Tratament homeopatic în tuse - prima parte

on . . Accesări: 55212

tuse rsAnotimpul rece aduce mereu mici epidemii de infecţii respiratorii, mai ales la copiii din grădiniţe şi şcoli. Unul dintre simptomele cele mai neplăcute, mai dificil de tratat şi mai frecvent întâlnite este tusea. Mulţi copii tuşesc luni perioade de timp în anotimpul rece, spre disperarea părinţilor şi a terapeuţilor. Siropurile de tuse, naturale sau convenţionale, reuşesc să facă faţă cu greu acestui simptom încăpăţânat, deşi nu foarte periculos, numit tuse...

Pentru că sunt atâtea aspecte şi atâtea caracteristici particulare ale tusei, chiar şi tratamentul homeopatic se dovedeşte dificil, necesitând de multe ori schimbarea a două-trei remedii până la găsirea celui care să aducă liniştirea finală (a copilului şi părinţilor acestuia).


Pentru a înţelege complexitatea tratamentului homeopatic, ne-am decis să explorăm câteva rubrici de Repertoriu, legate de tuse, cu indicarea remediilor de grade înalte. Vom prezenta o suită de patru articole, de analiză repertorială, pe rubrici importante pentru tuse. Pentru homeopaţii cu ceva experienţă, aceste treceri în revistă sunt extrem de utile şi reprezintă chei către o prescripţie rapidă de succes.


Cough, morning, rising after, agg – tuse dimineaţa, agravată după ce se ridică din pat – este o rubrică cu 53 de remedii, dintre care de gradul trei sunt trei remedii: Cina, Ferrum metalicum şi Phosphorus.


Tusea de Cina este o tuse spastică, o tuse violentă care se termină în spasme. Tusea este uscată, sufocantă, în salve, precum tusea măgărească, agravată dimineaţa la ridicarea din pat. De cele mai multe ori sunt paroxisme de tuse, există o periodicitate.


Tusea de Ferrum este de asemenea, o tuse uscată, iritantă, cu spasme dimineaţa la trezire, de multe ori însoţită de epistaxis sau uşoare filamente de sânge în salivă, care se agravează dacă pacientul mănâncă sau bea ceva, dar se poate şi ameliora la mâncare, în anumite situaţii. Tusea este declanşată de o gâdilitură în gât şi este agravată la aer rece, dacă pacientul trage aer în piept (de aici şi agravarea de dimineaţă). 


În tratamentul copiilor, pentru iritaţii şi congestii rino-faringiene la debut, însoţite de tuse uscată, iritantă, agravată dimineaţa la trezire, când pot exista şi ceva secreţii după mai multe eforturi de tuse – se foloseşte mai frecvent remediul Ferrum phosphoricum.


Tusea de Phosphorus este o tuse uscată, iritantă, uneori nervoasă, o tuse agravată de aer rece, dacă persoana vorbeşte sau râde, o tuse agravată dimineaţa la trezire şi către seară, agravată la schimbarea de temperatură (când persoana vine de afară în casă, sau când iese afară, din casă), o tuse declanşată de mirosuri puternice, sau numai pe fond nervos, la prezenţa unor persoane străine.


În aceeaşi rubrică, a tusei agravate dimineaţa, la ridicarea din pat, de gradul doi sunt remediile homeopatice Arsenicum album, Chelidonium, Euphrasia, Hepar sulphur, Natrium muriaticum, Silicea şi Spongia.


Cough, morning, waking on – tuse dimineaţa după ce se trezeşte (adică atunci când pacientul nu s-a ridicat încă din pat, doar s-a trezit din somn, a deschis ochii şi a devenit conştient) – este o altă rubrică cu 42 remedii.
Dintre acestea, de gradul trei sunt Kali bichromicum, Nux vomica, Rumex şi Silicea. 


Tusea de Kalium bichromicum este o tuse cu expectoraţie, cu hârâială în gâtul copiilor, agravată dimineaţa la trezire sau dacă mănâncă ceva, însoţită de respiraţie dificilă şi/sau răguşeală. Secreţiile sunt vâscoase, filante, lipicioase şi copilul le elimină cu mare dificultate, prin eforturi repetate de tuse. Mai frecvent, la copii se indică remediul Kali sulphuricum, în care secreţiile sunt mai apoase, gălbui-verzui şi tusea este însoţită de secreţii nazale gălbui şi obstrucţie nazală importantă. Kali bichromic este mai indicat la copii mai mari sau adulţi.


