Tratament homeopatic în rinita alergică (coriza spastică acută)

on . . Accesări: 53707

sufla_nasul.jpgStrănuturi frecvente, cu secreţie nazală apoasă abundentă, însoţită sau nu de lăcrimare - acesta este tabloul care se întâlneşte frecvent, în ultimul timp la cabinete. Nu numai primăvara, ca urmare a sezonului polenurilor şi pufurilor, ci aproape în fiecare anotimp, rinita alergică este o problemă des întâlnită la citadini. Locuitorii oraşelor sunt supuşi multiplelor noxe tip poluare, gaze de eşapamente, emisii toxice de la diferite combinate şi clădiri, radiaţii electromagnetice de toate felurile, alimentaţie artificială, cu mulţi conservanţi greu de digerat de către organism.

Homeopatia are la dispoziţie o serie de remedii interesante care pot fi utilizate, funcţie de tabloul clinic cu care se prezintă pacientul.
Allium cepa este un remediu preparat din ceapă. Este indicat atunci când persoana prezintă secreţii nazale apoase abundente (curge apă din nas), şi destul de iritante, care determină o înroşire la nivelul narinelor şi a buzei superioare. Această secreţie nazală este însoţită de o lăcrimare abundentă, cu aspect de ochi plângăcioşi, dar neiritantă şi destul de blândă. Se însoţeşte şi de fotofobie (persoana are dificultăţi cu lumina puternică) şi de dureri de cap. De asemenea, apar şi strănuturi în salve, mai multe odată, repetate în cursul zilei. În prezenţa unui asemenea tabloul, vom prescrie adeseori Allium cepa CH9, 3 granule de 3-4 ori pe zi, 7-10 zile, până la ameliorarea simptomelor.
Arsenicum iodatum este un alt remediu homeopatic pentru secreţii nazale apoase, care se transformă rapid în secreţii gălbui, foarte abundente şi iritante pentru narine. Se însoţesc de strănuturi frecvente şi de agravare la extreme de temperatură (prea frig sau prea cald). De altfel, acest tabloul este frecvent declanşat de o expunere la o temperatură extremă şi simptomele se ameliorează dacă pacientul stă la un climat temperat, mediu. Se va prescrie Arsenicum album CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, câteva zile, până la ameliorarea simptomelor sau într-un tratament de mai lungă durată, o dată pe zi, 1-2 luni de zile.
Arsenicum album este remediul pentru coriză apoasă, cu secreţii iritante pentru buza superioară şi senzaţii de arsură intensă în interiorul nasului şi pe buza superioară. Coriza este însoţită de conjunctivită, cu edeme palpebrale, fotofobie intensă şi lăcrimare acidă, cu senzaţie de usturime sau arsură la nivelul ochilor (aceeaşi senzaţie de iritare fiind prezentă şi la nivelul nasului şi la cel al ochilor, spre deosebire de Allium cepa, unde se întâlneşte numai la nivelul nasului). Ameliorarea simptomelor tip Arsenicum apare la căldură, la aer cald şi aplicaţii calde, la nivelul ochilor.
Nux vomica este un alt remediu prescris mult în tratamentul rinitei alergice. Pentru a-l prescrie trebuie să există obstrucţie nazală uscată, nas înfundat uscat în timpul nopţii şi cu secreţii apoase abundente, în timpul zilei, dar care nu sunt iritante. La trezire, pacientul prezintă strănuturi repetate, după care începe să curgă nasul foarte abundent şi apos. „Crizele” pot dura 30 min până la o oră, dimineaţa la trezire şi pot să se repete în timpul zilei sau să rămână crize unice. Agravarea simptomelor se produce într-o cameră caldă (invers decât la Arsenicum album) şi se ameliorează la aer curat. De aceea pacientul se va simţit totdeauna mai bine în aer liber decât într-o încăpere.
Pulsatilla este un alt remediu indicat în rinita alergică, în situaţia în care pacientul are nasul înfundat uscat în timpul serii şi al nopţii şi secreţii apoase, de cele mai multe ori gălbui dimineaţa şi în timpul zilei, secreţii care nu sunt iritante. ªi la Pulsatilla agravarea simptomelor apare în camere închise, neaerisite şi ameliorarea în aer liber. De cele mai multe ori apare o pierdere a gustului şi mirosului. Rinita alergică tip Pulsatilla se însoţeşte de o tuse uscată pe timpul nopţii şi cu secreţii în timpul zilei.
Sabadilla este un remediu homeopatic pentru o coriză apoasă abundentă, cu secreţie neiritantă, apoasă, cu strănuturi în salve, repetate frecvent în cursul zilei, cu lăcrimare abundentă şi senzaţie de mâncărime în special la nivelul planşeului gurii (astfel încât persoana simte nevoia să se atingă cu limba, pentru a mai atenua acea senzaţie de mâncărime şi iritare). Există o hipersensibilitate mare la mirosul de fructe şi de flori, precum şi o stare generală de frilozitate. Agravarea apare la aer rece şi la curenţi reci de aer şi o ameliorare la aer mai cald, dar şi la aer curat (în exterior, atunci când aerul este cald).

Am prezentat cel mai frecvent întâlnite remedii în tratamentul rinitei alergice, dar sunt descrise multe alte în Materia Medica homeopatica, iar selectarea acestora se poate face după consultaţii homeopatice amănunţite.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!