Femeilor care suferă de simptomele cronice neplăcute ale unui fibrom uterin, precum dureri în micul bazin cu senzaţie de plenitudine la acest nivel, sângerări abundente în timpul ciclului menstrual, contacte sexuale dureroase, micţiuni mai frecvente, anemie, tulburări legate de reproducţie etc.li se oferă o nouă şansă nechirurgicală de a scăpa de acestea. Rezultatele unui vast studiu arată, că metoda care constă în embolizearea fibromului uterin (UFE) prezintă o rată de vindecare de 75% la cinci ani.
Fibromul uterin este una dintre cele mai comune boli la femeile între 35 şi 50 de ani, 20 - 40% dintre ele fiind afectate de această tumoră benignă a peretelui uterin. Incidenţa fibromului este şi mai mare printre femeile africano-americane, nu se ştie de ce.Noua procedură constă în injectarea unor perle microscopice (microembolii) în arterele uterine, cu ajutorul unui mic cateter introdus în artera femurală pentru a stopa circulaţia sanguină a fibromului, care astfel se va micşora de la sine, nemaifiind nevoie de intrevenţie chirurgicală.
Marele avantaj al procedurii, pe lângă perioada de internare şi de recuperare mult mai scurtă comparativ cu miomectomia sau histerectomia, constă în faptul că astfel uterul se păstrează la loc, foarte important pentru majoritatea femeilor.