Noutăţi impresionante în tratamentul bolnavilor cu BPCO

on . . Accesări: 4099

Bronhopneumopatia cronică obstructivă numită şi „plămânul fumătorilor”  afectează circa 6% din populaţia Marii Britanii. Cercetători din Londra au descoperit de ce boala care constituie a 4-a cauză de deces în Anglia, cu o prevalenţă în creştere, este rezistentă la corticoterapie. Steroizii reprezintă terapia de bază în tratamentul multor boli inflamatorii cronice printre care şi BPCO. Însă aceşti bolnavi par să fie rezistenţi la steroizi, ceea ce constituie o problemă clinică majoră, ce duce  la creşterea prevalenţei şi la o progresie mai rapidă a bolii.
  Inflamaţia este cauzată de anumite celule producătoare de mediatori chimici, prin exprimarea anumitor gene. Pentru stoparea acestui mecanism este nevoie de o enzimă denumită Histon 2 Diacetilază (HDAC2). Aşa cum reiese din studiul efectuat de Prof. Peter Barnes şi colab. steroizii se poartă ca şi o „punte moleculară” care leagă acestă enzimă HDAC2 de gena corespunzătoare blocându-i activitatea. În BPCO nivelul celular al acestei enzime este mult mai scăzut faţă de celulele normale, iar astfel steroizii nu îşi pot exercita efectul protector.
  Cercetătorii englezi îşi pun mari speranţe într-un medicament foarte răspândit şi ieftin care în doze mici ar putea duce la creşterea nivelului celular al acestei enzime, şi anume Teofilina.Este în lucru un nou studiu clinic care dacă va da rezultate bune va însemna un pas important în abordarea tratamentului acestor bolnavi.
  HDAC2 este o enzimă care poate dezactiva anumite gene prin alterarea proteinelor care conţin materialul genetic din nucleul celular. HDAC2 acţionează asupra proteinelor denumite histone prin alterarea structurii lor, materialul genetic transformându-se în nişte „pachete” torsionate, încâlcite care nu mai pot fi accesibile, iar informaţia conţinută nu mai poate fi tradusă în semnale (mediatori) chimice.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!