Cercetătorii au examinat beneficiile potenţiale ale terapiei adjuvante cu L-arginină asupra capacităţii de efort la 10 pacienţi cu insuficienţă cardiacă stabilă. Toţi au beneficiat de tratament cu inhibitori ECA , diuretice, şi/sau digitală, dar nici unul nu a primit betablocanţi sau nitraţi. S-a efectuat un test de efort identic înainte şi după cura de 6 săptămâni de L-arginină (primit de 6 pacienţi) şi la grupul control (4 persoane).
Pacienţii care au primit L-arginină aveau o frecvenţă cardiacă medie semnificativ mai mică în timpul exerciţiului (-8.2 bătăi/min; p = 0.0038) şi în timpul de revenire postefort (-6.7 bătăi/min; p < 0.001). Nu s-a înregistrat nici o modificare semnificativă a tensiunii arteriale sau a parametrilor respiratori.
”De-a lungul exerciţiului concentraţia plasmatică a lactatului a crescut semnificativ şi înainte şi după suplimentarea de L-arginină”, a relatat echipa Doctorului Doutreleau. "Nu în ultimul rând, L-arginina a diminuat în mod semnificativ creşterea concentraţiei plasmatice a lactatului indus de efort (-19.6%, p = 0.02)."
În opinia cercetătorilor adăugarea L-argininei ca şi adjuvant la terapia insuficienţei cardiace poate îmbunătăţi condiţia fizică a pacienţilor care suferă de această boală.