Tratamentul homeopatic în tuse - partea a treia

on . . Accesări: 13757

coughing-baby-pertussis rsContinuăm analiza repertorială a simptomului: tuse. Dacă ne veţi întreba de ce am acordat o extindere atât de mare a analizei acestui simptom repertorial, înseamnă că nu aţi lucrat niciodată într-un cabinet de medicină generală, într-o epidemie de viroză. În care tusea şi secreţiile nazale reprezintă principalele simptome şi în care tratamentul se dovedeşte, uneori, mai dificil de găsit decât în multe alte afecţiuni cronice. Tusea este o situaţie relativ urgentă, presantă, care sâcâie şi solicită atât copilul, dar mai ales părinţii.

Iar presiunea pe care aceştia o pun pe terapeut este imensă.


Nu este nimic mai dificil de suportat decât lamentările/pretenţiile părinţilor unui copil care tuşeşte continuu de una sau două zile.

De aceea, vom continua analiza amănunţită, cu trimiteri repertoriale, a acestui simptom atât de frecvent întâlnit şi atât de delicat/dificil de tratat.

O rubrică interesantă este:

  • use toamna – cu principalele remedii Cina, Iodum (grd 2), Capsicum, Kreosotum, Lacticum acidum, Veratrum alb (grd 1) şi sub-rubrica:
  • tuse toamna şi primăvara: Cina, Kreosotum şi Lacticum acidum

Cina are simptome respiratorii bine definite în Materia Medica (dr. Gibson) – strănuturi violente, care determină o senzaţie de presiune la nivelul tâmplelor şi o senzaţie de explozie în piept. Apar secreţii nazale fluente, alternând cu obstrucţie uscată a nasului, cu senzaţie de arsură şi mâncărime în nas. De aceea pacientul se scobeşte adesea în nas şi-şi dă sângele. Tusea este uscată, sufocantă, spastică, care însoţeşte strănuturile şi este agravată (apare) în special primăvara şi toamna. Apare în somn, este agravată noaptea, după ce bea puţine lichide sau după ce iese un pic la plimbare. Un paroxism de tuse poate fi indus de o mişcare bruscă sau chiar de vorbire. La finalul paroxismului de tuse se aude uneori un gâlgâit, asemănător sunetului produs când se toarnă apa dintr-o sticlă. Există şi mucus lipicios în laringe, care duce la dregerea constantă a gâtului, în special dimineaţa la trezire.


Să nu uităm că Cina este un remediu pentru copii agitaţi,dificili, care ţipă mult şi scrâşnesc din dinţi, sunt predispuşi la paraziţi intestinali. Dar poate apărea un tablou de răceală tip Cina şi la orice alt copil, în perioada primăverii şi a toamnei (schimbări de anotimp care afectează profund termoreglarea şi imunitatea hepatică).


Kreosotum – un remediu indicat mai des pentru tulburări în timpul dentiţiei, poate fi indicat atunci când apare o tuse spastică, constantă, în timpul unui episod de răceală, cu senzaţie de furnicătură în trahee, laringe sau bronhii, este o tuse uscată, sau uneori cu secreţii dimineaţa şi seacă seara. Uneori pacientul trebuie să-şi ţină pieptul cu mâna în timp ce tuşeşte, se agravează dacă stă culcat în pat, schimbările de poziţie o agravează. Este mai intensă dimineaţa, la trezire. Apare mai frecvent primăvara şi toamna. Este frecvent o tuse care torturează pacientul, nu-l lasă să doarmă, pentru că poziţia culcat agravează tusea.

Alte rubrici utile din Repertoriu:

  • tuse, agravată la schimbarea poziţiei în pat – Kreosotum (grad 3), Arsenicum şi Conium (grad 1)
  • tuse ameliorată la schimbarea poziţiei în pat – Borax şi Ignatia
  • tuse agravată dacă pacientul scoate mâinile din pat – Rhux tox (grd 2)
  • tuse agravată dacă bolnavul se încălzeşte în pat  - Causticum, Pulsatila (grad 3), Chamomilla, Nux moschata şi Veratrum (grad 2) şi Ant tart, Bromium, Coccus cacti, Drosera, Ledum, Mercurius, Naja, Natrium mur, Nux vomica (grd 1)
  • tuse agravată dacă se spală pe dinţi: Carbo veg, Coccus cacti, Digitalis, Euphrasia, Sepia şi Staphysagria
  • Tuse sufocantă – Alumina, Coccus cacti şi Ipeca (grd 3), Hepar sulphur, Kali bich, Kali carb, Lachesis, Ruta, Sepia, Tuberculinum (grad 2).
  • Tuse agravată de băuturi reci – Arsenicum album, Psorinum (grd 3), Hepar sulphur, Mercurius, Phosphorus, Silicea, Tuberculinum
  • Tuse ameliorată de băuturi reci – Causticum, Cuprum (grd 3), Coccus caci, Ipeca, Kali sulph, Opiu, Sulphur
  • Tuse agravată la inspirat aer rece în piept – Rumex, Phosphorus

Rubrica: tuse constantă – este o rubrică mare cu 109 remedii, dintre care menţionăm doar pe cele de grd 3 – Alumina, Causticum, China, Lycopodium, Rumex, Spongia.


Dar o sub-rubrică este: tuse constantă zi şi noapte, Ignatia, Lycopodium, Natrium mur, Phosphorus, Spongia şi Squilla.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!