2010 - Sănătatea publică în România riscă să intre în colaps

on . . Accesări: 4306

sp.jpgSănătatea intră în comă? Este întrebarea lansată de membrii Societăţii Academice din România, într-o analiză privind situaţia actuală din sistemul sanitar. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii stăm mai prost chiar şi decât Ucraina sau Serbia la mortalitate infantilă, decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenţă a tuberculozei şi îmbolnăviri din infecţii sau infestare cu paraziţi. Potrivit analizei, sănătatea publică în România riscă să intre în colaps anul viitor, după ce bugetul în 2009 a scăzut cu aproape 20% faţă de anul trecut şi nici situaţia pentru 2010 nu se arată mai roz.

În comparaţie cu statele occidentale unde se alocă între 8 şi 10% din PIB pentru sănătate, sistemul sănătăţii publice în România este subfinanţat. În 2007, de exemplu, cheltuiam cel mai puţin pe cap de locuitor cu sănătatea din toată Europa, cu excepţia Albaniei. Asta în condiţiile în care, pe ansamblu, starea de sănătate a cetăţenilor nu este deloc bună.

Criza de finanţare a provocat, la sfârşitul lunii octombrie, lansarea unei iniţiative semnate de 200.000 de cetăţeni pentru creşterea finanţării sănătăţii cu până la 6% din PIB în anii următori. Iniţiativa este susţinută de Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti şi de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. În lipsa finanţării şi a unor măsuri eficiente de gestionare a situaţiei, specialiştii atrag atenţia că sistemul nu va mai putea oferi în curând nici măcar serviciile medicale actuale, iar inechităţile se vor agrava.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!