Alarma gripei porcine

on . . Accesări: 5507

gripa-porcina rsPotrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii gripa AH1N1 a provocat peste 5700 decese. La noi în ţară există mai multe focare confirmate în diverse regiuni iar Ministerul Sănătăţii avertizează ca numărul îmbolnăvirilor va creşte în următoarea perioadă. Potrivit Dr. Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, rata de transmitere a virusului AH1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adică bolnavii care "duc boala pe picioare", fără a consulta un medic. Rata mortalităţii în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%.

 

Tratată în faza incipientă boala este vindecabilă. Rata de succes a vindecării depinde de asemenea de vârsta pacientului, statusul lui imunitar precum şi de coexistenţa unor  boli cronice. Orice caz confirmat trebuie să urmeze tratament specific antiviral.


Remediile homeopatice se pot administra concomitent cu tratamentul specific antiviral şi sunt foarte utile în simptomatologia care caracterizează gripa. Fiecare remediu se administrează în funcţie de tabloul clinic dominant şi pot ameliora semnificativ starea bolnavului contaminat.


Belladonna este un remediu homeopatic intens utilizat la primele simptome de gripă: febră foarte mare, durere de cap, faţa roşie şi fierbinte. Este un remediu foarte util în toate stările acute febrile (de diverse etiologii) care debutează brutal.


Arsenicum album este un remediu caracteristic pentru simptomele de gripă caracterizate prin febră mare, agitaţie, frisoane, sete intensă, dureri faringiene, diaree şi vărsături. Este un remediu care acoperă majoritatea simptomelor care apar în caz de infecţie cu virus gripal.


În caz de gripă cu dureri intense agravate de mişcare, febră mare şi sete intensă vom administra remediul Bryonia. Este un remediu util în infecţiile acute ale tractului respirator superior şi inferior. Pacientul este foarte agitat, se plânge de dureri atroce de cap şi are tegumentele calde şi deshidratate. Aceşti pacienţi consumă cantităţi mari de apă.


În fazele precoce ale stărilor inflamatorii de la nivelul faringelui, urechii, ochilor, tractului respirator, tractului urinar se administrează remediul Aconitum. Simptomele apar de obicei după expunerea la vânt. Pacientul este febril, foarte agitat şi are frică de moarte.


În cazul unei infecţii severe când pacientul este confuz şi foarte somnoros vom administra remediul Baptisia. Pacientul se plânge de dureri ale întregului corp de parcă ar fi plin de vânătăi. Simptomele care caracterizează acest remediu apar brusc şi se intensifică foarte rapid pacientul având starea generală alterată.


Pacientul Gelsemium este caracterizat de o stare de slăbiciune atât fizică cât şi mentală. Este un pacient care în stare acută are febră mare, frisoane, ameţeli, durere de cap care porneşte de la ceafă. Corpul este lipsit de vlagă, pacientul abia poate să îşi ţină ochii deschişi.


Eupatorium perfoliatum este un remediu renumit pentru utilizarea lui în gripă. Pacientul simte dureri “ca şi cum oasele ar fi zdrobite”. Gripa evoluează cu febră înaltă, frisoane şi dorinţă de băuturi reci.


În situaţiile când se identifică remediul homeopatic care acoperă majoritatea simptomelor, acesta se administrează foarte frecvent (chiar din oră în oră), apoi pe măsura ameliorării simptomatologiei se scade frecvenţa administrării. Tratamentul se administrează în diluţii joase (9 sau 30CH) şi durează 7-10 zile.


Dr. Simona Dobre-Bărnuţiu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!