Descentralizarea în sistemul de sănătate ar putea produce "ambuguităţi", direcţiile de sănătate publică devenind "pur decorative", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea.
"Prin programul de descentralizare a instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii (MS) se prevede că, odată cu respectivele instituţii, se vor transfera în domeniul public al judeţelor şi bunurile ce le aparţin, şi atribuţiile.
Or, pe structura de descentralizare sunt lesne de observat o serie de ambiguităţi, nu numai în transferul clădirilor şi oamenilor, dar şi al atribuţiilor. Din aceste motive consider că hotărârea Ministerului Sănătăţii privind viitorul Direcţiilor de Sănătate Publică nu este aplicabilă în condiţiile în care oficiile judeţene de resort vor avea pur şi simplu o structură funcţională decorativă, lipsite de serviciile care le justifică existenţa. În consecinţă, am propus să se revină şi să se prevadă prioritar activităţile pe care le vor avea de realizat oficiile judeţene de sănătate publică: epidemiologice, igienă, laboratoare de analiză care trebuie să asigure operativitatea necesară în luarea unor decizii de natură medicală de către autorităţile judeţene şi locale şi nu în ultimul rând, tot oficiilor judeţene să le revină şi sarcina emiterii de avize şi autorizaţii sanitare", a declarat Cîlea.
El a spus, de asemenea, că între prerogativele oficiilor judeţene de sănătate publică trebuie să se regăsească scăderea mortalităţii cauzate de boli cronice, vaccinarea şi controlul bolilor transmisibile, sănătatea mamei şi a copilului, planningul familial, siguranţa calităţii apei potabile şi a alimentelor, detectarea unor factori de risc care pot să ameninţe sănătatea publică trebuind să rămână o constantă fundamentală, a mai spus Cîlea.
Antonescu: Nu avem altă formulă pentru Legea descentralizării decât angajarea răspunderii
Preşedintele CJ Vâlcea a susţinut că, prin aceste propuneri ale MS, nu se urmăreşte în niciun caz descărcarea de sarcini a viitoarelor Autorităţi Teritoriale de Sănătate Publică.
"Nu sunt mai puţin importante nici răspunderile de genul elaborării programelor de sănătate la nivel regional, al promovării sistemelor de sănătate, statisticilor medicale sau inspecţiilor teritoriale. În procesul descentralizării, Autorităţile Teritoriale ar trebui să aibă între priorităţi asigurarea coerenţei dintre măsurile de reformă şi principiile de funcţionare ale sistemului de sănătate precum prevenirea bolilor, promovarea şi aplicarea programelor de sănătate, prelungirea vieţii în rândul comunităţilor judeţene", a mai spus Ion Cîlea.
MS propune înfiinţarea a opt autorităţi teritoriale de sănătate publică, în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova şi Constanta, prin reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi transferul activităţilor către administraţia locală, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică.
Sursa: AGERPRES