special, de acidul azotos, care, în urma combinării cu nicotina, formează N-nitrozamine (TSN), o substanţă cancerigenă. În urma interacţiunii acestor două componente rezultă 4-(metilnitrosamino)-1-(3-piridil)-1-butanol (TSNA), absentă din fumul de ţigară abia expirat.

Renunțarea la fumat!

Potrivit oamenilor de ştiinţă, acţiunea TSNA în decurs de 24 de ore asupra celulelor umane duce la ruperea unor fire ADN şi la stres oxidativ, dat fiind nivelul ridicat de genotoxicitate a substanţei.

Strategia antifumat în România.

Cercetătorii americani le recomandă celor care fumează în apartament să recurgă la metode radicale de combatere a efectelor substanţelor nocive din fumul de ţigară depus într-un strat invizibil, dar care totuşi există: curăţenie generală, inclusiv zugrăvirea apartamentului, şi schimbarea mobilei cu una nouă.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!