Tusea de Nux vomica este o tuse spastică, uscată în timpul zilei şi cu secreţii dimineaţa la trezire. Tusea însoţeşte un tablou de obstrucţie nazală importantă, cu secreţii şi strănuturi, se agravează dimineaţa şi se ameliorează la consum de lichide calde. Există o mare sensibilitate la cel mai mic curent de aer, care agravează simptomele respiratorii.


Tusea de Rumex este provocată de o gâdilitură din gât, apărută la cea mai mică presiune a laringelui (chiar de la haine sau pătură), care împiedică copilul să doarmă. Inspirul de aer ceva mai rece, chiar din camera de locuit, declanşează tusea (copilul îşi acoperă gura cu pătura sau cu mâna). Este agravată de vorbire, de râs sau de mers mai rapid, de orice care modifică viteza de inspirare a aerului. Este ameliorată dacă stă nemişcat, în pat, cu gura acoperită şi dacă bea ceva cald. Un simptom de însoţire interesant este senzaţia de mâncărime a pielii, la dezbrăcare (contactul aerului rece cu pielea).


Tusea de Silicea este o tuse cronică, de durată, uscată sau deseori însoţită de o expectoraţie purulentă, cu secreţii ofensive, gălbui verzui. Tusea se însoţeşte de dificultăţi respiratorii sau de senzaţii de iritaţie la nivelul faringelui (copilul îşi drege gâtul tot timpul, chiar şi când nu tuşeşte). Tusea se agravează la aer rece, la băuturi şi mâncăruri reci şi se ameliorează la cald. Apare la constituţia tip Silicea, care este o constituţie delicată, fragilă, o persoană subţire, friguroasă, cu extremităţi reci şi pielea marmorată.


În rubrica de tuse agravată dimineaţa la trezire, de gradul doi sunt şi remediile Bryonia, Causticum, Chelidonium, Coccus cacti, Ignatia şi Psorinum.

Analizând doar aceste două rubrici repertoriale importante, înţelegem importanţa analizării simptomelor singulare, precum „tuse”. 


Si ca ultimă exemplificare, listăm câteva dintre descrierile tusei la remediul Rumex, aşa cum apar acestea în Repertoriu. La remediul Rumex sunt descrise 147 simptome ale tusei. Am ales să prezint câteva:

  • cough, foreign body, sensation of a, larynx in – tuse, senzaţie de corp străin în laringe
  • cough, feather, sensation of feather or awn of barley in trachea – tuse, senzaţie de fulg sau de coajă de orz în trahee
  • cough, exhausting – tuse, epuizantă
  • cough, dust, as from – tuse, ca de la praf
  • cough, eating, agg – tuse, agravată dacă mănâncă
  • cough, dry, talking, agg – tuse uscată, agravată dacă vorbeşte
  • cough, dry, tickling from, larynx, in – tuse, uscată, ca urmare a unei gâdilituri în laringe
  • cough, drinking, amel – tuse ameliorată dacă bea
  • cough, deep, not cough deep enough to start mucus, sensation as though he could – tuse nu suficient de profundă să poată elimina mucus
  • cough, covering mouth, amel – tuse, ameliorată dacă îşi acoperă gura
  • cough, covering head, amel – tuse ameliorată dacă îşi acoperă capul

Putem înţelege de ce analiza unui simptom relativ banal, simplu şi uşor, dar care capătă aspecte diferite, la persoane diferite, în momente diferite – nu este o analiză uşoară. ªi de ce tratamentul homeopatic nu este întotdeauna uşor de identificat şi utilizat.
Experienţa clinică şi studiul permanent al Repertoriului şi Materia Medica pot ajuta practicianul să obţină în timp rezultate destul de bune.


Remediul corect selectat, pe caracteristicile identificate la pacient ale tusei duce la vindecarea problemei în cel mult 2-3 zile, indiferent de vârstă şi de starea pacientului.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!