A fost lansat un nou medicament folosit în tratamentul formelor agresive ale cancerului de sân

on . . Accesări: 5884

tyverb.jpgUn nou medicament folosit în tratamentul formelor agresive ale cancerului de sân avansat local sau metastatic a fost lansat săptîmâna aceasta în România. Afecţiunea omoară 6 milioane de persoane, anual, în lume şi se apreciază că în anul 2020 decesele cauzate de această boală vor atinge, la nivel internaţional, 15 milioane de persoane. În România, afecţiunea este în creştere, din păcate, fiind cea mai frecventă cauză de deces. Cu toate că incidenţa bolii este mai mică în ţara noastră, comparativ cu Franţa de exemplu, ca mortalitate în România mor mai multe femei. O explicaţie ar fi diferenţa în ceea ce priveşte tratamentul, dar şi faptul că româncele se prezintă în stadii tardive la medic.

Tratament lansat în România cu Tyverb este pentru pacientele cu cancer de sân ErB2 (HER2) pozitiv, o formă de cancer agresivă, sau pentru cele cu metastaze, de el putând beneficia numai 20% dintre paciente.
'Lapatinib (noul medicament lansat de compania GlaxoSmithKline) reprezintă o nouă terapie pentru pacientele cu o formă deosebit de agresivă de cancer de sân avansat sau metastatic (tumorile ErB2 pozitive), ale căror opţiuni terapeutice sunt limitate după ce cancerul de care suferă a progresat, în pofida tratamentului cu regimurile terapeutice standard', a spus dr. Alexandru Eniu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca .
El a adăugat că un studiu clinic pe 70 de persoane se derulează la Cluj, iar tratamentul costă, pentru o lună, 90 de milioane de lei.

Produsul Tyverb (Lapatinib) este prima terapie orală ţintită care se realizează prin pătrunderea substanţei active cu greutate moleculară mică în celula tumorală, unde inhibă două proteine receptor a căror semnalizare este responsabilă de proliferarea tumorală, a adăugat specialistul.
Noul produs a primit aprobare de comercializare condiţionată din partea Comisiei Europene, având la bază un studiu-pilot de fază III care a vizat femei cu cancer de sân avansat sau metastazic.
Un program extensiv de dezvoltare clinică va evalua produsul Lapatinib atât în monoterapie, cât şi în combinaţie cu alte forme de cancer de sân, de la stadiul metastatic la cel incipient. Studiile sunt încă în desfăşurare şi sunt planificate să acopere o serie de alte patologii tumorale solide, a precizat medicul clujean.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!