În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, 2010 va fi un an cel puţin la fel de greu ca 2009. Anul 2009 s-a încheiat cu o serie de probleme pentru sistemul sanitar românesc. Multe spitale au rămas fără fonduri şi riscă să fie închise. Pacienţii se plâng de condiţiile proaste din spital, iar bolnavii cronici au organizat chiar şi un miting în capitală. Farmaciile şi laboratoarele medicale şi-au epuizat rapid fondurile lunare iar bolnavii au
trebuit să scoată bani din buzunar pentru ceva ce ar fi trebuit suportat din bugetul Casei de Asigurări. În anumite judeţe părinţii au fost chiar nevoiţi să cumpere vaccinuri copiilor lor, vaccinuri aflate printre cele de pe lista vaccinărilor obligatorii.
Sistemul de sănătate s-a confruntat, în continuare, cu lipsa personalului medical calificat. Mulţi au fost cei care au decis să părăsească ţara pentru a lucra în condiţii mai bune, pentru a fi respectaţi şi bineînţeles mai bine plătiţi. Cu toate acestea, în ultimele două luni ale anului trecut, personalul medical a fost forţat să intre în concediu fără plată.
Rectificarea bugetară din toamna trecută a permis angajarea de cheltuieli din banii care urmează să se colecteze în 2010. Iar pentru anul acesta noul ministru al Sănătăţii îşi doreşte acelaşi buget ca în 2009.
"Consecinţa este că ne vom raporta la bugetul de anul trecut, care a fost, fără să ţinem cont de creditele care au fost luate şi care coboară bugetul pe 2010. Cu alte cuvinte, vom cheltui în fiecare lună până se va adopta bugetul şapte şi ceva şi nu vom putea face investiţii, nu vom putea să construim un plan de dezvoltare pe fiecare unitate în parte, pentru că nu toţi managerii sunt, chiar dacă majoritatea au fost puşi politic, mai sunt unii care se mai pricep. Nici aceştia nu vor putea să se ocupe de unitatea lor şi deci vom supravieţui", spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.