Memorandumul Ministerului Economiei cu privire la noua directivă europeană privind produsele din tutun, asumat de către guvernul României ca şi poziţie oficială în negocierile aflate în desfăşurare la nivel european, nu reflectă interesele naţionale în termeni de politici de sănătate publică, în condiţiile în care un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, afirmă eurodeputata PDL Oana Antonescu într-un comunicat al grupului PPE dat publicităţii marţi la Bruxelles.
'Solicit guvernului României să îşi revizuiască poziţia faţă de această propunere de directivă europeană, să dea curs cerinţelor societăţii civile şi medicale din România şi să nu sacrifice sănătatea populaţiei pentru a susţine interesele unei industrii precum cea a tutunului.
Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie pe primul loc! Consumul de produse din tutun este una dintre cele mai mari provocări la adresa sănătăţii publice în România şi în UE. Deşi numărul de fumători la nivelul UE rămâne constant, anual, aproximativ 700.000 de cetăţeni europeni mor din cauza fumatului. Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, numărul deceselor în România fiind în continuă creştere', a declarat Oana Antonescu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţa alimentară (ENVI) a Parlamentului European (PE).
Strategia antifumat în România.
Eurodeputata PDL atrage atenţia că, în condiţiile în care 75% dintre fumători încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani, din cauza acestor statistici alarmante propunerea de revizuire a legislaţiei de către Comisia Europeană (CE) are în vedere în principal descurajarea fumatului în rândul copiilor şi al adolescenţilor tocmai pentru a reduce consumul de tutun pe termen mediu şi lung.
Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere Guvernului măsuri împotriva fumatului.
'În acest context, memorandumul Ministerului Economiei cu privire la noua directivă europeană privind fumatul, asumat de către Guvernul României ca şi poziţie oficială în negocierile aflate în desfăşurare la nivel european, nu reflectă interesele naţionale în termeni de politici de sănătate publică. El nu reflectă nici angajamentele internaţionale ale ţării noastre ce rezultă în urma ratificării Convenţiei-Cadru pentru Controlul Tutunului şi nici avizul pozitiv al Senatului României din 4 martie 2013 referitor la propunerea de directivă privind produsele din tutun. Avizul, acordat în temeiul Tratatului de la Lisabona, salută măsurile ce au ca scop descurajarea consumului de tutun în special în rândul tinerilor', adaugă Oana Antonescu.
Fumatul omoară.
Eurodeputata PDL îşi exprimă 'profunda dezamăgire' că poziţia oficială a statului român într-o chestiune atât de importantă precum combaterea efectelor nocive ale fumatului în rândul tinerilor se bazează doar pe argumentele furnizate de industria tutunului. 'Guvernul ignoră cu bună ştiinţă realităţile sistemului de sănătate, cuantumul cheltuielilor pentru îngrijirile de sănătate pentru bolile atribuite fumatului şi toate celelalte costuri asociate fumatului', conchide eurodeputata.
Sursa: AGERPRES