Au demarat înscrierile pentru examenul de rezidenţiat 2005. Concursul se va desfăşura sub forma de test grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare profil şi grupa de specialităţi. Toate întrebările vor fi elaborate de comisiile de specialişti stabilite de responsabilii zonali şi vor fi diferite de cele deja publicate.
Întrebările de tip complement simplu vor reprezenta 25% din totalul întrebărilor, iar cele de tip complement multiplu vor reprezenta 75%. Inscrierile la concurs se fac la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, până la data de 26 octombrie 2005.
Tematicile de concurs pe profile şi grupe de specialităţi au fost publicate în săptămânalele "Viaţa Medicală" şi "Observatorul Medical" din 13 mai 2005.
Concursul se va desfăşura sub forma de test grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare profil şi grupa de specialităţi. Toate întrebările de concurs vor fi elaborate de comisiile de specialişti stabilite de responsabilii zonali şi vor fi diferite de cele deja publicate. Întrebările de tip complement simplu vor reprezenta 25% din totalul întrebărilor, iar cele de tip complement multiplu vor reprezenta 75%.
1. Întrebările tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidaţii marchează mai mult sau mai puţin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0)
2. Întrebările tip complement multiplu cu 2-4 răspunsuri corecte, fiecare întrebare cu răspunsuri corecte va fi notata cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puţin de 2 sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0)
In caietul de concurs se vor preciza întrebările de tip complement simplu şi întrebările de tip complement multiplu.
Exemplu de notare:
A B C D E = întrebare cu doua răspunsuri corecte A şi C
- în cazul în care candidatul marchează corect A şi C va primi 5 puncte
- în cazul în care candidatul marchează A şi B va fi punctat astfel:
A B C D E
1 0 0 1 1 = 3 puncte
Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se va face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare.
Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se va face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă din 100 de întrebări, din tematica şi bibliografia aprobată, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această proba va avea loc în ziua de sâmbăta 26 noiembrie 2005 în centrul universitar în care s-a susţinut concursul. Corectura se va face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. Rezultatele vor fi folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctaj maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare vor figura în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare.
Pentru susţinerea probei de departajare nu se percepe taxă.
Se declară promovaţi candidaţii care obţin minim 50% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări de primii 10 candidaţi din fiecare grupă, în limita numărului de locuri publicat pentru fiecare grupă de specialităţi.
Doctoranzii cu frecvenţă pot fi admişi în rezidenţiat în situaţia îndeplinirii condiţiilor de admitere la grupa sau subgrupa de specialităţi respectivă.
Dosarele de înscriere a candidaţilor trebuie să conţină următoarele documente:
- cerere de înscriere la concurs cu numele de familie, iniţiala tatălui şi toate prenumele înscrise în buletinul de identitate, precum şi grupa de specialităţi pentru care concurează (se va menţiona acordul pentru folosire nume, precum şi pentru afişarea rezultatului pe Internet);
- xerocopie a buletinului de identitate sau a cărţii de identitate (paginile din care reiese numele şi prenumele candidatului, precum şi data naşterii);
- copie legalizată a diplomei de licenţă de medic, stomatolog (medic dentist) sau farmacist; absolvenţii promoţiei 2005 pot prezenta adeverinţa privind promovarea examenului de licenta; absolventii din anul 2004 şi din anii anteriori care au promovat examenul de licenta în anul 2005 sunt considerati promo’ia acelui an în care au absolvit facultatea;
- medicii rezidenti şi medicii specialişti vor depune adeverinţa eliberată de unitatea în care sunt încadraţi, din care să reiasă specialitatea în care sunt confirmaţi şi tipul contractului de muncă;
- certificat medical privind starea de sănătate, eliberat de unitatea sanitară teritorială desemnată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, în care se va preciza că este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în grupa de specialitate pentru care candidează;
- copii legalizate ale actelor doveditoare (certificat de căsătorie etc.) pentru cei care şi-au schimbat numele;
- chitanţa de plată a taxei de concurs stabilită de Ministerul Sănătăţii. Cuantumul taxei de participare la concurs este în suma de 200 lei (RON)/participant. Candidaţii depun această taxă în contul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, cod fiscal (CUI) 16142125, str. Bodeşti, nr. 1, sector 2, cod poştal: 022434, cont nr. RO72TREZ7025025XXX000266, deschis la Trezoreria sector 2, cod cont 5025.
După verificarea documentelor din dosare şi a conditiilor de participare pentru fiecare candidat, Direcţiile de Sănătate Publică vor alcătui o singură listă cu candidaţii, în ordinea alfabetică a numelor în cadrul profilului sau grupei de specialităţi, care va cuprinde următoarele rubrici (tabelul alăturat).
Intreaga responsabilitate a corectitudinii datelor înscrise aparţine direcţiilor de sănătate publică care vor întocmi tabelele.
