Stereotipul despre consumatorii de marijuana că ar fi cam "tăntălăi" este explicat ştiinţific de un nou studiu care indică faptul că persoanele care fumează canabis perioade îndelungate de timp încep să producă din ce în ce mai puţină dopamină în creier, substanţă care este un stimul motivaţional.
Cercetători din Marea Britanie au scanat creierul a 19 fumători obişnuiţi de marijuana şi au comparat rezultatele obţinute cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) cu cele ale unui alt grup martor, de 19 persoane care nu au fumat niciodată marijuana. Subiecţii din cele două grupuri fac parte din aceeaşi categorie de vârstă.
Sistemul de analiză PET permite identificarea distribuţiei diferitelor substanţe chimice în creier.
Ei au descoperit că fumătorii de marijuana înregistrau un deficit de dopamină, substanţă chimică ce îndeplineşte un rol important în mecanismul de motivare şi în comportamentul orientat spre recompensă.
Directorul ANA, Sorin Oprea: Cel mai consumat drog în România este canabisul.
Participanţii la studiu care fumau marijuana în mod regulat, şi în special cei care au început să fumeze marijuana de la vârste mai mici, prezentau niveluri mult mai mici de dopamină în regiunea creierului denumită striatum - observaţie care poate reprezenta motivul pentru care consumatorii de canabis par a fi nişte persoane lipsite de motivaţie.
Cehia legalizează canabisul în scop terapeutic.
Această insuficienţă de dopamină este însă reversibilă, cercetătorii nereuşind să identifice nicio diferenţă în ceea ce priveşte concentraţia de dopamină între foştii fumători de marijuana şi persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat doar ocazional.
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012.
Sursa: AGERPRES