Tratament homeopatic în tuse - partea a doua

on . . Accesări: 55064

Coughing copy rsAşa cum începusem în prima parte, vă prezint câteva rubrici din Repertoriul Synthesis, referitoare la tuse. Prin intermediul acestora putem trece în revistă câteva remedii homeopatice importante în tratamentul tusei, care reprezintă principalul simptom de prezentare, în cazul infecţiilor respiratorii de sezon. Repertoriul Synthesis prezintă o sub-rubrică intitulată Cough (tuse), care se află după sub-rubrica Respiration (Respiraţie). În prima parte a rubricii sunt prezentate agravările orare...


Tusea agravată dimineaţa, între orele 6 şi 9 dimineaţa poate fi tratată cu multe remedii; de gradul 3, adică foarte des întâlnite sunt Arsenicum album, Calcarea carbonica, China, Euphrasia, Kali arsenicosum, Kali bichromicum, Kali carbonicum, Moschus, Nux vomica, Phosphorus, Pulsatilla, Rumex, Squilla şi Sulphur.


Am observat în această rubrică prezenţa aproape a tuturor sărurilor a Kali (de potasiu), în tratamentul tusei.
Toate sărurile de Kali (potasiu) sunt indicate pentru situaţii în care apar secreţii abundente, hipersecreţii, fiecare sare de Kali având „culoarea” ei.


De exemplu:


Kali sulphuricum – prezintă multe secreţii, calde, de culoare gălbui (tip purulent). Tusea se asociază cu raluri groase, umede, cu expectoraţie galbenă. Tusea poate deveni spastică, ca în tusea convulsivă. Este unul dintre cele mai de încredere remedii pentru tratarea recurenţelor respiratorii la copii sulfurici.


Kali iodatum – are secreţii albicioase-gălbui, totdeauna însoţite de semne de adenoidism (nas înfundat) şi induraţii ganglionare. Tuesa este scurtă, supărătoare, cauzată de senzaţie de asprime în gât. Semnul cel mai caracteristic al remediului este durerea cu asprime la nivelul laringelui.


Kali carbonic – are secreţii apoase abundente, uneori şi scurgeri groase galben-verziu, iar tusea este nocturnă, violentă, cu agravare spre ora 3 dimineaţa, pornind de la o senzaţie de gâdilitură în gât, care-l trezeşte din somn. În evoluţie, tusea devine, de obicei productivă, cu senzaţie de vomă sau cu vărsături alimentare.


Kali bichromicum are mucozităţi în laringe groase, care se preling în perdea pe peretele posterior al faringelui. Mucusul poate fi gelatinos, galben, aderent, obligând la efortul de a-şi drege gâtul şi a tuşi, pentru a-l dezlipi de pe faringe. În ciuda prezenţei mucozităţilor, pacienţii se plâng de senzaţia de uscăciun şi de o durere în gât, ce apare în special după miezul nopţii. Tusea este uscată, chinuitoare, în prima fază de inflamaţie, pentru a deveni rapid umedă, cu expectoraţii filamentoase, ce se preling din gură, mai intensă în timpul nopţii, când scoală bolnavul din somn şi dimineaţa la trezire.


Kali muriaticum – are secreţii abundente, fluente sau mai groase, de culoare albicioasă, ca laptele sau alb gălbui, însoţite de senzaţie de uscăciune în interiorul nărilor şi uneori de prurit. Tusea este la început uscată, chinuitoare, lătrătoare, datorată iritaţiei faringiene sau laringiene, şi apare după expunerea la frig în sezonul rece, pentru ca mai apoi să devină abundentă, cu expectoraţie albă, groasă, gălbuie sau cenuşie (o expectoraţie abundentă, ce „zboară” din gură).


Tusea ameliorată dimineaţa poate fi tratată cu remedii precum Coccus cacti, Agaricus şi Gratiola.


Tusea ameliorată dimineaţa, după baie, poate fi tratată cu Calcarea sulphurica.


Tusea agravată dimineaţa, după ridicarea din pat poate fi tratată cu mai multe remedii, printre care Cina, Ferrum met şi Phosphorus.


Tusea agravat către seară, către orele 18-22 poate fi tratată printre altele cu Arsenicum album, Calcarea carbonica, Capsicum, Carbo vegetabilis, Hepar sulphur, Ignatia, Lycopodium, Mercurius sol, Nitricum acidum, Pulsatila şi Stannum metalicum.
Tuse agravată în jurul orei 21, urmatp de senzaţie de căldură la nivelul capului, de crampe în membrele inferioare, în labele picioarelor, braţe şi mâini şi puls rapid – va fi tratată cu Lycopodium.

Tusea care se agravează seara, în pat – poate fi tratată cu Alumina, arsencum album, Conium, Hepar sulphur, Lycopodium, Mercurius sol, Netrium mur, Sepia şi Sulphur.
Iar tusea care se agravează în timp ce adoarme va fi tratată cu Carbo vegetabilis, Conium, Hepar, Ignatia şi Lycopodium.

Tusea de la miezul nopţii o vom trata cu Hepar sulphur, Cuprum, Suila şi Coccus cacti.
Iar tusea agravată după miezul nopţii va fi tratată mai frecvet cu Drosera, Hyosciamus, Kali arsenicosum, Belladona şi Nux vomica (dar şi cu alte remedii).

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!