Canada/Alzheimer: Francofoni străini în propria ţară

on . . Accesări: 2933

4 1 rsMaladia Alzheimer are efecte neaşteptate în Canada: unii vârstnici bilingvi uită, uneori, a doua lor limbă şi, dacă trăiesc într-o regiune dominată de aceasta, devin străini în propria lor ţară, relatează joi France Presse.

Fenomenul este deosebit de dramatic pentru francofonii care nu mai pot comunica în engleză cu personalul serviciilor medicale, în condiţiile în care serviciile oferite în franceză sunt insuficiente sau chiar inexistente.

Cu ocazia unei întâlniri cu un medic de la institutul de cercetări Sunnybrook din Toronto, în 2009, Sylvie Lavoie şi-a dat seama că mama sa, afectată de maladia neurodegenerativă, nu mai putea folosi limba engleză. Supusă unui test, Helene Tremblay-Lavoie a obţinut 9 puncte din 30 în engleză şi 19 din 30 în franceză.

'Acest rezultat a fost un şoc teribil, o enormă surpriză. Deoarece nu vorbeam decât în franceză cu mama mea, nu mi-am dat seama că uitase engleza. Observasem că vorbea mai puţin cu soţul meu, care este anglofon, dar o pusesem pe seama bolii şi a oboselii', explică Sylvie Lavoie.

Cazul mamei sale este pe prima pagină a ziarelor din Canada.

Helene Tremblay-Lavoie, născută în Québec, a trăit peste 30 de ani la Toronto şi vorbea două limbi. Fundaţia care îi poartă numele a fost creată anul trecut pentru a dezvolta în Ontario oferta de servicii de sănătate de lungă durată pentru francofonii afectaţi de maladii neurodegenerative care îi fac să nu mai poată folosi limba lui Shakespeare.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!