Foliculinum este un remediu homeopatic produs din foliculi ovarieni. Deşi nu au existat proving-uri sistematizate, ca pentru alte remedii homeopatice, milioane de femei au „testat” acest remediu odată cu descoperirea hormonilor sintetici în 1940. Sunt deja 50 ani de când pilulele contraceptive sunt administrate sistematic, în masă, femeilor. După administrarea contraceptivelor hormonale sintetice, multe femei au început să aibă simptome între ovulaţie şi
menstre. Dar lucrul cel mai uimitor care s-a petrecut în ultimele două-trei decenii au fost faptul că fete tinere, care nu au luat niciodată pilule contraceptive, dar a căror mame au luat o perioadă de timp pilule contraceptive înainte de concepţia lor, au început să aibă aceleaşi simptome.
Mulţi homeopaţi au confundat simptomele fetelor cu cele de Medorrhinum, pentru că au apărut semne de sexualitate precoce, infecţii urinare, stare mentală de confuzie etc.
Alt „abuz” hormonal care s-a făcut şi se face în prezent este reprezentat de preparatele hormonale care se administrează femeilor însărcinate, aflate în pericole de pierdere a sarcinii. La fetele acestor femei s-a identificat o creştere a incidenţei cancerelor de sân, a displaziei cervicale (prima fază spre transformare canceroasă la nivelul colului uterin) şi forme rare de cancer vaginal, adenocarcinom cu celule clare.
În prezent, se identifică şi anomalii la băieţii născuţi de mame care au luat hormoni sintetici în perioada sarcinii, de la testicule reduse de volum, până la infertilitate sau o scădere marcată a fertilităţii, când ajung la vârsta adultă.
Principalele indicaţii pentru Foliculinum pe care le dă celebra homeopată americană Dorothy Cooper, în British Medical Journal din aprilie 1990 sunt:
Situaţii de presiune exterioară în viaţa unui adult, din partea unui grup sau a unui individ – existenţa unui părinte dominant sau posesiv, a unui prieten sau partener de cuplu dominant sau posesiv; prezenţa unei presiuni şi intoleranţe religioase sau sociale
Situaţii de presiune a circumstanţelor de muncă, de exemplu la persoane care muncesc o perioadă de timp până la limita epuizării şi par incapabili să mai recupereze, chiar să mai răspundă la remediile homeopatice bine indicate
Situaţii de presiune a unei boli îndelungate sau a unei recuperări lente după o infecţie severă sau recurentă. În special, indicat la tineri după mononucleoză infecţioasă, când apare sindromul post-viral. În aceste cazuri, se începe totdeauna cu nosodul Carcinosinum, dar dacă acesta nu obţine răspunsul dorit, se continuă cu Foliculinum. Poate fi indicat atunci când pacienţii nu răspund la tratamentul homeopatic după corticoterapie îndelungată.
Senzaţia de control – când persoana simte că nu mai este sub propriul control, ci este controlată de altcineva din exterior. O persoană care îşi neagă propriile drepturi, inclusiv dreptul la odihnă, care îşi pierde propria voinţă şi trăieşte după aşteptările altcuiva. O persoană care îi tot salvează pe ceilalţi şi uită de sine. Se epuizează, uită cine este, îşi pierde individualitatea. Este o legătură puternică cu remediul Carcinosinum (unde apare nevoia de control excesiv) şi de regulă urmează bine după acest remediu, când este bine indicat, dar nu acţionează cum trebuie.
Alte indicaţii clinice pentru administrarea remediului:
istoric de abuz sexual, psihic sau psihologic
prezenţa de fibrom uterin
afecţiuni cardio-vasculare, inclusiv boala Raynaud (extremităţi foarte reci iarna, cu o coloraţie vânăt albicioasă la expunerea la frig)
probleme alimentare – anorexie/bulimie
probleme post-natale, dificultatea mea de a stabili legătura cu copilul şi dificultatea copilului de a se separa de mamă
prezenţa de Candida albicans, cu scurgeri albicios brânzoase şi mâncărime la nivelul regiunii genitale, cu stări de balonare, gaze, creştere în greutate; cu dorinţă intensă pentru zahăr şi făinoase, în special la femei care au luat pilule contraceptive o perioadă din viaţa lor
simptome de la ovulaţie la menstruaţie (în a doua parte a ciclului menstrual): dureri ovariene arzătoare, surde, tensionante, chisturi ovariene, de cele mai multe ori recurente (dispar la tratament şi reapar), agravarea la căldură, zgomote, atingere şi odihnă, ameliorarea la aer curat. Cistite recurente, mai mult sau mai puţin periodice, tendinţa la infecţii urinare
simptome premenstruale: sânii tumefiaţi şi dureroşi, sensibili la atingere (ca la Lac caninum), migrene (ca la Natrium mur), greţuri şi vărsături, diaree sau constipaţie, meteorism abdominal cu 3-4 zile înainte de menstruaţie, libido foarte scăzut sau foarte crescut, stare de plâns continuu şi depresie, hiperactivitate, indecizie, atacuri de panică, schimbări uriaşe de dispoziţie de la apatie la agresivitate şi inabilitatea de a tolera zgomotele, atingerea sau căldura.
Probleme menstruale: dureri de ovare în timpul menstruaţiei, sângerări abundente şi cu cheaguri negre, menstra prea scurtă sau prea lungă (dar aproape totdeauna dureroasă).
Menopauza – Foliculinum este unul dintre cele mai bune remedii pentru menopauză, pentru că acoperă mare parte dintre simptomele care apar în această perioadă: neregularităţile de menstră, bufeurile de căldură, hiperactivitatea, transpiraţiile nocturne, sindromul de hiperventilaţie (setea de aer), ameţeli şi leşinuri, greutate abdominală, apariţia de fibroame uterine sau adenoame mamare, uscăciunea vaginală, hipersensibilitatea la zgomote, căldură sau atingere.
În situaţii clinice precum cele mai sus menţionate, putem administra Foliculinum CH9, zilnic, 2-3 luni sau dacă similitudinea şi intensitatea simptomelor este mare, putem administra Foliculinum CH30, saptamanal (la nevoie zilnic), o perioada de timp.
Foliculinum este un remediu homeopatic şi se administrează după regulile unui remediu homeopatic. Unii terapeuţi îl indică în anumite perioade ale ciclului menstrual, de exemplu în zilele 14-21 ale ciclului sau în a doua parte a ciclului.
Toate indicaţiile au logică şi sens şi depind de situaţia specifică a pacientului care trebuie tratat. Foliculinum este unul dintre cele mai importante remedii ale prezentului şi se prescrie mult prea puţin, faţă de nevoia reală de administrare existentă în civilizaţia modernă.
Dr. Sorina Soescu