Igiena bucală este un subiect important al menţinerii sănătăţii unei persoane. Dinţii sănătoşi asigură o alimentaţie de calitate (muşcarea şi masticarea se produc corespunzător şi digestia bucală uşurează mult digestia generală a alimentelor), iar dinţii frumoşi dezvăluiţi de un zâmbet larg radiază stare de bine şi lumină în jur. Specialiştii în medicină psiho-somatică spun că dinţii sănătoşi şi o muşcătură fermă indică abilitatea unei persoane de a lua decizii
ferme şi de a nu şovăi prea mult. Orice călcătură strâmbă a dinţilor, sau prezenţa de carii, abcese sau lipsuri dentare indică indecizia, nesiguranţa şi adesea şovăiala unei persoane.
V-am prezentat argumentele de mai sus pentru a înţelege cât de important poate fi acest mic detaliu al anatomiei umane: dentiţia.
Prevenţia apariţiei cariilor dentare se poate face la copii prin tratamentul homeopatic adaptat şi individualizat fiecărui copil. Cel mai frecvent în acest tratament se utilizează sărurile de calciu, remediile tip Calcarea, adică Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica sau Calcarea fluorica, mai frecvent.
Alţi copii au nevoie, tot pentru prevenţia cariei dentare de remedii homeopatice precum Silicea, Natrium muriaticum sau Lycopodium, în funcţie de constituţia lor.
ªi pentru adulţi pot fi folosite remedii homeopatice, pentru îmbunătăţirea structurii mineralelor din organism, dar acestea vor fi selectate după o consultaţie amănunţită de către medicul homeopat.
În situaţia în care dinţii de lapte la copii se înegresc foarte repede, imediat după apariţia lor, la copiii de 2-3 ani, ne gândim la administrarea unor remedii precum Staphysagria CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, 1-2 luni. Cu acest remediu poate uneori să cadă de pe dinţi tartrul dentar superficial depus pe suprafaţa acestora. Remediul poate fi folosit şi pentru copii şi pentru adulţi, atunci când există tendinţa de a apare depozite negricioase, tip tartru, la nivelul suprafeţei dinţilor.
Dacă în afară de depunerile negre, pe dinţi apar şi mici carii de colet, cu sau fără afectarea gingiei şi apariţia durerilor locale, remediul homeopatic la care ne gândim este Kreosotum CH7 sau CH9, 3 granule de 2 ori pe zi, o lună de zile.
Dacă apar dureri la nivelul unor dinţi, cauzate de carii dentare sau de abcese dentare, atât la copii, cât şi la adulţi, principalul remediu homeopatic la care ne putem gândi este Plantago CH15 sau CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi, în funcţie de intensitatea simptomelor dureroase.
Un abces dentar mare, cu senzaţie de roşeaţă, tumefacţie, durere intensă, ca un junghi, ameliorată la aplicaţii reci (gheaţă locală) poate fi tratat homeopat, până se ajunge la medicul stomatolog cu remediu Apis CH30, 3 granule din oră în oră, 4-5-6 doze, 1-2 zile.
Majoritatea problemelor dentare importante se tratează la dentist, dar homeopatia poate ajuta suplimentar pacientul, pentru calmarea simptomelor şi uşurarea intervenţiei stomatologice.
Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, după o extracţie dentară, când sângerarea şi inflamaţia gingiei poate fi controlată şi rapid vindecată de administrarea de Arnica CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi, câteva zile, după intervenţia stomatologică.
Dacă s-a intervenit şi asupra nervului dentar, în timpul extracţiei dentare, atunci pentru tratamentul durerilor care apar după trecerea anesteziei, se recomandă Arsenicum album CH30 şi Hypericum CH15 sau CH30, 3 granule din fiecare de 3-4 ori pe zi, câteva zile după intervenţia stomatologică.
În afară de problemele legate de dinţi, homeopatia propune şi tratamente eficiente pentru tratamentul paradontopatiilor, adică a inflamaţiilor şi afecţiunilor gingiilor.
Principala schemă pe care o propun pentru tratamentul unor paradontopatii uşoare este combinaţia de Gingiva CH5, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, combinată cu Plantago CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, zilnic, 2-3 luni de tratament. Această schemă poate fi folosită ca atare, sau combinată cu o schemă de gemoterapice şi /sau fitoterapice.
Nu în ultimul rând, homeopatia deţine şi o serie de remedii foarte utile pentru tratamentul fricii de dentist şi de tratamentul stomatologic.
Teama de dentist, cu anxietate de anticipaţie care duce la stări de tremur interior, cu slăbiciune, cu stare de leşin şi palpitaţii poate fi tratată cu Gelsemium CH30, 3 granule în dimineaţa zilei de dentist şi 3 granule chiar înainte de aşezarea pe scaunul dentistului.
Dacă pacientul este hipersensibil la zgomotul turbinei stomatologice şi nu poate suporta să o audă, atunci Theridion CH30, 3 granule înainte de tratamentul stomatologic îl poate ajuta să suporte mai bine acest tratament.
Există şi alte remedii utile pentru anxietatea de anticipaţie şi pentru alte reacţii care apar înainte de a merge la dentist, dar acestea trebuie indicate după o evaluare individuală a pacientului.
Dr. Sorina Soescu