Parazitozele intestinale, probleme de actualitate

on . . Accesări: 49408

40faa66d7c1298caaa5036d8e306361c rsA început şcoala şi copiii au intrat în colectivitate, de la cei foarte mici, la cei mari. Una dintre probleme cu care se confruntă frecvent în prezent este infestarea parazitară, atât de frecvent răspândită printre preşcolari, dar întâlnită destul de des şi la cei mai mari.  Că este vorba despre paraziţi microscopici, precum Giardia sau Blastocistys, sau de paraziţi vizibili cu ochiul liber, precum Oxiuri, Ascarizi sau Tenii, infestările parazitare sunt toate însoţite de simptome supărătoare – tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare sau poftă de dulce şi consum exagerat de dulciuri, dureri abdominale, mai ales peri-ombilicale, mâncărimi ale nasului sau fundului, ori a pielii, fără nici o erupţie vizibilă.

 

Uneori chiar erupţii supărătoare, mai ales la nivelul feţei (alteori doar nişte pete mai depigmentate pe faţă), cearcăne la ochi, scădere în greutate, imunitate scăzută, frecvente infecţii respiratorii (nas, gât, urechi etc). Într-un cuvânt, paraziţii afectează întreaga economie a organismului, cu dezvoltarea sa şi cu buna funcţionare.


Problema cu diagnosticul parazitozelor este dificultatea identificării prezenţei lor în organism. De multe ori, examenul coproparazitologic este negativ, dar copilul are toate semnele clinice ale prezenţei paraziţilor. Dacă se recoltează scaunul în apropierea zilei de lună plină, când paraziţii au un maxim de dezvoltare şi multiplicare, există posibilitatea identificării acestora. Dar nu întotdeauna.


Medicina naturală recomandă ca întotdeauna, când există suspiciunea unei parazitoze, să se facă un tratament natural „de deparazitare”, cu produsele existente, care sunt eficiente, blânde pentru organism şi fără efecte secundare. Una dintre schemele homeopate cele mai utile este cea care foloseşte Formulele 9A şi 9B, formule complexe. Formula 9A conţine Cuprum, Colocynthis, Cina, Spigelia şi Silicea, iar Formula 9B conţine Cuprum, Colocynthis, Cina, Spigelia şi Argentum metallicum. Cele două formule se administrează funcţie de fazele lunii, formula 9A de la lună plină până la lună nouă (14 zile consecutiv) şi fomula 9B, de la lună nouă până la lună plină, alte 14 zile consecutiv. Produsele se vor administra timp de 2-3 chiar 6 luni, funcţie de intensitatea simptomelor.


Recomandăm ca în serile de lună nouă şi lună plină să se administreze şi 3 granule din nosodul corespunzător parazitozei tratate, dacă se cunoaşte (adică Lamblia CH30, sau Oxiuri CH30 sau Ascaris CH30).


De asemenea, schema se poate asocia cu remediul constituţional al copilului, atunci când se cunoaşte sau cu alte formule simptomatice. În timpul tratamentului cu aceste formule, în cazul unor infestări parazitare masive, pot avea loc „crize de eliminare”, cu colici intense, diaree, greţuri şi febră, ce apar în perioadele de lună nouă sau lună plină. Aceste manifestări nu reprezintă reacţii adverse ale schemelor ci semnifică eliminarea paraziţilor şi pot fi tratate simptomatic cu formule complexe, de exemplu cu formula 23 (3 granule de 3-4 ori pe zi, câteva zile).


Există şi tratamente homeopate mai specifice, pentru parazitoze speciale, precum Blastocystis hominis, care este o tenie microscopică. Remediul homeopatic Granatum CH7 sau CH9, de 1-2 ori pe zi, zilnic, 1-2 luni, poate să obţină rezultate foarte bun. Asociat cu Giardinophyt, rezultatele sunt mai rapide şi de durată. Granatum este un remediu homeopatic obţinut din rodie, de aceea consumul sucului de rodie sau a fructelor de rodie este de asemenea, eficient în combaterea acestei parazitoze.
La copii există posibilitatea reinfestării parazitare, chiar şi după un tratament reuşit. Pentru că ei explorează lumea înconjurătoare şi prin intermediul gurii, infestările parazitare sunt rapide şi frecvente. Atunci poate fi repetat tratamentul homeopat, împreună cu cel fitoterapic, pentru că nu sunt nocive şi conţin numai ingrediente naturale.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!