În perioada sarcinii, pot apare o serie de neplăceri, cauzate de factorul mecanic al sarcinii, precum constipaţia, urinarea frecventă, gazele abdominale. Una dintre neplăcerile sarcinii este reprezentată de apariţia sau accentuarea hemoroizilor, care sunt varice ale venelor hemoroidale ce pot ieşi pe la nivelul anusului, ca un ciorchine de strugure, cu fiecare scaun. Dacă există şi constipaţie, atunci aceşti hemoroizi se pot şi irita, sau traumatiza şi sângerează sau sunt foarte dureroşi.
De cele mai multe ori, se micşorează de volum după naştere, dar pot rămâne destul de persistenţi mult timp după aceea. Se recomandă să fie reintroduşi în anus, de fiecare dată când protruzionează după scaun sau după efortul de naştere.
Principalele remedii homeopatice indicate pentru hemoroizii de sarcină sunt:
Ignatia – este indicat atunci când femeia prezintă simptome contradictorii, precum stare de gol în stomac, neameliorată de mâncare, sau dificultăţi la eliminarea unui scaun moale, dar eliminarea uşoară a unui scaun tare. Starea tip Ignatia apare în timpul sarcinii ca urmare a supresiei emoţiilor, după o stare de supărare intensă, după un şoc sau o furie, într-o situaţie în care există şi anxietate. Persoana care face o stare tip Ignatia suferă în ea, nu-şi exprimă nemulţumirea şi devine foarte capricioasă şi introvertită. Persoana va trece prin stări de foarte bine şi stări de foarte rău, torturându-se şi pe ei, şi pe ceilalţi cu amintirea ofensei primite. O astfel de persoană poate avea dureri de cap, dureri abdominale şi indigestii, tulburări de somn, dureri de gât şi hemoroizi – cu dureri înţepătoare, amelioraţi dacă merge şi agravaţi la fiecare scaun.
Kali carbonicum – apare la o femeie foarte slăbită, epuizată şi adesea anemică, care transpiră cu uşurinţă, este friguroasă şi răceşte foarte uşor. Este foarte sensibilă la curenţii reci de aer, dar nu-i place nici căldura prea mare, pentru că face bufeuri de căldură. Durerile, indiferent de afecţiuni sunt caracteristice – ca înţepăturile, foarte ascuţite şi intense, care se agravează noaptea între 2 şi 4. Hemoroizii sunt de volum mare, protruzionează din anus la tuse şi după fiecare scaun, se agravează la atingere şi prezintă dureri înţepătoare, violente, de parcă are aşchii la acest nivel.
Pulsatilla – este indicată la o persoană cu o stare de uscăciune a mucoaselor, fără sete, friguroasă, cu mâini şi picioare reci, care totuşi detestă încăperile prea calde, unde prezintă imediat bufeuri de căldură. Se simte întotdeauna mai bine în aer liber, dar sunt sensibile la umezeală (dacă se udă la picioare) sau la vremea rece şi umedă. Nu suportă alimentele grase, grăsimile, care le agravează. Hemoroizii sunt de cele mai multe ori interni, şi apar în acelaşi timp cu agravarea venelor varicoase pe membrele inferioare, dureroase, cu amorţeli şi răceală la nivelul piciorului.
Sulphur – este indicat la o persoană cu un aspect destul de neglijent şi neîngrijit, sensibilă la cădură, ameliorată la aer curat. De cele mai multe ori, persoana prezintă scurgeri purulente, mirositoare şi iritante pentru zona respectivă. Transpiră profuz şi se simt rău datorită transpiraţiei. Hemoroizii sunt foarte dureroşi, sângerează abundent, sunt pruriginoşi, de volum mare, de cele mai multe ori externi sau interni, agravaţi la atingere, la mers şi la stat prelungit în picioare. Caracteristica la Sulphur este că persoana se agravează în general la stat în picioare, putând chiar leşina cu uşurinţă dacă trebuie să stea mai mult timp în picioare, în special dacă este cald şi aerul este închis.
Există multiple alte remedii homeopatice pe care le putem folosi pentru tratamentul hemoroizilor, de la Staphysagria, Nitricum acidum şi până la Aesculus hippocastanum, Hamamelis sau Paeonia. Este important să căutăm şi alte simptome pentru confirmarea remediilor, de fiecare dată când avem posibilitatea.
Dr. Sorina Soescu