Listele vor fi redactate, conform structurii de mai sus, într-un fişier EXCEL şi vor fi trimise la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (Str. Bodeşti, nr. 1, sector 2, Bucureşti) prin e-mail la adresa rezidenţAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. în termen de 2 zile de la terminarea înscrierilor, iar originalele vor fi transmise prin Prioripost la adresa de mai sus, însoţite de dischetă. Instrucţiunile privind modul de completare a listelor în format electronic, precum şi modelul de fişier EXCEL care va fi folosit se găsesc la adresa de Internet: www.rezidenţiat2005.ro
După centralizarea şi verificarea tabelelor cu candidaţii înscrişi, Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar va proceda la redactarea listei finale cu candidaţii înscrişi la concurs pe profile şi grupe de specialităţi, în ordine alfabetică. Repartizarea candidaţilor pe săli se va face în ordine alfabetică, de către comisia comună zonală şi va fi transmisă pe e-mail la adresa rezidenţAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 14 noiembrie 2005.
La data de 17 noiembrie 2005, candidaţii vor putea afla sala şi ora începerii probei de concurs, cercetând adresa de Internet www.rezidenţiat2005.ro. La sediile universităţilor de medicină şi farmacie se vor afişa listele cu candidaţii înscrişi pentru grupa de specialitate pentru care se organizeaza concurs, cu excepţia grupei specialităţilor chirurgicale şi a grupei medicină dentară pentru care se va afişa şi la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (Str. Bodeşti, nr. 1, sector 2, Bucureşti).
In ziua concursulului, începând cu ora 8:30, candidaţii vor putea intra în sala în care au fost repartizaţi. La intrare se vor legitima şefului de sală cu buletinul de identitate sau paşaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu vor fi primiţi în sala de concurs.
Proba de concurs are o durata de patru ore.
Corectura grilelor se face în mod electronic în sala de concurs în prezenţa autorului şi a încă doi candidaţi din sală, care vor semna pe grilă. Grilele de răspuns bune de corectat, nesecretizate, se predau de către candidaţi sub semnătură, şefului de sală.
Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte vor fi depuse de candidaţi în termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor în sălile de concurs. Contestaţiile se depun la universitatea de medicină şi farmacie sau se transmit prin fax la numerele comunicate de comisia comună zonală. Pentru centrul universitar Bucureşti, contestatiile se depun la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (Bucureşti, str. Bodeşti, nr. 1, sector 2) sau prin fax la nr. 255.64.06.
Comisia Comună Zonală va analiza şi comunica răspunsurile corecte rămase definitive în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor. Comunicarea grilei corecte rămasă definitivă se va face prin publicare pe Internet pe site-ul www.rezidenţiat2005.ro şi afişare la universitatea de medicină şi farmacie Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureş, respectiv Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti pentru centrul universitar Bucureşti, şi constitue răspuns la contestatiile primite.
In urma analizării contestaţiilor şi stabilirii grilei corecte rămasă definitivă, punctajele comunicate în săli pot suferi modificări.
Clasificarea pe profile şi grupe de specialităţi va rezulta prin unificarea electronică a rezultatelor stabilite în urma aplicării grilei corecte rămasă definitivă.
Data afişării clasificărilor va fi anunţată în timp util prin mass-media şi pe site-ul www.rezidenţiat2005.ro.
Clasificările, data şi locul alegerii specialităţilor şi centrelor de pregătire vor fi afişate la universitatea de medicină şi farmacie şi direcţia de sănătate publică unde se desfăşoară concursul sau vor putea fi accesate pe Internet pe site-ul: www.rezidenţiat2005.ro
Alegerea specialităţii şi a centrelor de pregătire va avea loc la aceeaşi dată pentru toate grupele de specialităţi prin teleconferinţă. Candidaţii au posibilitatea de a se prezenta la unul din centrele universitare medicale Arad, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. În termen de 24 de ore de la încheierea alegerii, Comisiile Comune Zonale vor transmite prin e-mail pe adresa rezidenţAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. lista candidaţilor cu punctajul, specialitatea şi centrul de pregătire ales. Documentele originale vor fi transmise prin delegat la Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, o dată cu celelalte materiale rezultate în urma concursului.
Pentru absolvenţii facultăţilor de medicină promoţia 2005 (absolvirea facultăţii în 2005 cu licenţa 2005) candidaţii care, la concursul de rezidenţiat au obtinut punctajul de promovare dar nu s-au clasificat în limita numărului de locuri publicate la grupa de specialitate la care au participat, vor fi confirmaţi, la cerere, ca rezidenţi în medicină de familie.
Redistribuirea către medicină de familie pe baza cererilor, va avea loc după ce se repartizează cei reusiţi în limita locurilor publicate pentru fiecare grupă de specialităţi.
Redistribuirea către medicină de familie, alegerea centrului universitar şi, prin intermediul acestuia, a unităţii sanitare de formare, se va face pe baza unui punctaj ponderat, calculat în funcţie de punctajul obţinut în concurs de către comisia zonală de rezidenţiat şi validat de comisia centrală de rezidenţiat.
La alegerea specialităţii şi a centrului de pregătire, candidaţii vor prezenta buletinul de identitate sau pasaportul în termen de valabilitate.
Imputerniciţii vor prezenta buletinul de identitate propriu şi o împuternicire dată de candidat la notariat.
Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi în data, ora şi locul fixat pentru alegerea specialităţii şi a centrului de pregătire, pierd drepturile conferite de concurs.