Oftalmologul Adriana Stănilă, preşedinta Societăţii române de lentile de contact a declarat că tot mai mulţi părinţi preferă să cumpere copiilor cu probleme oftalmologice lentile de contact care se poartă doar noaptea, în somn.
La Sibiu se desfăşoară la acest sfârşit de săptămână Congresul anual al oftalmologilor români, eveniment organizat de Societatea Română de Lentile de Contact şi Societatea Română de Cornee şi Suprafaţă Oculară.
"Chiar astăzi este un curs în cadrul Congresului de la Sibiu despre noua tehnică de adaptare a lentilelor de contact, porţi lentile noaptea, le scoţi dimineaţa şi vezi ziua. Alaltăieri am adaptat astfel de lentile, la o fetiţă. La noi este de vreo doi ani această practică, în lume, de vreo şapte. Părinţii sunt foarte fericiţi când aud asta. Copiii dorm noaptea, deci sunt cuminţi. Părinţii au o rezervă să-i trimită cu lentilele de contact ziua, la şcoală, la sport, la înot", a precizat oftalmologul Adriana Stănilă.
Ea a explicat că mai ales pentru copiii cu miopie şi care practică anumite sporturi sunt preferate lentilele de noapte, nefiindu-le astfel afectată activitatea fizică din timpul zilei.
Purtarea lentilelor de noapte câteva ore în timpul somnului remodelează blând corneea, iar ziua vederea este clară, fără a mai fi nevoie de ochelari sau alte lentile de contact. De asemenea, prin acest mod de tratament, progresia miopiei e mult încetinită, aceasta fiind şi singura metodă de tratament neinvazivă în aceste cazuri.
Medicul Adriana Stănilă a explicat că lentilele de contact de noapte pot fi trei-patru ori mai scumpe decât cele care se poartă doar ziua, dar părinţii au început să le prefere deoarece au avantajul că se pot folosi până la doi ani, fără a le schimba, în timp ce cele de zi e indicat să fie schimbate lunar.
"Diferenţa e că sunt de două-trei ori mai scumpe faţă de lentilele de contact obişnuite. Lentilele de contact de noapte au preţuri, spre exemplu, de 800 de lei. Celelalte costă 200 de lei, care se poartă o lună doar ziua, însă lentilele de contact de noapte au o lentilă dură, specială, care presează cumva ochiul, dar nici nu se simte pentru că tehnologia este foarte înaltă şi se poartă un an-doi", a explicat preşedinta Societăţii române de lentile de contact.
În România, 98% dintre pacienţii cu probleme de vedere poartă în continuare ochelari, lentila de contact fiind doar o alternativă a ochelarilor, conform Adrianei Stănilă, care este şi şefa secţiei de oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.
La Congresul de la Sibiu sunt prezenţi circa 260 de medici oftalmologi români şi străini, temele de discuţie fiind efectele negative ale tratamentelor.
"În tratamentul bun pot să existe părţi care fac şi rău. Spre exemplu, facem tratament pentru glaucom cu picături de glaucom obligatoriu, pentru că altfel bolnavul nostru îşi pierde vederea. Dar aceste picături de glaucom au în ele un conservant. Şi câteodată fac rău asupra suprafeţei oculare, deci deranjează suprafaţa oculară, o irită, o supără. Asta este iatrogenia. Aproape toate medicamentele nu fac numai bine", a mai spus dr. Adriana Stănilă.
Sursa: AGERPRES